Nüfuslarına göre büyük şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Japonya başkenti Tokyo, Dünya'nın en büyük şehridir.
Çin, Dünya'daki en yüksek insan nüfusuna sahip olan ülke olarak çok sayıda büyük metropol barındırmaktadır. O metropolların en büyüğü ise, bu listede yedinci sırada yer alan Şanghay şehridir.
Küresel kültür ve finans merkezi olan ve bu listede sekizinci sırada yer alan New York şehri, Kuzey Amerika kıtasının en büyük şehri; üstelik Asya kıtası haricindeki en büyük şehirdir.
Listede dokuzuncu sırada yer alan São Paulo şehri, en büyük Güney Amerika şehridir; böylece en büyük Latin Amerika şehri olarak da sayılır.
15. sırada yer alan Kahire şehri, Afrika kıtasında bulunan en büyük şehir; üstelik Arap Dünyası'nın en büyük şehridir.
Rusya başkenti Moskova, Avrupa kıtasının en büyük metropolü. Bu listede 16. sırada yer almaktadır.
21. sırada yer alan Lagos şehri, Sahra Altı Afrika'nın en büyük şehridir. Afrika kıtasının önde gelen finans merkezlerinden birini oluşturur, ve Dünya'nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir.
23. sırada yer alan İstanbul şehri, hem Asya hem de Avrupa kıtalarında bulunup bu listedeki tek kıtalararası şehirdir.
Bu listedeki şehirlerin çoğu, yeni sanayileşen ülkeler veya diğer gelişmekte olan ülkelerde bulunur. Listenin 25. sırasında yer alan Shenzhen şehri, Çin'deki 1979 yılı "reform ve açılma" sonrasında kısa zaman içerisinde küçük bir kasabadan Dünya'nın en büyük şehirlerinden biri haline geldi.
Hint altkıtası şehirleri, bu listenin büyük bir kısmını oluşturur. 64. sıradaki Surat şehri, Dünya'nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir.
77. sıradaki Singapur şehri, Güneydoğu Asya'nın önemli bir ticaret ve finans merkezini oluşturan bir şehir devletidir.
Okyanusya, diğer kıtalara göre nispeten az sayıda metropol barındırır. En büyük yüz şehir arasında sadece iki tane Okyanusya şehri var. Bunların en büyüğü, listede 94. sırada yer alan Sidney şehridir.

Dünya nüfusundaki artış çoğunlukla büyük şehirlerde gerçekleşmektedir. Bu şehirler metropolitan olarak da adlandırılabilirler. Bir şehrin metropolitan sayılabilmesi için, şehrin ekonomik ve sosyolojik durumu ve şehrin refah seviyesi gibi birçok faktör vardır.

Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Şehir Nüfus (2019)[1] Ülke Kıta
1. Tokyo-Yokohama 38.505.000 Japonya Japonya Asya
2. Cakarta 34.365.000 Endonezya Endonezya Asya
3. Delhi 28.125.000 Hindistan Hindistan Asya
4. Manila 25.065.000 Filipinler Filipinler Asya
5. Seul-İncheon 24.315.000 Güney Kore Güney Kore Asya
6. Mumbai 23.645.000 Hindistan Hindistan Asya
7. Şanghay 22.125.000 Çin Çin Asya
8. New York 21.045.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
9. São Paulo 20.935.000 Brezilya Brezilya Güney Amerika
10. Meksiko 20.395.000 Meksika Meksika Kuzey Amerika
11. Guangzhou-Foshan 20.130.000 Çin Çin Asya
12. Pekin 19.430.000 Çin Çin Asya
13. Dakka 18.595.000 Bangladeş Bangladeş Asya
14. Keihanshin (Osaka-Kobe-Kyoto) 17.150.000 Japonya Japonya Asya
15. Kahire 16.925.000 Mısır Mısır Afrika
16. Moskova 16.555.000 Rusya Rusya Avrupa
17. Bangkok 16.045.000 Tayland Tayland Asya
18. Los Angeles 15.440.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
19. Kalküta 15.215.000 Hindistan Hindistan Asya
20. Buenos Aires 15.130.000 Arjantin Arjantin Güney Amerika
21. Lagos 14.630.000 Nijerya Nijerya Afrika
22. Tahran 14.410.000 İran İran Asya
23. İstanbul 13.860.000 Türkiye Türkiye Asya ve Avrupa
24. Karaçi 13.470.000 Pakistan Pakistan Asya
25. Shenzhen 13.195.000 Çin Çin Asya
26. Tientsin 13.035.000 Çin Çin Asya
27. Kinşasa 12.960.000 Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti Afrika
28. Çengdu 12.160.000 Çin Çin Asya
29. Rio de Janeiro 12.070.000 Brezilya Brezilya Güney Amerika
30. Lahor 11.545.000 Pakistan Pakistan Asya
31. Lima 11.460.000 Peru Peru Güney Amerika
32. Bangalore 11.250.000 Hindistan Hindistan Asya
33. Paris 10.960.000 Fransa Fransa Avrupa
34. Ho Chi Minh Kenti 10.955.000 Vietnam Vietnam Asya
35. Londra 10.840.000 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Avrupa
36. Bogotá 10.705.000 Kolombiya Kolombiya Güney Amerika
37. Chennai 10.560.000 Hindistan Hindistan Asya
38. Nagoya 10.240.000 Japonya Japonya Asya
39. Haydarabad 9.580.000 Hindistan Hindistan Asya
40. Johannesburg-East Rand 9.335.000 Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika
41. Chicago 9.275.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
42. Taipei 8.535.000 Tayvan Tayvan (Çin) Asya
43. Vuhan 8.470.000 Çin Çin Asya
44. Dongguan 8.410.000 Çin Çin Asya
45. Hanoi 8.350.000 Vietnam Vietnam Asya
46. Çongçing 8.300.000 Çin Çin Asya
47. Onitsha 8.075.000 Nijerya Nijerya Afrika
48. Kuala Lumpur 7.860.000 Malezya Malezya Asya
49. Ahmedabad 7.715.000 Hindistan Hindistan Asya
50. Luanda 7.645.000 Angola Angola Afrika
51. Washington, DC-Baltimore 7.515.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
52. Hong Kong 7.435.000 Çin Çin Asya
53. Bağdat 7.315.000 Irak Irak Asya
54. Xi'an 7.135.000 Çin Çin Asya
55. Boston-Providence 7.130.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
56. Çengçou 7.090.000 Çin Çin Asya
57. Shenyang-Fushun 7.055.000 Çin Çin Asya
58. Hangzhou 6.960.000 Çin Çin Asya
59. Essen-Düsseldorf 6.660.000 Almanya Almanya Avrupa
60. Toronto 6.630.000 Kanada Kanada Kuzey Amerika
61. Dallas-Fort Worth 6.550.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
62. Quanzhou 6.495.000 Çin Çin Asya
63. Santiago 6.410.000 Şili Şili Güney Amerika
64. Surat 6.385.000 Hindistan Hindistan Asya
65. Madrid 6.345.000 İspanya İspanya Avrupa
66. Houston 6.315.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
67. Pune 6.265.000 Hindistan Hindistan Asya
68. Nankin 6.125.000 Çin Çin Asya
69. San Francisco-San Jose 6.100.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
70. Riyad 6.050.000 Suudi Arabistan Suudi Arabistan Asya
71. Nairobi 5.970.000 Kenya Kenya Afrika
72. Miami 5.955.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
73. Qingdao 5.915.000 Çin Çin Asya
74. Bandung 5.825.000 Endonezya Endonezya Asya
75. Philadelphia 5.780.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
76. Hartum 5.685.000 Sudan Sudan Afrika
77. Singapur 5.670.000 Singapur Singapur Asya
78. Yangon 5.585.000 Myanmar Myanmar Asya
79. Atlanta 5.580.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
80. Amman 5.455.000 Ürdün Ürdün Asya
81. Sankt-Peterburg 5.415.000 Rusya Rusya Avrupa
82. Milano 5.295.000 İtalya İtalya Avrupa
83. Suzhou 5.250.000 Çin Çin Asya
84. Abidjan 5.145.000 Fildişi Sahili Fildişi Sahili Afrika
85. Halep 5.125.000 Suriye Suriye Asya
86. Darüsselam 5.085.000 Tanzanya Tanzanya Afrika
87. İskenderiye 5.075.000 Mısır Mısır Afrika
88. Guadalajara 4.870.000 Meksika Meksika Kuzey Amerika
89. Barselona 4.810.000 İspanya İspanya Avrupa
90. Belo Horizonte 4.800.000 Brezilya Brezilya Güney Amerika
91. Ankara 4.795.000 Türkiye Türkiye Asya
92. Harbin 4.740.000 Çin Çin Asya
93. Kuveyt 4.600.000 Kuveyt Kuveyt Asya
94. Sidney 4.515.000 Avustralya Avustralya Okyanusya
95. Kazablanka 4.490.000 Fas Fas Afrika
96. Phoenix 4.480.000 Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika
97. Melbourne 4.450.000 Avustralya Avustralya Okyanusya
98. Kolombo 4.370.000 Sri Lanka Sri Lanka Asya
99. Surabaya 4.360.000 Endonezya Endonezya Asya
100. Monterrey 4.345.000 Meksika Meksika Kuzey Amerika

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Demographia World Urban Areas: 2019" (PDF) (İngilizce). Demographia. 2019. 16 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2019. 

Diğer demografik listeler

Tarihi listeler