Nüfuslarına göre büyük şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu listedeki şehirlerin yarısından fazlası Asya'dadır. Japonya başkenti Tokyo, Dünya'nın en büyük şehridir.
Listede 5. sırada yer alan São Paulo şehri, en büyük Güney Amerika şehridir; ayrıca Asya kıtası haricindeki en büyük şehirdir.
Bu listedeki şehirlerin beşte biri Çin'dedir. Bunların en büyüğü 8. sırada yer alan Şanghay şehridir.
9. sırada yer alan Meksiko şehri, en büyük Kuzey Amerika şehridir.
12. sırada yer alan Kahire şehri, Afrika kıtasında bulunan en büyük şehir; üstelik Arap Dünyası'nın en büyük şehridir.
Rusya başkenti Moskova, Avrupa kıtasının en büyük metropolü. Bu listede 15. sırada yer almaktadır.
20. sırada yer alan Lagos şehri, Sahra Altı Afrika'nın en büyük şehridir. Afrika kıtasının önde gelen finans merkezlerinden birini oluşturur, ve Dünya'nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir.
22. sırada yer alan İstanbul şehri, hem Asya hem de Avrupa kıtalarında bulunup bu listedeki tek kıtalararası şehirdir.
Bu listedeki şehirlerin çoğu, yeni sanayileşen ülkeler veya diğer gelişmekte olan ülkelerde bulunur. Listenin 25. sırasında yer alan Shenzhen şehri, Çin'deki 1979 yılı "reform ve açılma" sonrasında kısa zaman içerisinde küçük bir kasabadan Dünya'nın en büyük şehirlerinden biri haline geldi.
79. sıradaki Singapur şehri, Güneydoğu Asya'nın önemli bir ticaret ve finans merkezini oluşturan bir şehir devletidir.

Dünya nüfusundaki artış çoğunlukla büyük şehirlerde gerçekleşmektedir. Bu şehirler metropolitan olarak da adlandırılabilirler. Bir şehrin metropolitan sayılabilmesi için, şehrin ekonomik ve sosyolojik durumu ve şehrin refah seviyesi gibi birçok faktör vardır.

Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Şehir Nüfus (2021 yılı; kaynak: Demographia)[1] Ülke Kıta
1. Tokyo-Yokohama 39.105.000  Japonya Asya
2. Cakarta 35.362.000  Endonezya Asya
3. Delhi 31.870.000  Hindistan Asya
4. Manila 23.971.000  Filipinler Asya
5. São Paulo 22.495.000  Brezilya Güney Amerika
6. Seul-İncheon 22.394.000  Güney Kore Asya
7. Mumbai 22.186.000  Hindistan Asya
8. Şanghay 22.118.000  Çin Asya
9. Meksiko 21.505.000  Meksika Kuzey Amerika
10. Guangzhou-Foshan 21.489.000  Çin Asya
11. New York 20.902.000  ABD Kuzey Amerika
12. Kahire 19.787.000  Mısır Afrika
13. Pekin 19.437.000  Çin Asya
14. Kalküta 18.698.000  Hindistan Asya
15. Moskova 17.693.000  Rusya Avrupa
16. Bangkok 17.573.000  Tayland Asya
17. Dakka 16.839.000  Bangladeş Asya
18. Buenos Aires 16.216.000  Arjantin Güney Amerika
19. Keihanshin (Osaka-Kobe-Kyoto) 15.490.000  Japonya Asya
20. Lagos 15.487.000  Nijerya Afrika
21. Los Angeles 15.477.000  ABD Kuzey Amerika
22. İstanbul 15.311.000  Türkiye Asya ve Avrupa
23. Karaçi 15.292.000  Pakistan Asya
24. Kinşasa 15.056.000  Kongo DC Afrika
25. Shenzhen 14.678.000  Çin Asya
26. Johannesburg-Pretoria 14.167.000  Güney Afrika Afrika
27. Bangalore 13.999.000  Hindistan Asya
28. Ho Chi Minh Kenti 13.954.000  Vietnam Asya
29. Tahran 13.819.000  İran Asya
30. Rio de Janeiro 12.486.000  Brezilya Güney Amerika
31. Çengdu 11.920.000  Çin Asya
32. Chennai 11.564.000  Hindistan Asya
33. Lahor 11.148.000  Pakistan Asya
34. Londra 11.120.000  Birleşik Krallık Avrupa
35. Paris 11.027.000  Fransa Avrupa
36. Tientsin 10.932.000  Çin Asya
37. Haydarabad 9.840.000  Hindistan Asya
38. Vuhan 9.729.000  Çin Asya
39. Nagoya 9.522.000  Japonya Asya
40. Bogotá 9.274.000  Kolombiya Güney Amerika
41. Taipei 9.078.000  Tayvan (Çin) Asya
42. Chicago 9.013.000  ABD Kuzey Amerika
43. Lima 8.992.000  Peru Güney Amerika
44. Luanda 8.883.000  Angola Afrika
45. Kuala Lumpur 8.639.000  Malezya Asya
46. Çongçing 8.261.000  Çin Asya
47. Dongguan 8.142.000  Çin Asya
48. Pune 7.948.000  Hindistan Asya
49. Nankin 7.729.000  Çin Asya
50. Ahmedabad 7.717.000  Hindistan Asya
51. Washington, DC-Baltimore 7.583.000  ABD Kuzey Amerika
52. Zhengzhou 7.479.000  Çin Asya
53. Darüsselam 7.461.000  Tanzanya Afrika
54. Hong Kong 7.398.000  Çin Asya
55. Hanoi 7.375.000  Vietnam Asya
56. Boston-Providence 7.340.000  ABD Kuzey Amerika
57. Şenyang-Fushun 7.208.000  Çin Asya
58. Xi'an 7.090.000  Çin Asya
59. Santiago 7.026.000  Şili Güney Amerika
60. Toronto 6.985.000  Kanada Kuzey Amerika
61. Dallas-Fort Worth 6.960.000  ABD Kuzey Amerika
62. Bandung 6.932.000  Endonezya Asya
63. Riyad 6.889.000  Suudi Arabistan Asya
64. Onitsha 6.887.000  Nijerya Afrika
65. Hangzhou 6.713.000  Çin Asya
66. Quanzhou 6.662.000  Çin Asya
67. Dubai 6.595.000  Birleşik Arap Emirlikleri Asya
68. Houston 6.529.000  ABD Kuzey Amerika
69. Yangon 6.497.000  Myanmar Asya
70. Surabaya 6.494.000  Endonezya Asya
71. San Francisco-San Jose 6.481.000  ABD Kuzey Amerika
72. Qingdao 6.232.000  Çin Asya
73. Miami 6.212.000  ABD Kuzey Amerika
74. Essen-Düsseldorf 6.136.000  Almanya Avrupa
75. Bağdat 6.107.000  Irak Asya
76. Hartum 6.017.000  Sudan Afrika
77. Madrid 6.006.000  İspanya Avrupa
78. Nairobi 5.973.000  Kenya Afrika
79. Singapur 5.901.000  Singapur Asya
80. Caracas 5.847.000  Venezuela Güney Amerika
81. Philadelphia 5.697.000  ABD Kuzey Amerika
82. Monterrey 5.584.000  Meksika Kuzey Amerika
83. Addis Ababa 5.503.000  Etiyopya Afrika
84. Guadalajara 5.437.000  Meksika Kuzey Amerika
85. Atlanta 5.434.000  ABD Kuzey Amerika
86. Belo Horizonte 5.271.000  Brezilya Güney Amerika
87. Sankt-Peterburg 5.207.000  Rusya Avrupa
88. Suzhou 5.103.000  Çin Asya
89. Akra 5.074.000  Gana Afrika
90. Kâbil 5.062.000  Afganistan Asya
91. Milano 4.994.000  İtalya Avrupa
92. Xiamen 4.964.000  Çin Asya
93. Hefei 4.917.000  Çin Asya
94. Lucknow 4.916.000  Hindistan Asya
95. Surat 4.875.000  Hindistan Asya
96. İskenderiye 4.857.000  Mısır Afrika
97. Abidjan 4.787.000  Fildişi Sahili Afrika
98. Ankara 4.768.000  Türkiye Asya
99. Barselona 4.735.000  İspanya Avrupa
100. Ravalpindi-İslamabad 4.730.000  Pakistan Asya

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Demographia World Urban Areas: 2021" (PDF) (İngilizce). Demographia. 2021. ss. 20-21. 30 Mart 2004 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 

Diğer demografik listeler

Tarihi listeler