Nüfus yoğunluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.20, 11 Aralık 2016 tarihinde 188.119.21.98 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17924013 numaralı sürüm (→‎Nüfus Yoğunluğu Türleri[1]: İmla düzenlemesi)
2014 Türkiye nüfus yoğunluğu haritası

Nüfus yoğunluğu, herhangi bir elle tutulur nesne için kullanılabilir, ancak genelde yaşayan organizmalar için kullanılmaktadır. Nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan organizma sayısı olarak ifade edilir.

İnsanoğlu için nüfus yoğunluğu birim alanda yaşayan kişi sayısı olarak ifade edilir, hesaplama yapılırken alandaki su bazen hesaba katılır. Bazen bu hesaplama tüm alan için yapılırken, bazen de yalnızca yerleşim yerleri için, yerleşilebilir alanlar için, tarım yapılan ya da tarım yapılabilecek alanlar için hesaplanır.

Genellikle kilometre karede, mil karede ya da hektarda kişi sayısı olarak hesaplanır. Bu rakam basitçe alanda yaşayan birey sayısı alanın yüzölçümüne bölünerek yapılır.

Bu sayı bir ülke için, bir kent için ya da tüm dünya için hesaplanabilir.

Nüfus Yoğunluğu Türleri[1]

Herhangi bir alandaki insan yoğunluğunu ifade etmek için değişik yöntemler kullanılır. Nüfus yoğunluğu: Aritmatik, Tarımsal ve Fizyolojik olmak üzere üç türlü hesaplanır.

  • Aritmetik nüfus yoğunluğu:Toplam nüfus/Yüzölçümü(km²)
  • Tarımsal nüfus yoğunluğu:Tarım nüfusu/Tarım alanları(km²)
  • Fizyolojik nüfus yoğunluğu:Toplam nüfus/Tarım arazisi(km²)

Dünyanın en yoğun büyücek ülkesi 134 milyon kişinin Ganj Irmağının aşağı bölümünün çevresindeki yoğun tarım yapılan alandır. Burada nüfus yoğunluğu 900 kişi/km²'dir. Tüm dünyanın nüfus yoğunluğu ise yaklaşık 2 kişi/km²'dir.

Göz at

Kaynakça

  1. ^ GÜMÜŞ, Yrd.Doç.Dr. Engin. "Türkiye Nüfus Yoğunluğu" (PDF). Türkiye'nin Nüfusu. anadolu.edu.tr. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20.03.2014.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)