Mysterious Skin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tenin Gizemi
Mysterious Skin
YönetmenGregg Araki
YapımcıGregg Araki
SenaristGregg Araki
Uyarlamatarafından
Scott Heim
OyuncularJoseph Gordon-Levitt
Brady Corbet
Michelle Trachtenberg
Mary Lynn Rajskub
Elisabeth Shue
MüzikHarold Budd
Robin Guthrie
Görüntü yönetmeniSteve Gainer
KurguGregg Araki
DağıtıcıTartan Films
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i3 Eylül 2004 (2004-09-03) (VUFM)
Süre107 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Hollanda Hollanda
Dilİngilizce
Hasılat1,524,966 $[1]

Tenin Gizemi, yönetmen, yapımcı ve senaristliğini Gregg Araki'nin üstlendiği, dram türündeki eşcinsellik temalı 2004 yapımı ABD ve Hollanda ortak yapımı film. Scott Heim'in aynı isimli romanında uyarlanan filmin başrollerini Joseph Gordon-Levitt ile Brady Corbet paylaşmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian küçük yaşta beş saat süren ve hatırlamadığı bir hastalık geçirmiş, beş saatlik süre zarfı içinde uzaylılar tarafından kaçırıldığını düşünmekte ve bu fikrinin peşinden gitmektedir. Brian'ın eski bir arkadaşı ve zamanında beyzbol takımında birlikte oynadığı Neil ise küçük yaşında tecavüze uğramış ve hayatı boyunca bu olayın izlerini üzerinden atamamış bir pedofili kurbanıdır. Şimdilerde seks işçiliği yaparak hayatını sürdürmektedir. Brian ve Neil çocukluk yıllarında yaşadıkları bu trajik olaylardan sonra yolları ayrılan yeniden kesişmiştir.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Gregg Araki imzalı film, Scott Heim'ın otobiyografik özellikler taşıyan romanından uyarlandı. Pedofili ve eşcinsellik gibi temalara odaklanan film bu temaları çarpıcı bir şekilde işlemiştir. LGBT'lere yönelik şiddet, ayrımcılık ve homofobi filmde yer verilen konulardandır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin gösterimi 3 Eylül 2004 tarihinde Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapılmış, İngilizce olarak dünya sinemalarında gösterime girmiştir. Filmin insan cinselliği ve filmde cinsel olaylar üzerine trajik konusu psikiyatrik rehabilitasyon uzmanı Richard Gartner[2] tarafından filmin konusuna atıfla "çocuk istismarı"nın etkilerinin sonuçlarının trajik yönüne vurgu yapılmıştır. Reşit olmayan oyuncuların cinsel rüşt yaşı gereği cinsel istismarına neden olabilecek sahneler kaldırıldı. Film toplamda 1,524,966 $ hasılat elde etmiştir. Filmde ayrıca AİDS ve LGBT konuları işlenmiştir.

Gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Film birçok film festivalinde gösterilmiştir. 24. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş ve "En İyi Film Ödülü" için yarışmıştır.[3]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müzikleri Harold Budd ve Robin Guthrie tarafından bestelenmiştir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenin Gizemi eleştirmenlerden iyi eleştiriler aldı ancak konusu nedeniyle bazı tartışmalara neden oldu. Reşit olmayan çocukların rolleri ve tecavüz sahnesinin «çocuk istismarı» olabileceği iddia edilerek film Avustralya'da dava konusu olmuştur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazandığı ve aday gösterildiği ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödül Sonuç
2004 Bergen Uluslararası Film Festivali "Jüri Özel Ödülü" Kazandı
2005 Uluslararası İstanbul Film Festivali "En İyi Film Ödülü" Adaylık
2006 Cilalı Elma Ödülleri "En İyi Film Ödülü" Kazandı
2006 İzlanda Queer Film Festivali "En İyi Kurmaca Çalışması Ödülü" Kazandı

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mysterious Skin". Box Office Majo (İngilizce). 6 Mayıs 2005. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014. 
  2. ^ Gartner, Richard. "Cinematic Depictions of Boyhood Sexual Victimization 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Originally published in Gender and Psychoanalysis (1999) Volume 4:253-289. (İngilizce)
  3. ^ "24. Uluslararası İstanbul Film Festivali Başlıyor". Açık Radyo. 1 Nisan 2005. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]