Myrna Wooders

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Myrna Wooders
Doğum1950 (73-74 yaşında)
MilliyetKanadalı
Mezun olduğu okul(lar)Minnesota Üniversitesi

Myrna Wooders (d. 1950), kamu ekonomisi teorisine, ağ teorisine ve oyun teorisine önemli katkılarda bulunan Kanadalı bir ekonomisttir.[1] Çalışmaları özellikle koalisyon teorisi, kamu yararı teorisi ve kulüp teorisi üzerine odaklanmıştır. Myrna şu anda Vanderbilt Üniversitesinde ve Warwick Üniversitesi'nde ekonomi profesörüdür.

Wooders doktorasını Leo Hurwicz altında tamamladı. Journal of Public Economic Theory'nin editörü, Econometric Society Üyesi, Game Theory Society'nin Kurucu Üyesi,[2] ve Economics Bulletin'in kurucu editörüdür. Halen Oyun Teorisi Topluluğu Konseyi'nin seçilmiş üyesi olarak görev yapmaktadır ve Kamu Ekonomisi Teorisi Derneği Başkanlığı'nı yürütmektedir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Myrna Wooders, Kanada'nın Alberta kırsalında küçük bir çiftlikte büyüdü. Babası dokuzuncu sınıf eğitimi almıştı -kendisi çocukken verilen en iyi eğitimdi- ve kendi çiftliğinde çalışmak yerine makinelerini tamir ederek komşulara yardım etmeyi tercih ediyordu. Yedinci sınıfı tamamlayan annesi ağaç, çiçek ve bahçe dikmeyi ve büyütmeyi severdi, bu nedenle ağaçlar "Doğu Alberta'daki en iyi ağaç standı" olarak anılırken, mahsuller o kadar iyi gelir getirmedi. Myrna her yaz küçük bir çocukken saatlerce ağaçlara su taşırdı. Dört kız kardeşin en uzunuydu ve bu yüzden grubun çiftlik işçisi olarak seçilmiş olabilir. Çiftliğe yardım etmek için her yıl birkaç ay okulu kaçırdı. Ancak fiziksel emek harcayarak çok şey öğrendi. Hasat zamanında bir tahıl ambarında çalışarak, harman makinesinden tahıl ambarına düşen tahılı düzleştirerek, kürek çekmeyi öğrendi. 9. sınıfta Alberta Üniversitesi Kütüphanesi'nin posta hizmetlerini keşfedene kadar okunacak çok az kitap vardı; aile dindar değildi ama bazı yazlar okuyabileceği sadece İncil vardı. Myrna'nın lisans eğitiminden önce genç yaşta çocukları oldu ve başka bir küçük Alberta kasabasında fotoğrafçı oldu. İki çocuğuyla birlikte Alberta Üniversitesi'nde lisans eğitimini ve Minnesota Üniversitesinde doktorasını tamamladı.

Akademik kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesör Wooders'ın araştırmaları, kamu ekonomisi teorisine (özellikle vergi rekabeti ve yerel kamu malları teorisi), kulüp teorisine (özellikle piyasalar ve kulüpler arasındaki ilişki) ve koalisyon teorisine (özellikle birçok oyuncunun yer aldığı işbirlikçi oyunlar ve bunların piyasalarla ilişkisi) odaklanmaktadır.

Myrna Wooders, bitkileriyle birlikte Nashville, Tennessee'de yaşamaktadır. Arizona Üniversitesi Ekonomi Profesörü ekonomist John Wooders'ın annesi ve doğru giysi etiketlerini belirlemek için makine öğrenimine dayalı bir giysi alışveriş sitesi olan Allparel'in kurucusu Sarah Wooders'ın büyükannesidir.

Myrna, kuşların ve 1940'ların arabalarının hevesli bir aşığıdır ve Midtown, Nashville'de Cars and Birds from the 1940's ("1940'lardan Arabalar ve Kuşlar") adlı yerel bir bira fabrikası kurmuştur. Herhangi bir alkol servisi yapılmaz, daha çok kuşlar, arabalar ve benzeri şeyler için bir sığınaktır. Giriş ücretsizdir ancak Myrna'dan önce bile bu Dünya'da dolaşan kuşların ve arabaların mirasını sürdürmeye çalışan hayır kurumu The Wooders vakfına bağış yapılması beklenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Many of her peer-reviewed academic works can be found by searching for "Myrna Wooders" in Google Scholar, JSTOR or EconLit. A full listing of her peer-reviewed publications can be found at Myrna Wooders webpage 4 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Game Theory Society". 16 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]