Myeongseong

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmparatoriçe Myeongseong
Joseon Kraliçesi
Hüküm süresi1866-1895
Önce gelenCheorin
Sonra gelenSunjeong
Doğum19 Ekim 1851
Yeoju, Joseon Krallığı
Ölüm8 Ekim 1895
Gyeongbokgung, Joseon Krallığı
Eş(ler)iKral Gojong
Çocuk(lar)ıİmparator Sunjong

İmparatoriçe Myeongseong (Korece명성황후; 19 Ekim 1851-8 Ekim 1895) veya Kraliçe Min, 28. Joseon Kralı ve ilk Kore İmparatoru Gojong'un eşidir.

Japonya'da Meiji yönetimi, Kraliçe Min'i dışarıya genişleme politikalarına bir engel olarak görüyordu.[1] Kral Gojong'un babası tarafından tertiplenen başarısız isyanlarla siyasi arenadan çıkarılmak istenirken, Heungseon Daewongun ise kendisini Japonların etkisine karşı sert bir tavır takınması için zorladı.[2] Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Kraliçe Min, Kore'de Japonya'nın etkisini engellemek amacıyla Kore ile Rusya arasında daha güçlü bağları savunuyordu. O zamanlar Japon emekli bir ordu korgenerali ve bakan Miura Gorō, Daewongun'un başını çektiği ve Japon çıkarlarına daha fazla sempati duyan hizipçilere destek verdi.

8 Ekim 1895 sabahında, Daewongun'a sadık olan Hullyeondae Alayı, Gyeongbok Sarayı'na saldırdı. Okhoru Köşkü'ne giren saldırganlar Kraliçe Min oldukları düşündükleri üç kadını öldürdü. Onlardan birinin Min olduğuna karar verdiklerinde cesedi Okhoru Köşkü önündeki çam ormanında yaktılar.[3]

Kraliçe Min'in suikastı, diğer ülkeler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.[4] Japon hükûmeti, artmakta olan uluslararası eleştirileri yumuşatmak için Miura'yı geri çağırdı ve ilgili askeri personeli askeri mahkemede yargılanırken kendisini Hiroşima Bölge Mahkemesi'nde yargılandıktan sonra delil yetersizliğinden suçsuz bulundu.[5]

Bununla birlikte suikast, Kore'de Japon karşıtlığını arttırdı ve ülke çapında protesto gösterileri düzenlendi.[6] Kraliçe'nin suikastını takiben, Kral Gojong ve Prens (daha sonra İmparator Sunjong) 1896'da Rus temsilciliğine sığındı. Ekim 1897'de Kral Gojong, Gyeongungung'a geri dönerek Kore İmparatorluğu'nun kuruluşunu ilan etti ve Myeongseong imparatoriçe ilan edildi.[6]

Güney Kore'de İmparatoriçe Myeongseong'a, popüler romanlar, bir film, bir televizyon dizisi ve hatta hayat hikâyesine dayanan bir müzik eseri nedeniyle yeniden ilgi duyulmaya başlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Park, Jong-hyo (박종효) (1 Ocak 2002). "일본인 폭도가 가슴을 세 번 짓밟고 일본도로 난자했다". Sindonga 新東亞 (Korece). ss. 472-485. 14 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2017. 
  2. ^ "Korean Women in Resistance to the Japanese". 8 Mart 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2017. 
  3. ^ Byong-Kuk Kim, "Assassination of Empress Myongsong," Korea Times, 28 Aralık 2001
  4. ^ S.C.M. Paine, The Sino-Japanese War of 1894–1895: Perceptions, Power, and Primacy (Cambridge: Cambridge University Press, 2003), p. 316[ölü/kırık bağlantı].
  5. ^ "Queen Min". 17 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2017. 
  6. ^ a b "아관파천" (Korece). Naver/Doosan Encyclopedia. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]