Adamım Godfrey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(My Man Godfrey sayfasından yönlendirildi)
Adamım Godfrey
My Man Godfrey
YönetmenGregory La Cava
YapımcıCharles R. Rogers
SenaristMorrie Ryskind
Eric Hatch
katkı sağlayan yazarlar:
Zoë Akins
Robert Presnell Sr.
Uyarlama1101 Park Avenue
1935 tarihli roman
Eric S. Hatch
OyuncularWilliam Powell
Carole Lombard
MüzikCharles Previn
Rudy Schrager
Görüntü yönetmeniTed Tetzlaff
KurguTed J. Kent
Russell F. Schoengarth
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 1936 (1936-09-06) (ABD)
Süre94-95 dakika[1]
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe575.375 dolar[2]
Hasılat684.200 dolar[3]

Adamım Godfrey (İngilizce: My Man Godfrey), Gregory La Cava'nin yönettiği ve William Powell ile Carole Lombard'ın başrollerini paylaştığı, 1936 tarihli Amerikan yapımı screwball komedisi türünde film.[1][4] Morrie Ryskind, Adamım Godfrey'in senaryosunu, Eric S. Hatch'in 1101 Park Avenue adlı kısa romanından uyarlayarak yazdı. Hikâye bir kulübede yaşayan kimsesiz bir adamın sosyeteden bir kadın tarafından kahya olarak işe alınmasını ve kadının ona aşık olmasını konu ediniyor.

1999'da Adamım Godfrey'in orijinal versiyonu, ABD'nin Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel açıdan önemli" kabul edildi ve Ulusal Film Arşivine eklendi. Filmin 1957'de June Allyson ve David Niven'ın rol aldığı bir uyarlaması çekildi.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Buhran zamanlarında, Godfrey "Smith" Parke, şehir çöplüğünde başkaları ile birlikte yaşamaktadır. Bir gece, Cornelia Bullock adlı sosyeteden şımarık bir kız, bir parti oyunu için onu yanında "unutulmuş adam" olarak götürmesi karşılığında 5 dolar teklif eder. Sosyetenin katıldığı bu oyunda katılımcılara bir liste verilir ve bu listedeki her şeyi ilk bulan kazanır. Listedeki şeylerden biri "unutulmuş adam"dır. Unutulmuş adam terimi o yıllarda fakir ve dibe vurmuş kimseler için kullanılmaktaydı. Godfrey bu teklife sinirlenir, Cordelia'nın üstüne yürür ve Cordelia bir kül yığının içine düşer. Cordelia sinirlenerek oradan ayrılır ama bu durum kardeşi ve oyundaki rakibi Irene'i neşelendirir. Godfrey, Irene ile konuştuktan sonra onun kafası bir karış havada olmasına rağmen nazik biri olduğunu fark eder. Cornelia'yı yenmesine yardım etmek için onunla gitmeyi teklif eder.

Waldorf-Ritz Oteli'nin balo salonunda, Irene'nin babası beklemektedir. Bir yandan da karısı ve karısının himayesine aldığı sanatçı Carlo oyun oynamaktadır. Godfrey gelir ve "unutulmuş adam" olarak doğrulanır. Godfrey daha sonra kalabalığa hitap eder ve onlara maskaralıklarını küçümsediğini söyler. Irene özür diler ve ona aile uşağı olarak bir iş teklif eder ve Godfrey bu teklifi minnetle kabul eder.

Ertesi sabah, Bullock'ların esprili hizmetçisi Molly, Godfrey'e yapması gerekenleri gösterir. Onu, işe girip çıkan uşaklar silsilesinin en sonuncusu olduğu konusunda uyarır. Godfrey şaşırtıcı derecede yetkin ve becerikli olduğunu kanıtlar. Irene, Godfrey'i himayesi altına aldığını düşünür ama Cornelia ona kin beslemektedir.

Godfrey'in ömürlük arkadaşı Tommy Gray, Irene'nin düzenlediği bir çay partisinde onu fark eder. Godfrey, Tommy'nin Harvard'daki uşağı olduğuna dair bir hikâye uydurur. Tommy, Godfrey'in uydurduğu hikâyeye Godfrey'in var olmayan eşi ve beş çocuğundan bahsederek katılır. Şoke olan olan Irene, anlık bir düşünceyle her şeyden habersiz Charlie Van Rumple ile nişanlandığını ilan eder; ancak Godfrey onu nişandan dolayı tebrik edince gözyaşlarına boğulur ve kaçar.

Ertesi gün öğle yemeğinde Tommy, Boston'ın seçkin Parke ailesinden birinin neden uşak olarak çalıştığını merak etmektedir. Godfrey kötü bitmiş bir aşk hikâyesi sonucu intiharı düşündüğünü ama çöplükte yaşayan insanların cesur duruşlarının ruhunu yeniden canlandırdığından bahseder.

Irene, Charlie ile olan nişanını atar. Cornelia inci kolyesini Godfrey'in yatağının altına yerleştirir ardından polisi arar. Polis, uşak odasını arar ama hiçbir şey bulamaz ve Cornelia şaşırır. Bay Bullock, kızının çevirdiği dolabı fark eder ve ona sigortasız incileri hemen bulmasını söyler.

Bullock ailesi, kızlarını Avrupa'ya gönderir. Geri döndüklerinde Cornelia, Godfrey'i baştan çıkarma niyetinde olduğunu ima eder. Endişelenen Irene, bayılma numarası yapar ve Godfrey'in kollarına bayılır. Godfrey onu odasına götürür ama numara yaptığını anlar. Godfrey onu soğuk duşun altına sokar. Irene Godfrey'in de kendisini sevdiğini düşünür. Godfrey, Bullock'ların uşağı olarak istifa eder.

Ancak Bay Bullock'un daha acil sorunları vardır. Carlo'yu evden kovar, sonra ailesine ve Godfrey'e işinde başarısız olduğunu ve zimmete para geçirmekle suçlanabileceğini söyler. Godfrey Bay Bullock'ın sözünü keser ve iyi haberi verir. Godfrey inci kolyeyi rehin dükkanına verip parasıyla Bay Bullock'ın sattığı hisseleri almış ve açığa satış yapmıştır. Hisseleri Bay Bullock'a rehineciden aldığı kolyeyi ise Cordelia'ya iade eder. Bullock ailesini iflastan kurtaran Godfrey evden ayrılır.

Godfrey elinde kalan parayı kullanarak arkadaşı Tommy ile birlikte eskiden yaşadığı çöplüğe oldukça revaçta olan "Çöplük" adını verdiği bir gece kulübü kurar ve çöplükte yaşayan 50 unutulmuş adamı bu kulüpte istihdam eder. Onu bulmaya kararlı Irene gece kulübüne gelir ve ikisi oracıkta evlenirler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Adamım Godfrey'de Eugene Pallette, Mischa Auer ve Alice Brady

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Eric S. Hatch'in 1935 tarihli romanına dayanıyor.[5] Universal'ın başkanı Charles Rogers, kitabı "güldürmesi garanti roman" olarak nitelendirdi. Stüdyo, kitabın film haklarını satın aldı ve senaryolaştırılması için Eric Hatch'i ve o dönemin öne çıkan senaristlerinden Morrie Ryskind'i görevlendirdi. Rogers, "Hollywood'un en iyi komedi yönetmeni" dediği Gregory La Cava'yı filmin yönetmeni olarak işe aldı.[6]

Oyuncu Seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, yapım şirketi Universal'da yeni yönetim göreve başladıktan sonra çekilen ilk filmdi. Ancak stüdyonun Buck Jones, Boris Karloff ve Edward Everett Horton dışında sözleşmeli büyük yıldızları yoktu ve diğer stüdyolardan bazılarını ödünç alması gerekiyordu.[7]

Stüdyonun Irene rolü için ilk tercihi Constance Bennett idi ve Miriam Hopkins de ayrıca rol için düşünüldü. Yönetmen Gregory La Cava, Godfrey rolü için MGM şirketinden William Powell ödünç alınırsa Bennett'i kabul edeceğini söyledi. Powell ise Irene rolü için Carole Lombard ile anlaşılırsa rolü kabul edeceğini söyledi. Powell ve Lombard önceden evlilerdi ancak üç yıl önce boşanmışlardı.[1]

Powell'ın filmde oynayacağı Ocak 1936'da duyuruldu.[8] Universal, Lombard'ı Paramount'tan ödünç aldı. Anlaşmanın bir parçası olarak Universal, I Love a Soldier (Türkçesi: Bir Asker Sevdim) filmi için Paramount'a Margaret Sullivan'ı ödünç verdi. Lombard'ın kostüm tasarımcısı Travis Banton da ona eşlik etti.[9]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Adamım Godfrey 15 Nisan - 27 Mayıs 1936 tarihleri arasında çekildi ve ardından o yılın haziran ayı başlarında bazı sahneleri yeniden çekildi[1] Bütçesi 575.375 dolardı ve Powell'a 87.500 dolar ve Lombard'a 45.645 dolar ödendi. Film, Universal'da Charles Rogers'ın yeni yönetimi altındaki ilk filmlerden biriydi; ancak filmin projesini ondan önceki başkan Carl Laemmle Jr. başlatmıştı.[10] Powell ve La Cava ilk başlarda filmde Godfrey'in nasıl gösterileceğine dair anlaşmazlığa düşseler de sonradan anlaştılar.

Gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin prömiyeri görkemliydi.[11] Adamım Godfrey'in prömiyeri 6 Eylül 1936'da yapıldı ve 17 Eylül'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.[1] Film başarılı oldu ve stüdyo filmden kâr etti.

Film, 1936'nın en beğenilen komedilerinden biriydi.[12] 1936'da The Spectator gazetesindeki yazısında Graham Greene, filmi olumlu değerlendirdi ve filmi "[dörtte üçü] çok komik" olarak nitelendirdi. Parti oyunu sahnesine özellikle övgüde bulunan Greene, sahnenin "yılın belki de en zeki ve en gürültülü sekansı" olduğunu söyledi. Ancak filmin sonuyla ilgili sosyal meselelerin biraz karıştığını ve filmin daha düzgün bitirilebileceğini söyledi.[13]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül töreni Kategori Aday Sonuç
1937 Akademi Ödülleri[14] En İyi Yönetmen Gregory La Cava Adaylık
En İyi Erkek Oyuncu William Powell Adaylık
En İyi Kadın Oyuncu Carole Lombard Adaylık
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Mischa Auer Adaylık
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Alice Brady Adaylık
En İyi Uyarlama Senaryo Eric S. Hatch, Morrie Ryskind Adaylık

Adamım Godfrey Akademi Ödülleri'nde 4 oyunculuk kategorisinde de adaylık çıkaran ilk film oldu. Ayrıca bu kategorilerde aday gösterildiği halde En İyi Film kategorisinde aday gösterilmeyen ve 6 dalda aday gösterildiği halde hiçbirini kazanamayan ilk film oldu.

2000 yılında film, Amerikan Film Enstitüsü'nün en komik 100 komedi listesinde 44. sırada yer aldı. Filmlerle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı Rotten Tomatoes sitesinde filmin 37 değerlendirme baz alınarak hesaplanan puanı %97, seyirci puanı da %100.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "My Man Godfrey (1936)". AFI Catalog. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  2. ^ Dick, Bernard K. (2015). City of Dreams: The Making and Remaking of Universal Pictures. University Press of Kentucky. s. 106. ISBN 9780813158891. 
  3. ^ Sedgwick, John and Pokorny, Michael (February 2005) "The Film Business in the United States and Britain during the 1930s" in The Economic History Review New Series, v.58, n.1, pp.79-112
  4. ^ "10 Great Screwball Comedy Films". British Film Institute. 22 Ekim 2018. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 
  5. ^ Staff (27 Ekim 1935). "My Man Godfrey: by Eric Hatch. 243 pp. Boston: Little, Brown & Co. $2". The New York Times. s. BR24. 
  6. ^ Staff (1 Eylül 1936). "Rogers Tells Secrets of Successful Film: Theory Illustrated by Method Used in New Production". Los Angeles Times. s. 11. 
  7. ^ "Star Scarcity Still Is Acute Studio Problem: Only Fifty Real Winners in Harness and That Is Not Enough". The Washington Post. Associated Press. 24 Ağustos 1936. 
  8. ^ "New Films Announced: "Magnificent Obession" Heads Hit Parade". Los Angeles Times. 3 Ocak 1936. s. A13. 
  9. ^ Shaffer, George (14 Mart 1936). "Boy Refuses to Wear Kilts for Film Scene: Believes Costume Is One for Little Girl". Chicago Daily Tribune. s. 16. 
  10. ^ Bernard K, Dick (2015). City of Dreams: The Making and Remaking of Universal Pictures (İngilizce). University Press of Kentucky. s. 106. ISBN 9780813158891. 
  11. ^ "'My Man Godfrey' Premiere qt Pantages Tonight: Film First to Be Released Under Rogers". Los Angeles Times. 1 Eylül 1936. s. 11. 
  12. ^ "Nation's Critics Pick 10 Best Films". The New York Times. 7 Ocak 1937. s. 17. 
  13. ^ Greene, Graham (2 Ekim 1936). "Maria Bashkirtseff/My Man Godfrey". The Spectator. (yeniden basım: Taylor, John Russell, (Ed.) (1980). The Pleasure Dome. ss. 104-106. ISBN 0192812866. )
  14. ^ "The 9th Academy Awards (1937) Nominees and Winners." 21 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Academy Awards website. Retrieved: 9 August 2011.
  15. ^ "My Man Godfrey (1936)" (İngilizce). Rotten Tomatoes. 19 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]