My Cousin Rachel (film, 2017)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
My Cousin Rachel
Film afişi
YönetmenRoger Michell
YapımcıKevin Loader
YazarRoger Michell
UyarlamaMy Cousin Rachel
Daphne du Maurier
Oyuncular
MüzikRael Jones
Görüntü yönetmeniMike Eley
KurguKristina Hetherington
Stüdyo
DağıtıcıFox Searchlight Pictures
Çıkış tarih(ler)i9 Haziran 2017 (2017-06-09)
Süre106 dakika[1]
Ülke
  • ABD
  • Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Hasılat$9.2 milyon

Kuzenim Rachel (İngilizce özgün adı: My Cousin Rachel), Daphne du Maurier'in 1951 tarihli My Cousin Rachel adlı romanına dayanan, Roger Michell tarafından yazılan ve yönetilen[2] 2017 tarihli romantik drama filmidir. Rachel Weisz, Sam Claflin, Iain Glen, Holliday Grainger ve Pierfrancesco Favino rol almaktadır. Film, 2016 baharında İtalya ve İngiltere'de çekildi ve Cornwall'da kendisinden yaşça büyük kuzeninin karısıyla tanışan ve kuzeninin ölümünden onun sorumlu olduğundan şüphelenen genç bir adam hakkındadır.

Film, Fox Searchlight Pictures tarafından 9 Haziran 2017'de Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta gösterime girdi. Weisz, baş karakter olarak gösterdiği performansla olumlu eleştiriler aldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1830'larda Philip adında genç bir yetim, onu Cornwall'daki büyük malikanesinde bir oğul olarak yetiştiren büyük kuzeni Ambrose tarafından evlat edinilir. Anneliğin gerekliliğine dair toplumsal inançlara rağmen Philip, Ambrose daha iyi bir sağlık arayışı için Floransa'nın daha güneşli iklimine gitmek üzere malikaneden ayrılmadan önce, evde neredeyse hiç kadın olmadan büyür. Artık genç bir adam olan Philip, vaftiz babası Nick Kendall'ın bakımına bırakılır ve yazışmalar yoluyla Ambrose'un Floransa'daki dul, uzak kuzeni Rachel ile evlendiğini öğrenir. Daha sonra Ambrose, Floransa'da aldığı tıbbi bakıma güvensizliğini belirten mektuplar göndermeye başlar. Endişelenen Philip İtalya'ya gider, ancak Ambrose'un öldüğünü ve Rachel'ın gittiğini öğrenir. Ambrose'un vasiyetnamesi bir sonraki 25. doğum gününe kadar tüm mal varlığını Philip'e bırakmış olsa da Philip, Rachel'ın cinayetten suçlu olduğuna ikna olur ve arkadaşı Rainaldi'yi intikam almakla tehdit eder.

Philip Cornwall'a döner ve daha sonra Rachel'ın onu takip ettiğini öğrenir. Rachel malikâneye gelir ve Philip onunla yüzleşmeye yemin ederken, onunla yatak odasında tanışır ve çay içerken yaşlı kadının güzelliğinden etkilenir. Binicilik gezilerinde birbirlerine eşlik ederler ve artık onun cinayet işlediğinden şüphelenmeyen adam, suçlayıcı bir mektubu kamp ateşine atar. İki kuzen, Rachel'ın Floransa'ya dönüp bağımsız yaşama niyeti konusunda anlaşmazlığa düşer ama Rachel ona kızgın olmadığını belirtir ve öpüşürler. Rachel ayrıca Ambrose'un düşük yaptıktan sonra ona olan aşkını kaybettiğini açıklar.

Rachel Noel kutlamaları için kalır. Nick, Rachel'ın hesaplarını büyük ölçüde aştığını öğrenir ve Philip'i Rachel'ın Floransa'da savurganlığı ve şehvetiyle nam saldığı konusunda uyarır. Buna rağmen Philip, Ambrose'un mirasından kendisine çok az şey kaldığı için, 25. doğum gününden sonra yasal olarak elden çıkarabildiği anda malikânenin büyük bir kısmını Rachel'a devretmeyi planlamaktadır. Doğum günü gelir ve Rachel onun kendisi için yaptıklarını fark ettiğinde çok minnettar olur. Doğadayken ikisi seks yapar. Arkadaşlarıyla yediği bir akşam yemeğinde Philip, Rachel'la nişanlandıklarını açıklar ama Rachel bunu hararetle reddeder. Özel olarak, onunla sadece teşekkür etmek için seks yaptığını ve duygularına karşılık vermediğini söyler. Şiddetli bir tartışmaya girerler ve ardından Rachel ondan korktuğunu itiraf eder.

Bir süre sonra Philip hastalanır. İyileştikçe Rachel'dan yeniden şüphelenmeye ve onun Ambrose için de yaptığı "özel bitki çayını" reddetmeye başlar. Bir gün Rachel'a, kendisinin de kullandığı ve fokların aşağıda, kayaların üzerinde güneşlendiğini görebileceğiniz deniz yolundan gitmeyi önerir; Philip bir keresinde bu yolda geçirdiği bir kazada neredeyse ölmek üzeredir. Fokları görme fırsatı onu heyecanlandırır ve Phillip onu izlerken at sırtında oradan ayrılır.

O ve Nick'in kızı Louise, Rachel'ın eşyalarında suçlayıcı kanıt aramaya başlarlar, ancak Rainaldi'nin eşcinsel olduğunu ve herkesin inandığı gibi Rachel'la bir ilişkisi olmadığını öğrenirler. Philip, Rachel'ı yanlış değerlendirip değerlendirmediğini yeniden düşünmeye başlar ve onu kaza geçirdiği yola kendisinin yönlendirdiğini fark eder. Onu aramaya koyulur, ancak Rachel'ın gerçekten de onu yönlendirdiği aynı uçurum kenarındaki patikada at sürerken ölümcül bir kaza geçirdiğini görür.

Yıllar sonra, artık Louise ile evli ve iki çocuk babası olan Philip, Rachel'ın anısı ve onun şüphelerinde masum olup olmadığını asla bilemeyeceği gerçeği yüzünden acı çekmektedir. Korkunç migren ağrıları çekmektedir ve parlak ve yüksek sesli uyaranlara karşı hassastır. Tüm semptomları Rachel'ın ölüm zamanından itibaren izlenebilmektedir.

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

West Horsley Place bir çekim yeriydi.
Devon'daki Flete arazisi plaj sahneleri için kullanıldı.

Film, Daphne du Maurier'in eserinin son zamanlarda yapılan birkaç uyarlamasından biridir.[3] Ocak 2015'te Fox Searchlight filmi yönetmesi ve senaryosunu yazması için Roger Michell ile anlaştı.[4] 1952 yapımı aynı adlı filminden bu yana My Cousin Rachel'ın ilk sinema uyarlamasıdır.[5]

Senaryoyu yazarken Michell, du Maurier'nin demiryollarının yokluğu ve kanalların varlığına dayanarak hikâyenin 1830'larda geçmesini amaçladığını tahmin etti ve daha önce Jane Austen'ın eserine dayanan Persuasion (1995) ile zaman dilimini araştırdığını düşündü. Aradaki fark, du Maurier'nin hikâyesinin Austen'inkinden daha fazla seks içermesidir.[6]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Eylül 2015'te Rachel Weisz'ın filmde rol almak için görüşmelerde bulunduğu açıklandı.[7] Rolü aldı ve karakteri "cinsel olarak özgürleşmiş" olarak tasarladı.[8] Aynı ay, Sam Claflin oyuncu kadrosuna katıldı,[9]

Şubat 2016'da Holliday Grainger kadroya katıldı,[10] Mart ayında Iain Glen tarafından takip edildi.[11] Glen, senaryoyu aldığında Michell'in gizemi Kendall'ın başka bir kanıt ortaya çıkana kadar bir şeye inanacağı şekilde yapılandırdığını görebildiğini ve performansını buna göre geliştirdiğini söyledi.[12]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana çekimler 4 Nisan 2016'da başladı,[13][14] ve İngiltere ve İtalya'da bahar boyunca sürdü.[15] Michell, yapım tasarımcısı Alice Normington ile birlikte South Devon, Oxfordshire ve Surrey'deki çekim yerlerini seçerek idealist bir ortam yaratmak için çekimleri birleştirdi.[16] Surrey'de çekimler Bamber Gascoigne'e ait 16. yüzyıldan kalma bir bina olan West Horsley Place'de gerçekleştirildi.[17] Michell, evi "çok canlı ve ham" olarak tanımladığı "mekanın ruhu" için seçtiklerini söyledi.[18] Devon'daki Flete malikanesi plaj ve binicilik sahneleri ile kayalık çekimleri için kullanıldı.[18]

Weisz, Cornwall'a yabancı bir modayı hedefleyen Dinah Collin tarafından kostümlendirildi ve otantik bir klas görünüm yaratmak için portrelere danışıldı. Hikâyede kullanılan inciler de 1835 tarihli bir tablo temel alınarak film için yapıldı.[19] Ekip, Rachel karakteri Cornwall'daki evinde olmadığı için sadece iki ana elbise üzerinde karar kıldı.[19]

Bu rol için Weisz'ın bir ata yandan binmeyi öğrenmesi gerekti ki bu da kostümü göz önüne alındığında daha zor bir işti. Daha önce Game of Thrones adlı televizyon yapımında kullanılan at, Weisz'ın dizginlerini çektiğini hissedince yere düştü ve Weisz'ın güvenliğinden endişe etmesine neden oldu.[20]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "My Cousin Rachel". AMC Theatres. 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017. 
  2. ^ "My Cousin Rachel (2017)". AllMovie. 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2017. 
  3. ^ Blumsom, Amy (13 Mayıs 2016). "Exclusive: first look at Sam Claflin and Rachel Weisz in Daphne Du Maurier's My Cousin Rachel". The Daily Telegraph. June 6, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2017. 
  4. ^ Jaafar, Ali (January 27, 2017). "Roger Michell Fox Searchlight için 'My Cousin Rachel'ı Yazmak ve Yönetmek Üzere Anlaştı". Deadline Hollywood. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2017. 
  5. ^ White, Adam (January 25, 2017). "Kuzenim Rachel: Rachel Weisz ilk fragmanda Sam Claflin'in şüphelerini uyandırdı". The Daily Telegraph. Mayıs 13, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2017. 
  6. ^ Michell, Roger (June 9, 2017). "My Cousin Rachel: review and interview with director Roger Michell". ABC Online. July 28, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 
  7. ^ Jafaar, Ali (24 Eylül 2015). "Rachel Weisz In Talks To Star In Roger Michell's 'My Cousin Rachel' For Fox Searchlight". Deadline Hollywood. 5 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 20, 2016. 
  8. ^ Weisz, Rachel (June 7, 2017). "Rachel Weisz 'My Cousin Rachel'ın prömiyerini yapıyor". Reuters. June 8, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2023. 
  9. ^ Babbage, Rachel (27 Eylül 2015). "Sam Claflin to join Rachel Weisz in remake of My Cousin Rachel". Digital Spy. 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 20, 2016. 
  10. ^ Jafaar, Ali (18 Şubat 2016). "Holliday Grainger Set To Join Cast Of 'My Cousin Rachel' Opposite Rachel Weisz & Sam Claflin". Deadline Hollywood. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 20, 2016. 
  11. ^ Jafaar, Ali (March 31, 2016). "Fox Adds Cast To Roger Michell's 'My Cousin Rachel' As Shooting Start Nears". Deadline Hollywood. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 20, 2016. 
  12. ^ Radish, Christina (June 12, 2017). "Iain Glen 'Kuzenim Rachel'ın Çekiciliği ve Karmaşık Karakter Dinamikleri Üzerine". Collider. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 
  13. ^ Evry, Max (March 31, 2016). "Rachel Weisz, Sam Claflin and More Join My Cousin Rachel". Coming Soon. net. June 9, 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 20, 2016. 
  14. ^ "4/8/16 Setinde: Ridley Scott ve Michael Fassbender 'Alien: Covenant', Benedict Cumberbatch 'Doctor Strange'i Tamamlıyor". SSN Insider. 8 April 2016. 20 April 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 July 2016. 
  15. ^ McNary, Dave (October 14, 2016). "Rachel Weisz'ın Gizem-Draması 'My Cousin Rachel' Vizyon Tarihi Aldı". Variety. June 11, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2017. 
  16. ^ Althoff, Eric (June 7, 2017). "Fox, Roger Michell'in 'My Cousin Rachel' Filmine Oyuncu Kadrosunu Kattı, Çekimlerin Başlaması Yaklaşıyor". The Washington Times. June 12, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 13, 2017. 
  17. ^ Sawer, Patrick (June 3, 2017). "Rachel Weisz filmi Bamber Gascoigne'in hayalini gerçekleştirmesine yardımcı oluyor". The Daily Telegraph. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 
  18. ^ a b O'Connor, Joanne (June 16, 2017). "On location: 'My Cousin Rachel'". Financial Times. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 
  19. ^ a b Holt, Bethan (June 13, 2017). "Kuzenim Rachel: Rachel Weisz'ın unutulmaz güzellikteki kostümlerinin ardındaki hikaye". The Daily Telegraph. June 13, 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: June 13, 2017. 
  20. ^ Reuters (June 11, 2017). "Rachel Weisz yeni film setlerindeki tehlikeli olayı anlatıyor". The Express Tribune. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]