Mustafa Nail (yedek teğmen)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mustafa Nail
Doğum1898
Yardibi, Saimbeyli, Adana
Ölüm19 Temmuz 1920 (22 yaşında)
Tarsus, Mersin
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu
Hizmet yılları1915-1920
RütbesiTeğmen
KomutasıDemirbaş Müfrezesi
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Türk Kurtuluş Savaşı

Mustafa Nail (d. 1898, Adana - 19 Temmuz 1920, Mersin) Türk asker.

Adana'ya bağlı Yardibi, Saimbeyli mahallesinden Ömer Kâhya'nın oğludur. İlk ve orta öğrenimini Saimbeyli Merkez Okulu'nda yaptı. 1915 yılında Adana Erkek Öğretmen Okulu'na girdi. Fakat öğrenimini yarıda bırakarak askere çağrıldı. İstanbul’da bulunan İhtiyat Talimgâhı'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. Filistin Cephesi'ne gönderildi. Eylül 1918'de İngilizlere esir düştü. Mısır'daki esir kampında 15 ay kaldı. Adana'ya döndüğünde şehrin Fransızlar tarafından işgal edildiğine şahit oldu. Mustafa Kemal Paşa'nın Millî Mücadele'yi başlatması üzerine kendi müfrezesini kurarak Kuvâ-yi Milliye'ye katıldı. Mersin çevresinde Fransız birlikleriyle yapılan ilk karşılaşma olan Başnalar Muharebesi'ni yönetti. Bu muharebeyi yöre halkından da destek alarak (asıl müfreze 30 kişiden oluşmasına rağmen yöre halkının yardımıyla 150 kişiye ulaştı) kazandı.

Sonraları memleketi Saimbeyli o dönemde Kozan iline bağlı olduğu için "Kozanlı Mustafa Nail" olarak tanındı. Demirbaş Müfrezesi Komutanı olarak katıldığı Tarsus Bağları Taarruzu'nda hayatını kaybetti. Mezarı Eshab-ı Kehf Dağı eteklerindedir.

2006 yılında Arslanköy, Mersin kasabasındaki lisenin kütüphanesine adı verildi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fikri Mutlu, "Büyük Kahramanlığı ve Gerçek Hüviyetiyle Kozanlı Mustafa Nail", Kuva-yı Milliye, Ağustos 1964, sayı 48, s. 11
  • Kurtuluş Savaşında İçel, Baha Matbaası, İstanbul 1971.
  • Kemal Çelik, Adana ve Çevresinde Ermeni ve Fransız Cinayetleri. "Adana ve Cevresinde Ermeni ve Fransız Cinayetleri", Ermeni Araştırmaları 2. Türkiye Kongresi Bildirileri: Ankara, 15-16 Ekim 2007.
  • Mülazım-Evvel Osman Muzaffer Efendi'nin Anıları, İçel Sanat Kulübü Bülteni Tarih Dosyası, Fon Matbaacılık, Mersin 2007.