musical.ly

Vikipedi, özgür ansiklopedi

musical.ly
Geliştirici(ler)Musical.ly Inc. (Nisan 2014 – Kasım 2017)
ByteDance (Kasım 2017 – Ağustos 2018)
İlk yayınlanmaAğustos 2014 (9 yıl önce) (2014-08)
İşletim sistemiiOS, Android
Erişilebilirlik34 dil
Diller listesi
Arapça, Bengalce, Birmanca, Sebuanca, İngilizce, Fransızca, Almanca, Guceratça, Hintçe, Endonezce, İtalyanca, Japonca, Cava dili, Kannada dili, Korece, Malay dili, Malayalamca, Marathi, Oriya dili, Lehçe, Portekizce, Urduca, Rusça, Basitleştirilmiş Çince, İspanyolca, İsveççe, Tagalogca, Tamilce, Teluguca, Tayca, Geleneksel Çince, Türkçe, Ukraynaca, Vietnamca
TürVideo barındırma
Resmî sitesimusical.ly

musical.ly ByteDance şirketine ait, platform kullanıcılarının kısa dudak senkronize videosu oluşturup paylaştığı bir sosyal medya servisidir. Şangay'da, Santa Monica, Kaliforniya'da ofisi bulunur. İlk prototip Nisan 2014’te piyasaya sürüldü ve resmi versiyon o yılın Ağustos ayında yayınlandı.[1] Uygulama sayesinde, kullanıcılar 15 saniyeden 1 dakikaya kadar dudak senkronizasyonu yapan müzik videoları oluşturabilir, onlara eşlik edecek ses parçaları seçebilir, farklı hız seçenekleri kullanabilir (hızlandırılmış, hızlı, normal, yavaş hareket ve epik) ve önceden ayarlanmış filtreler ve efektler verebilir. Bu uygulama aynı zamanda kullanıcıların popüler "şarkıcıları", içeriği, popüler şarkıları, sesleri ve etiketleri taramasına ve hayranlarıyla benzersiz bir etkileşim kurmasına izin verdi.

Musical.ly, Haziran 2016'da, bir yıl önceki 10 milyondan 90 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcısına sahipti. Mayıs 2017'nin sonunda uygulama 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.[2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Musical.ly Inc., uzun zamandır arkadaş olan Alex Zhu ve Luyu Yang tarafından Şanghay, Çin'de kuruldu. Musical.ly'yi başlatmadan önce Zhu ve Yang, bir eğitim sosyal ağ uygulaması oluşturmak için bir araya geldi. Ancak, bir kez başlatıldığında, bu çevrimiçi kendi kendine öğrenme platformu yeterince ilgi görmedi ve üretilen içerik yeterince ilgi çekici değildi. Daha fazla yatırım sağlayamadılar ve sonra hizmeti kapattılar. Zhu & Yang, tüketici, sosyal ve multimedya alanında yeni bir iş modeli aramaya başladılar. Onlar kullanıcıların videoları için çok küçük bir kullanıcı tabanı oluşturmaya yardımcı olan müzik parçacıkları seçmelerine izin verdiler. Bu nedenle, Musical.ly'nin giriş noktası, büyük miktarda müzik tanıtmaktı. Böylece herkes müziği videoya kolayca entegre edebilir ve daha az eğlenceli bir video daha eğlenceli hale gelirdi. Musical.ly'nin ilk sürümü resmi olarak Ağustos 2014'te piyasaya sürüldü.

Ekip, başlangıçta uygulamayı hem Çin hem de Amerika pazarlarında kullanıma sundu. Ancak, iç pazarın ılık tepkisine kıyasla, uygulamaları özellikle Amerikan genç pazarında popülerdi. Ekip boyutları küçük olduğundan, esas olarak ABD pazarına odaklanmaya karar verdiler. Ürün kısa sürede bir grup kullanıcılar arasında yayıldı ve toplam kullanıcı sayısı çok fazla olmasa da kullanıcıların aktivite seviyesi çok yüksekti.

Temmuz 2015'te, uygulama milyonlarca kullanıcıyı çekmeye başladı ve "musers"ın (Musical.ly kullanıcıları) milyonlarca şarkıyla dudak senkronizasyonu yapmasına izin verdi. Musical.ly, iOS App Store'da 1 numaraya yükseldi ve ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Brezilya, Filipinler ve Japonya dahil olmak üzere 30'dan fazla ülkede en çok indirilen ücretsiz uygulama oldu. Mayıs 2016'da Musical.ly, her gün yayınlanan 10 milyondan fazla yeni video ve 70 milyon indirmeye ulaşdı.

TikTok uygulamasının sahipleri ByteDance, 9 Kasım 2017'de musical.ly Inc'i satın aldı ve iki uygulamayı 2 Ağustos 2018'de TikTok adlı tek bir uygulamada birleştirdi.[3]

9 Kasım 2017'de Wall Street Journal, Musical.ly Inc'in Toutiao programını işleten Bytedance Technology Co.'ya 1 milyar ABD dolarına satıldığını bildirdi.[4] Ancak Recode, satışın yaklaşık 800 milyon ABD doları olduğunu tahmin ediyor. 2 Ağustos 2018'de Bytedance, Musical.ly ve TikTok kullanıcı hesaplarını birleştirdi, iki uygulamayı birleştirdi ve TikTok unvanını korudu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]