Musée des Blindés

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Panhard ERC-90 .

Musée des Blindés ("Zırhlı Araçlar Müzesi") veya Musée Général Estienne, Fransa'nın Loire Vadisi'nde, Saumur kasabasında bulunan bir tank müzesidir. Günümüzde dünyanın en büyük tank müzelerinden biridir. 1977'de hem Fransız askeri hiyerarşisini hem de yerel siyasi yetkilileri ikna eden Albay Michel Aubry liderliğinde kuruldu. 35 yıl önce sadece birkaç yüz paletli araçla başlayan bu müze, dünya standartlarında koleksiyonu ile tank geliştirme tarihine ilgili kişiler ve profesyonel zırhlı araç uzmanlarını çeken bir yer haline geldi. Başından beri, Albay Aubry, mümkün olduğu kadar tarihsel veya teknik olarak önemli araçların çalışır hale getirilmesini müzenin önemli bir politikası haline getirmişti.

Müze, dünyanın en büyük zırhlı savaş araçları koleksiyonuna sahiptir ve 880'den fazla araç içermektedir, sadece İngiltere'deki Tank Müzesi'nde daha fazla tank yer almaktadır. 1993'te çok daha büyük bir binaya taşınmasına rağmen alan yetersizliği nedeniyle müzedeki araçların sadece dörtte birinden azı sergilenebilir. Hala çalışır durumda olan tek Alman Tiger II tankı da dahil olmak üzere müzede yer alan 200'den fazla araç tamamen işlevseldir. Tiger II, genellikle her yıl yaz aylarında gerçekleşen Carrousel adı verilen zırhlı araç gösterisinde yer alır. Saumur, bir asırdan uzun bir süredir süvariler için geleneksel eğitim merkeziydi; şu anda tamamen zırhlı araç uzmanlarını eğitmeye adanmış olan Zırhlı Süvari Şube Eğitim Okulu'nu da bulundurmaktadır. Tank müzesinin kökeni bir çalışma koleksiyonuna dayanmaktaydı. Hala Fransız Ordusu tarafından finanse edilen bir devlet kurumudur, ancak yıllık bir dergi yayınlayan ve halkı üyeliği teşvik eden Association des Amis du Museé des Blindés tarafından yönetilmektedir. Saumur kasabasında ayrı bir geleneksel atlı süvari müzesi de bulunmaktadır.

Sergilenen araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın en eski çalışan tankı olan Schneider CA1 (1916), yıllık Saumur'daki Carousel'e katılıyor.
Renault FT .
Tiger I.

Zırhlı araçlar 11 temalı odada sunulmaktadır.

Birinci Dünya Savaşı
Bazıları hala çalışır durumda olan dört Fransız aracı sunulmaktadır: Schneider CA1, Saint-Chamond, Renault FT ve Renault kamyonu.
Fransa Cephesi 1940
Fransız ordusunda hizmet veren tüm ana zırhlı araçlar sunulmaktadır: Hotchkiss H39, Renault Char B1 bis, Somua S35, AMR 33 ve Renault R35 .
Almanya II. Dünya Savaşı
Marder I, Marder III, Panzer II, Panzer III, Panzer IV, Tiger I, Tiger II (işlevsel), Jagdpanzer ve Panther dahil olmak üzere 28 iyi korunmuş Alman zırhlı savaş aracı sergilenmektedir.
Müttefik İkinci Dünya Savaşı
ABD ( M3 Lee, M4 Sherman, GMC DUKW "Duck"), İngiliz ( Matilda, Crusader, Churchill Mk V) ve Sovyet araçları ( T-34, SU-100 ) sergileniyor.
İlginç Öğeler Odası
Bu odalarda 75 mm geri tepmeli tüfek taşıyan Vespa 150 TAP ve tarihi filmler için yeniden inşa edilen bazı araçlar var.
Varşova Paktı
BMP-1, T-54, T-62, BTR-70, BRDM-2 ve T-72 bu bölümün öne çıkan özellikleridir. Bunlardan bazıları, I. Körfez Savaşı sırasında sağlam bir şekilde ele geçirilen Irak tanklarıdır.
NATO
İngiliz (Centurion, Chieftain, Conqueror), ABD (M26 Pershing, M47 Patton, M48 Patton, M60 Patton) ve Alman tankları (Leopard 1, Leopard 2) yer alıyor.
İkinci Dünya Savaşı Sonrası Fransa
Bu bölümde ARL 44, AMX 50, AMX 40, nükleer başlıklı Pluton füzesine sahip bir AMX 30, AMX 13, AMX 10 P, AMX 10 RC ve Leclerc yer almaktadır.

Geliştirilmesinden vazgeçilen tüm deneysel Fransız askeri araçları burada tutulur. Geniş depolama alanlarına sadece özel konuklar erişebilir. Fransız zırhlı araç tarihinin kayıtlarını arşivleyen bir kütüphanesi vardır. Müze, adını Fransız tank kuvvetlerinin yaratıcısı General Jean Baptiste Eugène Estienne'den almaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Tank müzeleri

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]