Murat Kurnaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Murat Kurnaz, 2011

Murat Kurnaz (19 Mart 1982 'de Bremen) Almanya'da doğmuş ve büyümüş bir Türk vatandaşı, Ocak 2002-Ağustos 2006 tarihleri arasında yargılanmadan Guantanamo Esir Kampında tutuklu olarak kalmıştır. Esir olarak geçirdiği süreyi "Hayatımın beş yılı" adlı, 2013 yılında filme dönüştürülen otobiyografisinde anlatmıştır. 2022 yapımı film Rabiye Kurnaz George W. Bush'a Karşı filminde Murat'ın annesi Rabiye'nin verdiği hukuk mücadelesi beyazperdeye aktarılmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim hayatı ve İslama yönelişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Murat Kurnaz ilk ve orta öğrenimini Bremen'de tamamladıktan sonra aynı şehirdeki tersanede mesleki eğitim almaya başladı. 2001 yazında Türkiye'de evlendi, fakat tutsak kaldığı dönemde eşi tarafından bu evlilik sona erdirildi. Kendisi bu durumdan tahliye olup Almanya'ya dönünce haberdar oldu.[1]

2001 sonbaharından itibaren İslam'a artan ölçüde ilgi duymaya başlayarak sakal bıraktı ve düzenli olarak Bremen merkezinde bulunan Ebu Bekir Camii'ne gidip gelmeye başladı. Orada ilk defa Tebliğ-i Cemaat adlı bir grupla tanıştı.

3 Ekim 2001 tarihinde Frankfurt'tan Karaçi'ye uçan Kurnaz, yaptığı açıklamada, eşinin Türkiye'den Almanya'ya gideceği Aralık ayına kadar Cemaat el Tebliğ camilerinde daha fazla Kur'an ilmi öğrenmek istediğini belirmiştir.

Guantanamo Körfezi'ndeki tutuklama ve gözaltı[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Eylül saldırılarından sadece birkaç hafta sonra, 3 Ekim 2001'de Pakistan'a uçan Kurnaz, orada arkadaşı Selçuk Bilgin ile buluşup Tebliğ-i Cemaate katılarak bu cemaatin oluşturduğu Hac Organizasyonuyla birlikte Hacca gitmek istediğini belirtmiştir. Ancak arkadaşı Bilgin zaten Köln Havaalanında tutuklanmıştı.

Kasım 2001'de Pakistan'da rutin kontrol sırasında Pakistan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı ve sonrasında Kasım sonunda başına konan ödül karşılığında Afganistan'daki ABD güçlerine teslim edildi. Ocak 2002'de Küba üzerinden Afganistan'daki ABD esir kampından kampı Guantanamo'ya nakledildi.

Kurnaz ifadesinde Pakistan ve Guantanamo'daki gözaltılar sırasında dayak, uykusuz bırakma ve suya daldırma gibi birçok işkenceye maruz kaldığını belirtmiştir.

Almanya'ya dönüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Dört yıldan fazla bir süre tutuklu kalan Kurnaz tahliye olarak 24 Ağustos 2006 yılında Almanya'ya döndü. Kurnaz medya organları aracılığıyla Alman hükûmetine ağır ithamlarda ve suçlamalarda bulunmuştur. Ayrıca Avukatı da Alman Federal Hükûmetini 2002 yılında tahliyenin daha önce gerçekleşmesini bilerek engellemekle suçlamıştır. Kurnaz ABD tarafından Afganistan ve Küba'da ağır fiziksel ve psikolojik istismara uğradığını ifade etmiştir.

Kurnaz halen Bremen'de yaşıyor, ikinci kez evlenmiştir ve iki çocuk babasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ermittlungen gegen Murat Kurnaz eingestellt.". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016.