Mumbai kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hindistan Geçidi (ön planda) ve Tac Mahal Palace Otel (arka planda).

Mumbai'de ikamet eden kişiye Mumbaikar denir. İnsanlar metropollere kolay erişim sağlayabilmek için tren istasyonuna yakın yerlerde kalmayı tercih edebiliyor. Birçok şehir sakini, günlük işe gidip gelmek için harcanan önemli miktarda zaman nedeniyle, diğer etkinlikler için çok az zaman harcayarak hızlı tempolu bir yaşam sürüyor.

Dil[değiştir | kaynağı değiştir]

Marathi, Mumbai'de konuşulan resmi dildir.

Yerel mutfak[değiştir | kaynağı değiştir]

Pav Bhaji
Vada pav

Metropol, Maharashtrian Pav Bhaji, Vada pavs, Dabeli, Panipuri, Bhelpuri, gibi birçok yemekten oluşan sokak lezzetlerine sahiptir. Şehirde Güney Hindistan ve Çin yemekleri de popülerdir. Lübnan, Kore, Tay, İtalyan, Meksika, Mughalai, Pencap, Malvani ve Kıta mutfağı da Mumbai'de popülerdir. Mumbai, Hindistan'daki en eski restoranlardan bazılarına sahiptir. Delhi Darbar, Sindhudurg, Highway Gomantak, Samrat, Vitthal Bhelwala, Mahesh Lunch Home, Kailas Parbat ve Adarsh, şehrin en eski restoranlarından bazılarıdır. Mumbai, sokak lezzetleriyle popülerdir, ancak aynı zamanda Wasabi, Indigo, The Zodiac Grill, Aer, vb. gibi birçok gösterişli ve üst düzey restoran ve pub'a da sahiptir.

Mumbai'nin mutfak çeşitliliği, deneyim için birçok insanı kendine çekiyor. Mumbai'yi çeşitli lezzetler sunduğu için bir sokak yemeği hotspotu olarak bilmek çok yaygındır. Farklı kültürel etkilerden gelen çok çeşitli yiyeceklerin yanı sıra, Mumbai'de Khau Galli ve Chowpatty hem fast food hem de yemeklere adanmıştır.[1]

Finans başkenti olan Mumbai, büyük bir göçmen nüfusa sahiptir. Göç eden ailelerin üyeleri başka bir aile desteği olmadan çalışıyorlar, bu nedenle yakınlardaki restoranlardan yemek sipariş etmek veya önceden paketlenmiş yemekler (yerel olarak dabba denir) aramak kabul edilebilir bir şey olarak görülüyor. Bu 'Dabbalar' genellikle Dabbawala olarak bilinen özel bir yerel dağıtım organizasyonu tarafından teslim edilir. Bu son trend nedeniyle, bazı çevrimiçi yemek siparişi hizmetleri de çoğalmaya başlamıştır.

Kahve en çok tüketilen içecektir kahveden sonra en çok tüketilen içecek ise çaydır. Hemen hemen tüm yollarda ve köşelerde çay tezgahları yer almaktadır. Diğer içecekler arasında meyve suları ve hindistancevizi suyu gibi içecekler bulunmaktadır. İran kafeleri ise Mumbai'nin kozmopolit mirasının bir parçasıdır.[2]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi NCPA binası, Nariman Point, Mumbai.

Şehrin orijinal müziği olan Marathi koli şarkıları, birçok kıyı bölgesinde orijinal haliyle ve hatta yeniden paketlenmiş pop/parti remix formlarında hala duyulmaktadır. Bollywood müziği, şehirde en çok duyulan müzik türüdür. Indi-pop, Marathi, Hint müziği, Hint klasik müziği, rock ve uluslararası pop müziğinin şehirde birçok hayranı bulunmaktadır. Bombay Oda Orkestrası (BCO) 1962'de kurulmuştur. Konser performans standardı ile düzenli olarak çalışan ve performans gösteren tek Hint senfoni orkestrasıdır. Mumbai ayrıca, Mumbai'yi memleketi olarak gören Zubin Mehta gibi ünlü klasik müzisyenleriyle de ünlüdür. İngiliz müziğinin de hayranları fazlasıyla vardır ve Beyoncé Knowles, Bryan Adams, Iron Maiden, Eminem ve Enrique Iglesias'ın uluslararası albümleri bazen Bollywood albümlerinden daha fazla satmaktadır.

Festivaller ve Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dini[değiştir | kaynağı değiştir]

1946 Ganesh Chaturthi festivali

Ganesh Chaturthi, şehirde büyük bir coşkuyla kutlanan büyük festivallerden biridir. Bu festival, Lord Ganesha'nın bir idolünün 1½, 3,5,7 veya 11 gün boyunca eve yerleştirilmesini ve ardından renkli ve gürültülü bir geçit töreninden sonra okyanusa daldırılmasını içermektedir. Bu festival Bal Gangadhar Tilak tarafından tüm insanları birleştirme ve Hindistan'ın İngilizlerden bağımsızlığına olan ihtiyacı vurgulama aracı olarak başlatılmıştı. Bu öncelikle Maharashtrianlar tarafından kutlanmasına rağmen, neredeyse tüm Mumbaikarlar bir şekilde bu kutlamalara katılıyor.

Dini olmayan[değiştir | kaynağı değiştir]

Dini olmayan festivaller arasında Mumbai'nin yıllık onur yürüyüşü olan Queer Azaadi Mumbai yer alır.[3] Bağımsızlık günü de dahil olmak üzere bazı milliyetçi bayramlar da kutlanmaktadır.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Sömürge dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yılında Mumbai, UNESCO'dan iki miras koruma ödülü aldı. Marine Drive, 1920'lerde ve 1930'larda gelişen art deco[4] stilinin (Indo Deco veya Bombay Deco[5] olarak da bilinir) en güzel binalarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. İngiliz döneminde, Hint-Saracenik mimarisi şehrin resmi mimarisiydi. Güney Mumbai - Chhatrapati Shivaji Terminali;[6] BMC binası, Hindistan Geçidi bu tarzdan bazılarıdır.

Mumbai, Chawl (Marathi'de 'chaali') olarak bilinen konut yapılarına sahiptir. Chawls hala Mumbai yerleşim bölgesinin büyük bir bölümünü işgal etmektedir.

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

Mumbai, Kala Ghoda bölgesinde 1896'da çekilen en eski filmle Hint sinemasının doğum yeridir. Ana akım Marathi, Bollywood ve Hollywood filmlerine hizmet veren IMAX dome tiyatrosu da dahil olmak üzere birçok sinema şehri süslemektedir. Şehir, Plaza, New Empire Cinema (Mumbai) ve New Excelsior gibi bazı eski sinema salonlarını da ev sahipliği yapmaktadır.

Kültür merkezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mumbai, oyunlara ve kültürel performanslara ev sahipliği yapar. Şehirde yer alan tiyatrolardan bazıları Juhu'daki Prithvi Tiyatrosu, Vile Parle'deki Dinanath Natyagruha, Matunga'daki Shanmukhananda Salonu, Bandra'daki Rang Sharda'daki Prabhodankar Thackeray Tiyatrosu ve Ulusal Sahne Sanatları Merkezi (NCPA), Nariman Point'teki tiyatrolardır.

Müzeler ve Sanat Galerileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Mumbai'de iki kamu sanat galerisi, Jehangir Sanat Galerisi ve Ulusal Modern Sanat Galerisi ve bir müze bulunmaktadır. Asya Bombay Topluluğu, 1833'te inşa edilmiş, şehrin en eski halk kütüphanesi olma ünvanına sahiptir.

Şehirde Dr. Bhau Daji Lad Müzesi, Cowasji Jehangir Salonu ve Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya gibi birçok müze bulunmaktadır.

Ticari sanat galerileri çoğunlukla Mumbai şehir merkezinin Colaba ve Fort bölgesinde yer almaktadır. Bunlar Chemould Prescott Road, Pundole, Guild, Sakshi, Mirchandani+Steinrucke, Chatterjee & Lal ve Project 88'dir.

Spor Dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

Mumbai, 1982 Erkekler Hokey Dünya Kupası, 2004 Kabaddi Dünya Kupası ve 1987, 1996 ve 2011 Kriket Dünya Kupası maçları dahil olmak üzere birçok dünya spor etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Her yıl düzenlenen Mumbai Maratonu, Asya'daki en büyük toplu spor etkinliklerinden biridir.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Food Review: City of dreams 'Mumbai' deserves title of street food capital of India with its 'tikha, chatpata and meetha swad'". The Statesman (İngilizce). 13 Mart 2020. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  2. ^ "India's Iranian cafes fading out" (İngilizce). 27 Nisan 2005. 8 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  3. ^ Ramachandran, Shreya (28 Ocak 2017). "Thousands join LGBTQ pride march". The Hindu (İngilizce). ISSN 0971-751X. 20 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  4. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Victorian Gothic and Art Deco Ensembles of Mumbai". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Mumbai's Iconic Art Deco Buildings Were Made to Conquer Disease". Bloomberg.com (İngilizce). 30 Ekim 2020. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  6. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 4 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Mumbai Marathon gets 'Gold Label'". The Hindu (İngilizce). Special Correspondent. 15 Eylül 2018. ISSN 0971-751X. 20 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2022.