Muhteşem Yüzyıl karakterleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Muhteşem Yüzyıl karakterleri listesi, Tims Productions yapımı olan dizide yer alan karakterlere ilişkin bir listedir. Dizide gerçek karakterlerin yanı sıra kurgulanan veya hayatı tam olarak bilinmeyen karakterlere de yer verilmiştir. Bu karakterlerin de hayatı kurgulanmaktadır.

Dizinin genel konusu Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan arasındaki aşk ve dönemin önemli olaylarıdır. Bu olaylar nedeniyle her bölüm oyuncu kadrosu değişir. Bu sebeple oyuncu kadrosu çok geniştir.

Oyuncu seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin ana karakterlerinden olan Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Nebahat Çehre, Okan Yalabık, Nur Fettahoğlu ve Selma Ergeç gibi ünlü oyuncuların yanında, Selim Bayraktar ve Burcu Tuna gibi fazla tanınmayan oyuncular da dizide yer almaktadır. Ana karakter Halit Ergenç'in canlandırdığı rol, Kanuni Sultan Süleyman'dır. Dizide karakterler gerçek hayattaki özelliklerine göre kurgulanmış ve oyuncuların seçiminde de kurgulanan bu kişisel özellikler etkili olmuştur.

Ayrıca Bergüzar Korel, Deniz Çakır, Gürkan Uygun, Mehmet Özgür, Burak Özçivit, Tuncel Kurtiz ve Cansu Dere gibi tanınmış oyuncular, gerek konuk oyuncu gerekse de sezon oyuncusu olarak dizide yer almışlardır.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Açıklama
Halit Ergenç Kanuni Sultan Süleyman Babası Yavuz Sultan Selim'in ardından tahta geçen 10. Osmanlı padişahıdır. Dizide ilk olarak 1. bölümde av sırasında ata binerken görülmüştür. Bu sırada Pîrî Mehmed Paşa'nın gönderdiği ulaktan babasının öldüğünü öğrenir. Hızla İstanbul'a gelerek tahta geçer. İlk emri de halktan haksız vergi alan ve vergiyi vermeyenlere zulmeden Kaptan-ı Derya Cafer Ağa'nın yargılanması üzerinedir. Bu da kendisine yakıştırılan Kanuni ünvanını hak ettiğini gösteren olaylardan biridir. 58. bölümde gençliğini Erol Ayvaz canlandırmıştır. Final bölümünde Zigetvar seferinde ölmüştür.
Meryem Uzerli Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın nikahlı eşi ve haseki sultan. Şehzade Mehmed, Mihrimah Sultan, II. Selim, Şehzade Bayezid ve Şehzade Cihangir'in annesi. Asıl adı Alexandra Lisowska ya da Roxelana olan Rutenyalı bir cariyedir. Lehistan Krallığı idaresinde bulunan Rutenya'lı bir papazın kızıdır. Leo adlı nişanlısı, kardeşi ve annesi ile birlikte babasının yönettiği ayin sırasında Kırım Tatarları tarafından saldırıya uğrar. Kırım Hanlığına satılır, bir süre sonra tahta yeni çıkan Kanuni Sultan Süleyman'a hediye edilir. Padişahın karısı Mahidevran Sultan'ı gözden düşürür ve haremde yükselir. Pargalı İbrahim'in sonunu getirmesiyle büyük bir güce kavuşur. Zamanla güçlenenen Hürrem Sultan, Şehzade Mustafa'nın babası tarafından öldürülmesinde de önemli bir role sahiptir. Yaşadığı acılar ve vicdan azapları onu ölümcül bir hastalığın pençesine düşürür ve 1558'de ölür.
Vahide Perçin
Nebahat Çehre Ayşe Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman, Hatice Sultan, Beyhan Sultan, Şah Sultan ve Fatma Sultan'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşidir. Dizide anılan adıyla Valide Sultan, Kırım Hanlığı'nın valisinin kızıyken Yavuz Sultan Selim'e "hediye" edilmiştir. Yavuz Sultan Selim öldükten sonra ise Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olduğundan dolayı valide yani anne unvanını kullanmaya başlamıştır. Valide Sultan haremin sahibidir ve padişahın önünde eğilmeme hakkına sahip tek insandır. Nigar Kalfa ile Pargalı İbrahim'in yasak aşklarını öğrenince rahatsızlanarak felç geçirmiş ve 1534 yılında ölmüştür. 58. bölümde gençliğini Evrim Alasya canlandırmıştır.
Okan Yalabık Pargalı İbrahim Paşa Dizinin kilit karakterlerinden biri olan Pargalı İbrahim, Parga şehrinden Manisa'ya getirilerek devşirilmiştir. Henüz Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzade olduğu dönemde onunla arkadaşlık kurmuş ve Kanuni'nin maiyetine girerek can yoldaşı olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman padişah olduktan sonra ise onunla birlikte İstanbul'a gelerek hasodabaşısı olan Pargalı, Mahidevran Sultan'a olan bağlılığı ile dikkat çeker. 1523 yılında Sultan Süleyman sadrazam Pîrî Mehmed Paşa'yı emekli edince vezir-i azamlığa gelmiştir. Hatice Sultanla gizli bir aşk yaşamışlar ve evlenmişlerdir. Kibri, kendisini padişaha denk hatta padişahtan daha üstün görmesi ve Hürrem Sultan'ın entrikaları sonucu vezir-i azam iken Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle boğularak öldürülmüştür. 58. bölümde gençliğini Gökhan Altınışık canlandırmıştır.
Ozan Güven Rüstem Paşa Hırvatistan'dan devşirilen, saraya seyis olarak gelen ve Hürrem Sultan'a olan bağlılığı sayesinde yükselen devlet adamı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde vezir-i azamlığa getirilmiş ve Mihrimah Sultan ile evlenerek Kanuni'nin damadı olmuştur.
Yusuf Berkan Demirbağ Şehzade Mustafa Mahidevran Sultan'ın oğlu. Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk şehzadesi, halkın ve askerin gözünde tahtın naibidir. Görev yeri olarak taht sancağı Manisa'ya atanmış, Hürrem Sultan'ın oyunları yüzünden sancak yeri değiştirildikten ve uzun bir entrika sürecinden sonra babasının emriyle canı alınmıştır.
Tunç Oral
Mehmet Günsür
Nur Fettahoğlu Mahidevran Sultan Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzadelik günlerinden beri gözdesi olan haseki sultan. Kanuni tahta çıkmadan önce doğan Şehzade Mustafa'nın validesidir. Arnavut kökenli bir aileden gelen ve asıl adı Rosne Pranvere olan sultanın Hürrem Sultan ile olan çekişmesi karakterin dizideki en önemli özelliğidir. Hürrem Sultan'la giriştiği iktidar kavgasında Valide Sultan, Hatice Sultan ve Pargalı İbrahim'in desteğini almıştır. Valide Sultan'ın felç geçirmesi ile birlikte haremi yönetme görevini almıştır fakat Hürrem Sultan'ın gayretleriyle bu görevden azledilerek bir şehzade annesi olarak görev gereği Manisa Sarayına, oğlu Şehzade Mustafa'nın yanına gitmiştir. Oğlunun katlinden sonra uzun bir süre Bursa'da yokluk içinde yaşamaya mahkûm edilmiştir. 55. bölümde ve 70. bölümde gençliğini Aslı Göksu canlandırmıştır.
Selma Ergeç Hatice Sultan Valide Sultan'ın ve Yavuz Sultan Selim'in kızı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşidir. Ailesinin isteği ile İskender Paşa ile evlenmiş, ancak kısa bir süre sonra eşi ölünce genç yaşta dul kalmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta çıkmasıyla birlikte hasodabaşı olan Pargalı İbrahim ile gizli bir aşk yaşamış, ilerleyen bölümlerde ise evlenmişlerdir. 58. bölümde çocukluğunu Ece Yüksel canlandırmıştır.
Arda Anarat Şehzade Mehmed Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın ilk oğlu ve Şehzade Mustafa'nın erkek kardeşi. Şehzade Mustafa'ya rakip olduğu düşünülen ve Sultan Süleyman'ın gözbebeği olan şehzade.
Gürbey İleri
Ayda Acar Mihrimah Sultan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızı, vezir-i azam Rüstem Paşa'nın eşi ve II. Selim'in kız kardeşi.
Melis Mutluç
Pelin Karahan
Yiğit Üst Şehzade Selim Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğlu, 11. Osmanlı padişahı. Kardeşi Şehzade Bayezid ile girdiği taht mücadelesinden babası Kanuni Sultan Süleyman'ın desteğiyle galip çıkmıştır. Final bölümünde Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü sonrası tahta çıkmıştır.
Engin Öztürk
Merve Boluğur Nurbanu Sultan Şehzade Selim'in hasekisi. Venedikli soylu bir ailenin kızı olan Cecilia Venier-Baffo Barbaros tarafından köle olarak payitahta getirilmiştir. Şehzadelik döneminde Sarı Selim'i kendisine aşık etmeyi başarmış ve daha sonradan oğlu III. Murad'ın tahta çıkmasıyla Valide-i Atik Sultan unvanını almıştır.
Erhan Can Kartal Şehzade Bayezid Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğlu. Kardeşi Sarı Selim ile girdiği taht mücadelesinde yenilmiş ve İran Şahına sığınmıştır. Bu hareketi sebebiyle 1561 senesinde babası Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 5 oğluyla birlikte boğdurulmak suretiyle öldürülür.
Aras Bulut İynemli
Aybars Kartal Özson Şehzade Cihangir Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın dördüncü oğlu, beşinci şehzade. Doğuştan kamburdur.
Tolga Sarıtaş
Burak Özçivit Malkoçoğlu Bali Bey Padişaha bağlı olarak görev yapan ve kendi askerî birliği bulunan kişi. 26. bölümde diziye katılmıştır. Sonradan hasodabaşı olmuştur.
Selen Öztürk Gülfem Hatun Hatice Sultan'ın nedimesi. Kanuni Sultan Süleyman'dan hamile kalmış fakat bebek ölü doğmuştur. Son bölümlerde tekrar haznedar olmuş ve bu görevi ölene kadar devam ettirmiştir.

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler alfabetik sıraya göre listelenmişlerdir.
Oyuncu Karakter Açıklama
Sabina Toziya Afife Hatun Kanuni Sultan Süleyman'ın süt annesi ve İstanbul müderrislerinden Yahya Efendi'nin annesi. Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan yani valide sultanın sütü kesilince bebeği Süleyman'ı emzirmiştir. Bundan dolayı Yahya Efendi, Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşidir. Gülfem Hatun'un haznedarlıktan çekilmesi üzerine tecrübesi ile bilinen Afife Hatun haznedarlığa getirilmiştir. 1549 yılında Hürrem Sultan'a yapılan suikastten sonra başına düşen ağır kaya yüzünden hastalanmıştır, daha sonra yaşlılığı ve yorgunluğu sebebiyle ölür.
Tansel Öngel Alvise Gritti Venedik doçu Andrea Gritti'nin gayrımeşru oğludur. İstanbul'da doğmuş ve büyümüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nun en zengin ticaret erbaplarından birisidir. İkinci sezona dek Tansel Öngel, ikinci sezon ile birlikte ise Erman Saban tarafından canlandırılmıştır.
Erman Saban
Murat Tüzün Ahmed Paşa Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden birisi. Pargalı İbrahim ile olan çekişmesi işlenmiştir.
Tansu Biçer Ahmet Çelebi Nakkaşhane'nin yöneticisi.
Müjde Uzman Armin Hatun Joshua Efendi'nin kızı. Malkoçoğlu Bali Bey ile aşk yaşamıştır. Veba hastalığından dolayı ölmüştür.
Sarp Akkaya Atmaca Şehzade Mustafa'ya yönelik suikastları ve komploları engellemekle görevlendirilen kurgu karakteri. Şehzade Mustafa'nın boğdurulmasının ardından aynı görevini Şehzade Bayezid için yapmıştır. Rüstem Paşa'yı boğduktan sonra adamları tarafından öldürülmüştür.
Fehmi Karaarslan Ayas Paşa Kanuni Sultan Süleyman'ın kubbe veziri ve Pargalı İbrahim Paşa'nın ölümünden sonra vezir-i azam olmuş olan devlet adamı. Vebadan dolayı 1539 yılında ölmüştür.
Ezgi Eyüboğlu Aybige Hatun Kırım Hanlığı'nın 9. hanı Sahip Giray Han'ın kızı ve Ayşe Hafsa Sultan'ın yeğeni. 44. bölümde diziye katılmıştır. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Merve Oflaz Ayşe Hatun Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdelerinden. Hürrem Sultan'a olan nefreti karakterin belirleyici özelliğidir.
Serenay Aktaş Ayşe Hatun Şehzade Mustafa'nın gözdesi ve Nergisşah Sultan'ın annesi.
Tolga Tekin Barbaros Hayreddin Paşa Osmanlı İmparatorluğu'nun ünlü denizcilerinden, kaptan-ı derya olarak imparatorluğun ilk kaptan paşası ve büyük amirali.
Adnan Koç Behram Paşa Kanuni Sultan Süleyman'ın kubbe vezirlerinden biri.
Pınar Çağlar Gençtürk Beyhan Sultan Yavuz Sultan Selim'in kızı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi ve Ferhad Paşa'nın eşi.
Kübra Kip Canfeda Hatun Nurbanu Sultan'ın hizmetlisi.
Patrycja Widlak Cihan Hatun Şehzade Mehmed'ın gözdesi.
Sema Keçik Daye Hatun Ayşe Hafsa Sultan'ın nedimesi. Ayşe Hafsa Sultan haremin sahibi olduğundan dolayı harem hiyerarşisinin en üst noktasında bulunur. Daha sonraları Valide Sultan'a gizliden gizliye ihanet edip Hürrem Sultan'ı desteklemeye başlamıştır. Valide Sultan öldükten sonra saraydan ayrılmış ve hizmetçilik yaptığı handa hüzünlü bir sahne ile kendini asmıştır. Dizide gücü ve bilinmeyen hikâyesi ile dikkat çekmiştir.
Yasemin Allen Defne Sultan Şehzade Bayezid'in hasekisi.
Reyhan Taşören Dilşah Hatun Şehzade Selim'in gözdelerinden.
Luran Ahmeti Divane Hüsrev Paşa Sultan Süleyman devri vezirlerindendir. Divan’da sadrazam Hadım Süleyman Paşa ile yaptığı kavga sonucu görevden alınmış; durumu protesto için açlık grevi yaparak hayatını kaybetmişti.
Tuncel Kurtiz Ebussuud Efendi 1545 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde şeyhülislam olan İslam bilgini. Şeyhülislam olmadan önce Bursa ve İstanbul kadılığı yapmıştır. İstanbul kadısıyken yeniden kaleme aldığı kanunlarla ve Kur'an tefsiriyle tanınır.
Melisa Sözen Efsun Hatun (Nora) Hürrem Sultan'ın nedimesi ve Şehzade Mustafa'nın gözdelerinden biri. 47. bölümde diziye katılmıştır. 57. bölümde çocuğunu düşürerek ölür.
Zühre Koç Eleni Hatun Meyhanede çalışan ve Malkoçoğlu Bali Bey ile ilişkisi bulunan rakkase.
Sebahat Kumaş Esma Hatun Hürrem Sultan'ın nedimesi.
Deniz Tözün Esmanur İbrahim Paşa ve Nigar Hatun'un kızı.
Ecem Çalık Esmehan Sultan Şah Sultan ve Lütfi Paşa'nın kızı.
Burcu Güner Fahriye Hatun Hürrem Sultan'ın hizmetlisi.
Gonca Sarıyıldız Fatma Hatun Mahidevran Sultan'ın Gülşah Hatun'dan sonraki nedimesi ve Şehzade Mustafa'nın cariyesi. Şehzade Mustafa'nın en büyük oğlu olan Şehzade Süleyman'ın annesidir.
Meltem Cumbul Fatma Sultan Yavuz Sultan Selim'in kızı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi. Veziriazam Kara Ahmed Paşa'nın eşi.
Gökhan Çelebi Ferhad Paşa Beyhan Sultan'ın eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri. Osmanlı Hanedanı'ndan bir kadın ile evlendiğinden dolayı Damat Ferhad Paşa olarak da adlandırılır.
Kıvanç Kılınç
Şafak Başkaya Ferhat Ağa Kanuni Sultan Süleyman'ın Nahcivan Seferi'ndeki hekimi ve son dönemindeki hasodabaşısı.
Gamze Dar Fidan Hatun Mahidevran Sultan'ın hizmetkârı ve Manisa Sarayı'nın başhaznedarıdır. Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra ise Bursa'da Mahidevran Sultan ile yaşamaya başlar.
Cansu Dere Firuze Hatun (Hümeyra) Barbaros Hayreddin Paşa tarafından esir alınarak İstanbul'a getirilen Safevî köle. Mihrimah Sultan'ın nedimesi ve gözde cariye. Aslen Safevî Hanedanı'na mensuptur. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Cavit Çetin Güner Gazanfer Ağa Nurbanu Sultan'ın hizmetlisi.
Engin Günaydın Gül Ağa Haremde cariyelere saray terbiyesi vermekle görevli olan kişi. Pargalı İbrahim tarafından saraydan atılmıştır.
Burcu Tuna Gülnihal Hatun (Maria) Alexandra henüz Hürrem adını almadan önce onunla arkadaşlık kurmuştur. Haremde Alexandra'nın en yakın arkadaşı olmuş, o sultan olunca da nedimesi olmuştur.
Nihan Büyükağaç Gülşah Hatun Mahidevran Sultan'ın nedimesi. Hürrem Sultan'a duyduğu nefret ve Mahidevran Sultan'a olan sadakatiyle dikkat çeker. Fakat Mahidevran Sultan tarafından hizmetinden kovulduktan sonra Hürrem Sultan'ın hizmetine girmiştir. Hürrem Sultan'ın entrikaları sonucunda Nigar Kalfa tarafından 69. bölümde öldürülmüştür.
İbrahim Raci Öksüz Hadım Süleyman Paşa İki kez Mısır Valiliği yapmış ve Hindistan'a sefere çıkan ilk Osmanlı Donanmasına komuta etmiştir. 1539 yılında kubbe veziri olup 1541 yılında vezir-i azam olmuştur. 1544 yılında Deli Hüsrev Paşa ile Mısır Beylerbeyi olduğu sıradaki uygulamaları hususunda suçlamalarda bulununca aralarında tartışma çıkıp hançerler çekildi, bunun üzerine Sultan Süleyman iki paşayı da azletti.
Burak Sağyaşar Hekim Pedro Mihrimah Sultan'ın gizlice aşk yaşadığı hususi doktoru. Rüstem Paşa tarafından gönderilmiştir.
Cemre Ebuzziya Helena Hatun Şehzade Mustafa'nın gözdesi.
Mina Tuana Güneş Huricihan Sultan Pargalı İbrahim Paşa ve Hatice Sultan'ın kızı. 50. bölümde diziye katılmıştır. Büyümüş olarak 106. bölümde tekrar diziye girdi. Şehzade Bayezid ile evlenecektir.
Burcu Özberk
Melike İpek Yalova Isabella del Balzo (Isabella Fortuna) IV. Frederick'in (Serhat Sümer) nişanlısı olan Kastilya prensesi. 27. bölümde diziye katılmıştır. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Çağkan Çulha İlyas Mehmed'in arkadaşı ve yeniçeri.
Hasan Küçükçetin İskender Çelebi Kanuni Sultan Süleyman tarafından defterdar yapılan zenginliği ve entelektüelliğiyle ünlü devlet adamı. Pargalı İbrahim muhalifi olan İskender Çelebi onu paşalıktan azletmek için Hürrem Sultan ile ittifak içerisindedir. Ayrıca kendisi Efendi Hazretleri'dir. İbrahim Paşayla girdiği iktidar mücadelesini kaybederek Bağdat'ta idam edilmiştir.
Barış Aksavaş Jean de La Forêt 1534 ile 1537 yılları arasında Fransa'nın Osmanlı elçisi. Diziye 73. bölümde katılmıştır.
Yetkin Dikinciler Kara Ahmed Paşa Fatma Sultan'ın eşi. Rüstem Paşa'nın sadaretten azli üzerine vezir-i azamlığa tayin edildi (1553). Sefer dönüşünde Rüstem Paşa'nın tekrar sadrazamlığa getirilebilmesi için kışkırtılan padişahın fermanıyla suçlu görülerek bir divan toplantısı sonrasında arz odası önünde idam edildi (1555).
Ünal Yeter Kiraz Ağa Afife Hatun'un nedimesi.
Macit Koper Lala Mustafa Paşa Şehzade Bayezid ve Şehzade Selim'in lalalığını yapmış, daha sonra Van, Erzurum, Halep ve Şam beylerbeyliklerini yapmıştır. Kıbrıs'ın Fethi'nde donanmayı komuta etmiştir. III. Murat'ın saltanatında üç ay dokuz gün sadrazamlık yapmıştır.
Kadir Çermik Lajos Macaristan ve Bohemya Kralı. Kanuni Sultan Süleyman'ın önemli rakip ve düşmanlarındandır.
Seçkin Özdemir Leo Alexandra'nın Rutenya'da yaşadığı dönemki sevgilisi. Ressamdır, Hürrem Sultan'a olan ümitsiz aşkı İbrahim Paşa tarafından fark edilince şantaj sonucu intihar etmiştir. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Kaya Akkaya Lokman Ağa Sultan Süleyman'ın kapı ağası. Esasen Hürrem Sultan'a hizmet eder.
Mehmet Özgür Lütfi Paşa Şam valiliği, Anadolu beylerbeyliği, Rumeli beylerbeyliği ve kubbe vezirliği görevlerinden sonra 1539 ile 1541 yıllarında vezir-i azamlık yapmış olan devlet adamı. Şah Sultan'ın eşi olmasından dolayı damat unvanına da sahiptir.
Fatih Al Matrakçı Nasuh Devrin ünlü minyatürcü, tarihçi ve matematikçisi. Pargalı İbrahim ile olan arkadaşlık bağı dikkat çeker.
Ozan Dağgez Mehmet Çelebi Şehzade Mustafa'yı eğiten müderris. Pîrî Mehmet Paşa'nın oğludur. Ayrıca Hatice Sultan'ın nişanlısıdır.
Saygın Soysal Mercan Ağa Önce Şah Sultan'ın hizmetindeydi, sonradan kapı ağası oldu.
Berrak Tüzünataç Mihrünnisa Sultan Kaptan-ı derya Barbaros Hayreddin Paşa'nın kızı. Şehzade Mustafa'nın hasekisi ve Şehzade Mehmed'in annesi.
Gürkan Uygun Mimar Sinan Dönemin en önemli baş mimarı.
Murat Şahan Mustafa Paşa Kanuni Sultan Süleyman'ın kubbe vezirlerinden biri.
Almeda Abazi Nazenin Hatun Nurbanu'nun Venedik'teki nedimesi daha sonradan rakibi. Sultan Süleyman'ın gözdesi. Raziye Sultan'ın annesi.
Alize Gördüm Nergisşah Sultan Şehzade Mustafa'nın kızı.
Filiz Ahmet Nigar Kalfa Haremin baş kalfası. Harem hiyerarşisinde Daye Hatun ve Sümbül Ağa'dan sonra en yetkili üçüncü kişidir. Haremde cariyelerin nizamını sağlamakla yükümlü bir kalfayken dizi kurgusu gereği İbrahim Paşayla yaşadığı yasak aşk onu birden sarayın merkezine taşımıştır. Hürrem Sultan'ın eski dostu, Hatice Sultan'ın en büyük düşmanıdır. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Hayal Köseoğlu Nilüfer Hatun Hürrem Sultan'ın Gülnihal'den sonraki nedimesi. Bir entrika sonucu öldürülmüştür.
İrem Helvacıoğlu Nurbahar Hatun Şehzade Mehmed'in gözdesi, hamile kalmıştır fakat bebek alınmıştır ve saraydan gönderilmiştir.
Gökhan Tercanlı Perçem Ağa Hürrem Sultan'ın gizli işlerine yardım edip sadık hizmetkarlarından olmuştur.
Arif Erkin Güzelbeyoğlu Pîrî Mehmet Paşa Yavuz Sultan Selim ve sonrasında da Kanuni Sultan Süleyman döneminde görev yapmış vezir-i azam.
Güner Özkul Rakel Hatun Valide Sultan ve Mahidevran Sultan gibi saraydaki nüfuzlu kadınlara borç veren Yahudi sarraf.
Özge Gürel Rana Hatun Şehzade Bayezid'in gözdesi.
Elif Atakan Rümeysa Sultan Şehzade Mustafa'nın gözdesi. 105. bölümde hamileyken öldürülmüştür.
Saadet Işıl Aksoy Sadıka Hatun Macar Kontes. Kocası Kanuni Sultan Süleyman tarafından öldürülmüş, bunun üzerine kocasının intikamını alacağına dair ant içmiştir.
Gözde Türker Safiye Sultan Osmanlı Padişahı III. Murat'ın eşi ve Sultan III. Mehmet'in annesi. Dizinin final bölümünde yer almıştır.
Hande Subaşı Saliha Hatun Malkoçoğlu Bali Bey'in Armin'den önceki sevgilisi.
Diler Öztürk Salim Efendi Efendi Hazretleri'nin dergahında görev ifa eden ve onun emrinde bulunan Pargalı İbrahim karşıtı derviş.
Fatih Dokgöz Semiz Ali Paşa Şehzade Bayezid'i destekleyen paşa. Yeniçeri Ağalığı, kubbe veziri ve Rüstem Paşa'nın ölümünün ardından dört sene vezir-i azamlık yapmış devlet adamı.
Serdar Orçin Sinan Paşa 1550-1553 yılları arasında Osmanlı Donanması'nın kaptan-ı deryasıydı. Rüstem Paşa'nın erkek kardeşidir.
Dolunay Soysert Sinyora Gracia Mendes Nassi Zengin bir Yahudi kadın.
Yıldırım Fikret Urağ Sokollu Mehmed Paşa Kanuni Sultan Süleyman döneminde Enderun'da yetişmiş, kapıcıbaşılığı, 1546'da kaptan-ı deryalık, 1550'de Rumeli Beylerbeyi, 1555'te kubbe vezirliği, 1561'de ikinci vezir ve 1565'ten ölümü 1579'a kadar sadrazamlık yapmıştır.
Efe Mehmet Güneş Sultanzade Osman Pargalı İbrahim Paşa ve Hatice Sultan'ın oğlu. 50. bölümde diziye katılmıştır.
Selim Bayraktar Sümbül Ağa Haremin baş ağası. Harem hiyerarşisinde Daye Hatun'dan sonra en yetkili kişidir. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Deniz Çakır Şah Sultan Yavuz Sultan Selim'in kızı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi. Lütfi Paşa'nın eşi.
Gökhan Alkan Şah Tahmasp 2. Safevî Devleti şahı. 1524 yılında çıktığı tahtta 52.5 sene kalmış ve 1576 yılında ölmüştür. Kanuni ile üç kez karşı karşıya gelmiş fakat savaş meydanında karşısına çıkmamıştır.
Sermet Yeşil
Ünal Silver Şarlken 20. Kutsal Roma imparatoru. 39. bölümde diziye katılmıştır.
Yüksel Ünal Şeker Ağa Saray aşçısı. Dizideki kurgusal karakterlerden birisidir.
Serhan Onat Şehzade Murad Şehzade Selim ve Nurbanu Sultan'ın oğlu.
Koray Efe Yazgan Şehzade Orhan Şehzade Bayezid'in büyük oğlu. Diziye 121. bölümde girmiştir.
Serkan Altunorak Taşlıcalı Yahya Yaşadığı dönemin Fuzûlî'den sonra en ünlü mesnevi şairi ve dukakinzade. Şehzade Mustafa'nın sağ kolu ve can yoldaşı. Şehzade Mustafa'nın ölümü nedeniyle yazdığı Şehzade Mersiyesi ile ünlüdür.
Alp Öyken VII. Clemens Devrin Katolik aleminin ruhani lideri. Avrupa devletlerinin krallarının danıştığı ve akıl aldığı kişi.
Hilmi Cem İntepe Yavuz Şehzade Mustafa'nın bir silahtarı. Atmaca ile birlikte Pîrî Reis'e hizmet eder.
Suat Karausta Zal Mahmut Paşa Rüstem Paşa'ya hizmet eden ve başarısıyla paşa olmaya hak kazanmış devlet adamı. Rivayete göre Şehzade Mustafa'yı boğduğu söylenir.
Oktay Dener Zenbilli Ali Efendi Dönemin şeyhülislamı, en üst kademe din alimi.

Konuk karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler alfabetik sıraya göre listelenmişlerdir.
Oyuncu Karakter Açıklama
Erman Bağrı Ağa Mihrimah Sultan'ın ağası. 8 bölüm rol almıştır.
Ceren Hindistan Ahsen Hatun Hürrem Sultan'ın sadık cariyesi.
Yalçın Bulut Behram Çavuş Kanuni Sultan Süleyman'ın tahta çıkışından sonra Macaristan'a gönderdiği elçi. Dizinin 3. bölümünde yer almıştır.
Altan Gördüm Bekir Ağa Manisa'da Şehzade Mustafa döneminde rüşvet, iltimas suçlamaları ile yargılanarak idam edilmiş olan Osmanlı yöneticisi. Dizinin 64. bölümünde yer almıştır.
İlker Aksum Cafer Ağa 1516 ve 1520 yılları arasında görev yapan kaptan-ı derya, Osmanlı Donanması'nın en üst rütbeli komutanı. Dizinin ilk bölümünde yer almıştır.
Fatmagül Fakı Cariye Hürrem'in adsız cariyesi. 104. bölümde yer aldı.
Goncagül Sunar Cevher Kumaş satan bir hatun. Sümbül ile bir yakınlaşması olan hatun.
Demir Demirkan Deli Sabit Mohaç Muharebesi'nde yer alan Deliler adlı askerî birliğin başı. Dizinin 26. bölümünde yer almıştır.
Gözde Çığacı Elif Hatun Şehzade Mustafa'nın gözdesi.
Pamir Pekin Elkas Mirza Safevi Devleti'nin hükümdarı Şah Tahmasb'ın kardeşi. Tahta çıkmak için isyan etmiş fakat başarılı olamayınca kaçıp Sultan Süleyman'a sığınmıştır.
Esra Akkaya Fahişe Hatun Lütfi Paşa tarafından yargılanan Müslüman fahişe.
Ayşe Özdemir Gabriella Rümeysa Sultan'ın kardeşi.
Yıldız Kültür Hanım Ağa Parga'dan köle olarak Manisa'ya getirilen Teo'yu satın alarak ona İbrahim adını veren çiftlik sahibesi. İbrahim'in kişisel gelişiminde büyük etkileri olmuş, onu oğlu gibi saymıştır. Dizinin 82. bölümünde yer almıştır.
Ali Uyandıran Hasan Can Çelebi Akkoyunlu sarayının mescid işlerine bakan müezzin Hafız Mehmed'in oğludur. Yavuz Sultan Selim'im sırdaşı ve yakın arkadaşıdır. Dizinin ilk bölümünde yer almıştır.
Alper Kul Hüsrev Bey Bosna'da uzun süre görev yapan sancak beyi. Dizinin 5. bölümünde yer almıştır.
Deniz Celiloğlu İsmail Maşuki Müslümanlığın temel kurallarını sorgulayan bir sufi, sonradan At Meydanı'nda idam edildi.
Polat Bilgin Molla Kâbız İran'dan İstanbul'a gelen ve İsa'nın Muhammed'den üstün olduğunu savunan bir molla. Dizinin 34. bölümünde yer almıştır.
Bergüzar Korel Monica Gritti Venedik doçu Andreas Gritti'nin kızı ve Alvise Gritti'nin kız kardeşi. Dizinin 24. bölümünde yer almıştır.
Binnur Kaya Muskacı Hatun Muska yazan ve büyücülük yapan kişi. Dizinin 9. bölümünde yer almıştır.
Seda Arslan Nazlı Hatun Hürrem Sultan'ın cariyelerinden.
Hümeyra Remmal Elmas Kum falı bakan ünlü bir müneccim. Dizinin 46. bölümünde yer almıştır.
Şevval Sam Şarkıcı Mihrimah'ın kına gecesinde şarkı söyleyen kadın.
Melisa Kavsak Silvia Malkoçoğlu'nun sevgilisi.
Metin Coşkun Şehirli İstanbul'da yaşayan birisi. Karısını zina yaptığı suçlamasıyla Kadı Ebussuud Efendi'ye şikayet etmiştir. Dizinin 71. bölümünde yer almıştır.
Büşra Pekin Şirin Hatun Haremdeki cariyelere kumaşlar getiren bohçacı kadın. Dizinin 60. bölümünde yer almıştır.
Aşkın Şenol Yahya Osmanlı tebaasından bir köylü. Dizinin 21. bölümünde yer almıştır.
Hamdi Alkan Yahya Efendi Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi. Şehzade Mustafa'nın idamı sonrası Sultan Süleyman'a darılıp bir daha onunla konuşmamıştır. Dizinin 78. bölümünde yer almıştır.
Muharrem Gülmez Yavuz Sultan Selim Kanuni Sultan Süleyman'ın babası, 9. Osmanlı padişahı. Dizinin 55. bölümü ile 121. ve 122. bölümlerinde yer almıştır.
Burak Sarımola Zümrüt Ağa Daha çok Mihrimah Sultan'a hizmet eden bir saray hizmetlisi. Dizinin 72. bölümünde yer almıştır.

Gerçek Dönem Karakterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanuni Sultan Süleyman Malkoçoğlu Bali Bey Esmehan Sultan Nergisşah Sultan Taşlıcalı Yahya
Hürrem Sultan Gülfem Hatun Fatma Sultan Pîrî Mehmed Paşa VII. Clemens
Ayşe Hafsa Sultan Afife Hatun Ferhad Paşa Safiye Sultan Zal Mahmud Ağa
Pargalı İbrahim Paşa Alvise Gritti Gazanfer Ağa Semiz Ali Paşa Zenbilli Ali Efendi
Rüstem Paşa Kemankeş Ahmed Paşa Hadım Süleyman Paşa Sinan Paşa Behram Çavuş
Şehzade Mustafa Ayas Paşa İskender Çelebi Sokollu Mehmed Paşa Cafer Ağa
Mahidevran Sultan Ayşe Hümaşah Sultan Jean de La Forêt Sultanzade Osman Deli Sabit
Hatice Sultan Barbaros Hayreddin Paşa Kara Ahmed Paşa Şah Sultan Elkas Mirza
Şehzade Mehmed Behram Paşa Lala Mustafa Paşa Şah Tahmasb Hasan Can Çelebi
Mihrimah Sultan Beyhan Sultan I. Lajos Şarlken Gazi Hüsrev Bey
Şehzade Selim Canfeda Hatun Lütfi Paşa Şehzade Murad İsmail Maşuki
Nurbanu Sultan Sinyora Gracia Mendes Nassi Matrakçı Nasuh Şehzade Orhan Molla Kâbız
Şehzade Bayezid Divane Hüsrev Paşa Mimar Sinan Ayşe Sultan Yahya Efendi
Şehzade Cihangir Ebussuud Efendi Mustafa Paşa Şehzade Mehmed I. Selim

Kurgu Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmed Çelebi Esmanur Kiraz Ağa Rümeysa Sultan Fahişe Hatun
Armin Hatun Fahriye Hatun Leo Sadıka Hatun Gabriella
Atmaca Fatma Hatun Lokman Ağa Saliha Hatun Hanım Ağa
Aybige Hatun Fidan Hatun Mehmed Çelebi Salim Efendi Monica Gritti
Ayşe Hatun Firuze Hatun (Hümeyra) Mercan Ağa Sümbül Ağa Muskacı Hatun
Ayşe Hatun (2) Gül Ağa Mihrünnisa Sultan Şeker Ağa Remmal Elmas
Cihan Hatun Gülnihal Hatun (Maria) Nazenin Hatun Yavuz Şarkıcı
Daye Hatun Gülşah Hatun Nigar Kalfa Ahsen Hatun Silvia
Defne Sultan Hekim Pedro Nilüfer Hatun Nazlı Hatun Şehirli
Dilşah Hatun Helena Hatun Nurbahar Hatun Bekir Ağa Şirin Hatun
Efsun Hatun (Nora) Huricihan Sultan Perçem Ağa Cariye Yahya
Eleni Hatun Isabella Fortuna Rakel Hatun Cevher Zümrüt Ağa
Esma Hatun İlyas Rana Hatun Elif Hatun Prens Frederick

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]