Mountza

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tek moutza.
Çift moutza.

Mountza veya Moutza (Yunanca: μούντζα or μούτζα [ˈmud͡za]) yunanlar arasında hakaret amacıyla yapılan bir harekettir. Hareket tüm elleri açıp avucu karşı tarafa göstererek, ileri doğru hareket ettirilerek yapılır.

Hareket yüze ne kadar yakınsa o kadar tehdit edici kabul edilir.

Mountza iki elle yapılınca daha ofansiftir.[1]

Yunanlar el işareti ile 5 rakamını göstermek istediklerinde bu hareketle karıştırılmaması için parmaklarını dışa doğru açmamaya çalışırlar.

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Hareketin kökeni antik çağlara kadar izlenebilir. Kötü güçlere karşı bir lanet olarak

İnsanlar yunan parlementosuna Öfkeli Vatandaş Hareketinedeni ile Moutza hareketleri yapıyor . Sol alt, çift moutzaya bak, alt orta, düz moutzaya bak.

ortaya çıkmıştır, Mountza o zamanlar φασκέλωμα (faskéloma) olarak anılmaktaydı ve halada günümüzde bu şekilde kullanımı mevcuttur.[2]

Sonraki yıllarda ismi Moutza'ya dönüşmüştür. Bizans İmparatorluğundaki ceza kanunu, suçluları şehrin etrafında eşeğe ters bindirilerek ve yüzlerine volkanik küllerden oluşan bir taşın tozları sürülerek verilen bir ceza barındırmaktadır.[3]

Bu made önce maddeden bir avuç alıp ardından eller açılarak kişinin yüzüne sürüldüğünden dolayı hareket hakaret niteliğini kazanmıştır.

Günümüz yunancasında mountzoura (μουντζούρα) veya moutzoura (μουτζούρα) kara bir leke veya bir iz anlamı taşır ve aynı kelime kökeninden gelmiştir.

Dünya Çapında[değiştir | kaynağı değiştir]

Moutzaya benzeyen, farklı kültürlerde bulunan hareketler listesidir.

  • Ermenistan'da, birinin yüzüne doğru avuç ucunu hızlıca göstermek "Lanet Olsun Sana" demektir ancak bazen "Bunu daha fazla kaldıramıyorum" anlamına da gelebilir.
  • Irak ve Asur kültüründe birinin yüzüne avuç göstermek bir kişinin utanç duyulmayı hak ettiği anlamına gelir.
  • Sind'de avucu birine doğru itmek hakaret olarak kabul edilir ve bu harekete bunda denir.
  • Arap Körfezinde birini alkışladıktan sonra avuç içini gösterip Malat Afaik demek hakaret olarak kabul edilir, bu hareket genelde kadınlar tarafından yapılır ve eğer erkek yaparsa erkeksi kabul edilmez.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 0:26 saniyede Aegean Airlines için yapılmış bir reklam 13 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.da görülebilir .
  2. ^ Carr, Effie (1 Eylül 2018). Stamatia X (İngilizce). Primer Fiction. ISBN 978-1-925283-71-6. 23 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2021. 
  3. ^ I., KOUKOULES, Phaidon (1948-55). Βυζαντινων βιος και πολιτισμος. (Vie et civilisation byzantines.) [With plates.] Gr. OCLC 560571773. 
  4. ^ "Kass: Nah! Chicago". Chicago Tribune. 15 Şubat 2012. 15 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2013.