Moskova Kremlini Müzeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azak'ın Hafızası (Kremlin Armory'de bir gemi modeli ile Fabergé yumurtası)

Moskova Kremlini Müzeleri (RusçaМузеи Московского Кремля, MMK ya da Государственный историко-культурный музей-заповедник «Московский Кремль»), Moskova Kremlini'nde yer alan büyük bir devlet müzesidir. Kökleri 1806 yılında kurulan Kremlin Armory müzesine uzanan müze, 1991 yılında günümüzdeki adını almıştır. Müzenin başkanı (2001'den beri) kozmonot Yuri Gagarin'in kızı Yelena Yurievna Gagarina'dır. 2017 yılında Kremlini Müzeleri'ni, 2.746.405 kişi ziyaret etmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kremlin Armory (ya da Büyük Kremlin Sarayı), Sankt-Peterburg'daki Kışlık Saray'ının boyutlarına ve iç mekanlarının sayısına yakın bir tasarımdadır.[1] Saray, 1839-49 yıllarında inşa edildi ve daha önce Çar'ın Moskova'daki ikametgâhıydı.[2] Kompleks günümüzde Rusya devlet başkanının resmî ikametgâhı ve müze olarak hizmet vermektedir.[1][2] 2017 yılında müzeyi 2.746.405 kişi ziyaret etmiştir.[2]

Kremlin, 1851'den sonra Rus Devrimi'ne kadar çok az değişikliğe uğradı.[1] Sovyet hükûmeti, 12 Mart 1918'de Sankt-Peterburg'dan Moskova'ya taşındı. Vladimir Lenin, Kremlin Senatosu'nu ikametgâhı olarak seçti. Josef Stalin'in de Kremlin'de kişisel odaları vardı. Karargahından Çarlık rejiminin kalıntılarını ortadan kaldırdı.[1]

Kremlin, Sovyetler Birliği'nin 1990'ların başlarındaki dağılışına kadar, Sovyet iktidarının koltuğu ve sembolü olarak kaldı.[1] 1990 yılında Kremlin ve Kızıl Meydan bölgeleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası alanı olarak belirlendi.[1]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Moskova Kremlin Müzeleri aşağıdaki bölümlere sahiptir:

Görüntü İsim Açıklama
Kremlin Armory Kraliyet hazinesi ve patrik harikası, Rus çarlıklarına yabancı elçilerden gelen hediyeler, Fabergé yumurtaları, Rus Çarlığı'nın devlet arabaları ve kıyafetleri.
Diamond Fund (Armory Odası binasında yer almaktadır, ancak resmî olarak Moskova Kremlini Müzeleri'nin bir parçası değildir.)

İmparatorluk sembolleri, mücevherler ve altın külçeler.

Dormition Katedrali İkonostasis, patriklerin mezarları
Başmelek Katedrali İkonostasis, büyük prenslerin ve kralların mezarları.
Müjde Katedrali İkonostasis, arkeolojik sergi
Oniki Havariler Kilisesi ve Patrikhane odaları Zemin kat bir sergi salonu olarak kullanılmaktadır.
Diriliş Kilisesi İkonostasis, ahşap dini heykellerin sergisi
Büyük Ivan Çan Kulesi Alt kat, üst katlarda - Moskova Kremlin Mimari Topluluğu'nun Tarihi Müzesi - sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "Interesting facts about the Moscow Kremlin". Justfunfacts.com (İngilizce). 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  2. ^ a b c "Russia- Design view of St. Petersburg and Moscow 2018year". Marijanaberic.rs (İngilizce). 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018.