Ölümcül Dövüş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mortal Kombat (film) sayfasından yönlendirildi)
Ölümcül Dövüş
Mortal Kombat
YönetmenPaul W. S. Anderson
YapımcıLauri Apelian
Lawrence Kasanoff
SenaristKevin Droney
UyarlamaMortal Kombat
Ed Boon & John Tobias
OyuncularChristopher Lambert
Robin Shou
Linden Ashby
Cary-Hiroyuki Tagawa
Bridgette Wilson
Talisa Soto
Trevor Goddard
Chris Casamassa
François Petit
Keith Cooke
MüzikGeorge S. Clinton
Sanat yönetmeniJohn R. Leonetti
KurguMartin Hunter
StüdyoThreshold Entertainment
DağıtıcıNew Line Cinema
CinsiSinema filmi
TürüFantastik
RenkRenkli
Yapım yılı1995
Çıkış tarih(ler)i18 Ağustos 1995 (1995-08-18) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre101 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe18 milyon $
Hasılat122,195,920 $
Devam filmiÖlümcül Dövüş II

Ölümcül Dövüş (Özgün adı: Mortal Kombat), Mortal Kombat isimli video oyunu serisinden sinemaya aktarılan Ölümcül Dövüş'te, Christopher Lambert'in canlandırdığı yıldırımlar efendisi Raiden üç tane uyumsuz dövüşçüyü, dünyayı kurtaracakları bir savaşa sürükleyecektir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Dünya İmparatorunun Dünya'yı ele geçirmesi için Ölümcül Dövüşte art arda 10 turnuva kazanması gerekmektedir. Bunun için kötü büyücüsü Shang Tsung'ı kullanır. İmparator turnuvanın dokuzunu kazandı, bu turnuvanın onuncusu olacaktır. Kötü büyücü Shang Tsung turnuva için iyi dövüşçüler bulmaktadır, bunu onları kandırarak veya onların intikam duygularını kullanarak bir şekilde turnuvanın içine sürükler. Şimşek ve gök gürültüsünün efendisi Raiden'in görevi ise Dünya'yı bu kötü niyetli kişilerden korumaktır. Bunun için turnuva için gelen Liu Kang, Johnny Cage ve Sonya Blade ile yakınlaşır. Raiden turnuvayı bunlardan birinin kazanacağını biliyordur. Bu yüzden turnuvaya kadar onlara eşlik eder ve yardımcı olur. Turnuva bir adada gerçekleştirilecektir. Bir gemi turnuva için gelen dövüşçüleri alır ve turnuvanın yapılacağı adaya doğru yola çıkar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Shang Tsung(Cary-Hiroyuki Tagawa)[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorun kötü işlerine hizmet etmekle görevli bir büyücüdür. Ölen kişilerin ruhlarını alır ve kendine köle yapar. Gerektiğinde bunların kılığına girer veya bunları kendi işlerini yaptırmak için kullanır. İmparatorun düzenlemekte olduğu turnuvaya usta dövüşçüler bulmak için uğraşır. Bunları kandırır ve bir şekilde turnuvaya dahil eder.

Raiden(Christopher Lambert)[değiştir | kaynağı değiştir]

Şimşeklerin, yıldırımların ve gök gürültüsünün efendisidir. Görevi Dünya'yı kötü güçlerden korumaktır. Işık Tapınağında Liu Kang ile karşılaşır. Liu Kang'in büyükbabası dahil herkes ona saygısından eğilirken Liu Kang eğilmez ve onlara ayağa kalkmalarını Raiden'in bir dilenci olduğunu söyler. Raiden'e yenilen Liu Kang orayı terk eder. Shang Tsung; Liu, Johnny ve Sonya'ya gemide iki adamıyla (Scorpion ve Sub-Zero) saldırmaya kalkışır. Raiden şimşekler çıkartarak onları yenince Liu Kang, Raiden'e inanmaya başlar.

Liu Kang(Robin Shou)[değiştir | kaynağı değiştir]

Turnuva için gelen dövüşçülerden biridir. Dövüş konusunda ustadır. Çinlidir ancak Çin'i terk edip Amerika'ya taşınmıştır. O Amerika'ya gittikten sonra kardeşi Chen de turnuva için hazırlanıyordu. Ancak Shang Tsung Liu Kang'i turnuvaya çekebilmek için Liu Kang'in kardeşi Chen'i öldürmüştür. Liu Kang Chen'in ölümünden kendini sorumlu tutmaktadır. Büyükbabası Liu Kang'e Chen'in öldürüldüğünü yazan bir mektup gönderir. Bunun üzerine tekrar Çin'e gider ve büyükbabası ile görüşür. Liu Kang kardeşinin ölümü üzerine turnuvaya hazırlanmaya karar verir. Amacı Dünya'yı kurtarmak değil, kardeşinin intikamını almaktır. Çünkü o turnuvanın basit bir turnuva olduğunu düşünmekte ve Dünya'yı kurtarma gibi düşüncelerin saçma olduğuna inanmaktadır. Bu konuda büyükbabasına inanmaz. Orada Raiden ile karşılaşır ve onun dilenci olduğunu düşünür ve ona inanmaz. Raiden ile yaptığı küçük bir dövüşü kaybeder.

Johnny Cage(Linden Ashby)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hollywood'da film yıldızı olarak çalışmaktadır. Çeşitli dövüş filmlerinde oynamaktadır. Ancak basın her defasında onun bir sahtekâr olduğunu, filmdeki dövüş hareketlerinin bir aldatmaca olduğunu yazar. Bunu fırsat bilen Shang Tsung Usta Boyd'u öldürür ve onun ruhunu ele geçirir. Usta Boyd'un görünümüne girerek Johnny ile görüşmeye gider. Johnny'i turnuvaya davet eder. Johnny'e turnuvayı kazanırsa dünyaya kendini kanıtlayabileceğini söyler. Johnny basının kendisini sürekli karalamasından bıktığı için turnuvaya katılmayı kabul eder. Amacı insanlara kendisinin bir sahtekâr olmadığını, gerçek bir dövüşçü olduğunu göstermektir. Gemiye binmek üzere Hong Kong'a gider. Gemide Sonya ile karşılaşır ve ondan hoşlanmaya başlar fakat Sonya ona pek yüz vermez.

Sonya Blade(Bridgette Wilson)[değiştir | kaynağı değiştir]

Hong Kong'da polislik yapmaktadır. Kendinden başka kimseye güvenmez ve yardıma ihtiyacı olduğunu asla kabul etmez. Dövüşmesini iyi bilen sarışın bir kadındır. Shang Tsung, Kano'ya Sonya'nın ortağını öldürtmüştür. Shang Tsung'ın amacı Sonya'yı turnuvaya çekmektir. Bir gün Kano'nun bir gece kulübünde olduğunu haber alır. Ortağı Jackson Briggson(Jax) ile birlikte gece kulübüne baskın yaparlar. Kano gerçekten de oradadır ve tabi Shang Tsung da öyle. Sonya gece kulübünde Kano'nun bulunduğu odaya ilerlerken korumalardan biri ateş açıp onu durdurmak ister ancak Sonya korumayı yaralar. Odaya girdiğinde Kano ve Shang Tsung'u bulamaz çünkü Kano havalandırma borularından dışarı kaçmıştır. Yaralı korumaya Kano'nun yerini sorar ve onun gemiye bineceğini öğrenir. Ortağı Jax ile birlikte dürbünle uzaktan gemiyi izlerler. Sonya, Kano'yu adaya gitmek üzere olan gemiye binerken görür ve Kano'nun peşinden koşar. Jax, Sonya'ya gemiye binmemesini söylese de Sonya dinlemez.

Prenses Kitana(Talisa Soto)[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorun evlatlık kızıdır. 10 bin yaşındadır ve Dış Dünya tahtının gerçek varisidir. Turnuvanın düzenleneceği adada Liu Kang ile karşılaşır ve ona yardım eder. Çünkü Liu Kang'in turnuvayı kazanacağına inanıyordur.

Goro[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Dünya ordularının generalidir aynı zamanda bir prenstir. Dört kolu vardır; uzun boylu, iri yapılı bir yaratıktır. Zayıf yönü hantal olmasıdır, pek hızlı hareket edemez. Shang Tsung bunu koz olarak kullanır ve zorlu rakipleri bununla yere serer. Turnuvanın akıbetini kendi lehine çevirir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]