Moïse Kisling

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Moïse Kisling (doğum adı Mojżesz Kisling; 22 Ocak 1891 - 29 Nisan 1953) Polonya doğumlu Fransız ressam.[1][2] 1910'da 19 yaşında Paris'e taşındı ve I. Dünya Savaşı'nda Fransız Yabancı Lejyonu'nda hizmet verip yaralandıktan sonra 1915'te Fransız vatandaşı oldu. 1940'ta Fransa'nın düşüşünden sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve 1946'da geri döndü.

Moïse Kisling, 1913, Nu sur un divan noir, tuval üzerine yağlıboya

Hayatının erken dönemi ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Ocak 1891'de Avusturya-Macaristan'ın Krakov şehrinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Krakow Güzel Sanatlar Akademisi'nde Jozef Pankiewicz ile çalıştı.

Öğretmenleri, genç adamı 20. yüzyılın başlarında uluslararası sanatsal yaratıcılık merkezi olarak kabul edilen Fransa'nın Paris kentine gitmeye teşvik etti. 1910'da Kisling, başlangıçta Rue des Beaux-Arts'ta ve birkaç yıl sonra Montparnasse'de yaşayarak Paris'teki Montmartre'ye taşındı.

Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Fransız Yabancı Lejyonunda hizmet için gönüllü oldu. 1916'da Somme Muharebesi'nde ciddi şekilde yaralandıktan sonra Fransız vatandaşlığı ile ödüllendirildi. 1916'da Renée Kisling ile evlendi ve birlikte Jean (1922) ve Guy Kisling (1922) adında iki oğlu oldu.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kisling, Montparnasse'de yaşadı ve çalıştı ve ünlü sanat topluluğunun bir parçası olarak Amerikalı, İngiliz ve Doğu Avrupalı sanatçılardan oluşan bir göçmen topluluğuna katıldı. Sanat topluluğu uluslararası olmasına rağmen, Fransızların çoğu kendi içine kapandı. 1911–1912'de Céret'te yaklaşık bir yıl geçirdi ve 1913'te kısa bir süre yaşadığı Montmartre'deki Bateau-Lavoir'e taşındı.[5] Sonunda 1913 civarında, Montparnasse'de üç Rue Joseph-Bara'da bir ev ve sanat stüdyosu aldı, ancak 1920'lerde Güney Fransa'da zamanının çoğunu geçirdi.

Kisling, 2. Dünya Savaşı boyunca Rue Joseph-Bara'daki Paris konutunu ve stüdyosunu korudu ve savaştan sonra döndüğünde yağmalandı. Sanatçı; Jules Pascin, Léopold Zborowski ve daha sonra Amedeo Modigliani aynı binada yaşadı. 1916'da (Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris koleksiyonunda) bir portresini çizen Amedeo Modigliani de dahil olmak üzere çağdaşlarının çoğuyla yakın arkadaş oldu. Manzara resimleme tarzı, Marc Chagall'ınkine benziyor. Kadın vücudunu betimlemedeki ustalığı, gerçeküstü çıplak fotoğrafları ve portreleri ona en büyük beğeniyi kazandırdı.

Kisling, 49 yaşında olmasına rağmen 1940 yılında II. Dünya Savaşı sırasında tekrar askerlik hizmetine gönüllü oldu. İşgal altındaki Fransa'da bir Yahudi olarak güvenliğinden haklı olarak korkuyordu. New York ve Washington'da sergilendi. Güney Kaliforniya'ya yerleşti ve 1942'de ilk sanat sergisini orada açtı. Kisling ailesi, 1946'ya kadar orada kaldıkları Güney Kaliforniya'da Aldous Huxley ve ailesinin bitişiğinde yaşıyordu.

Vichy hükümeti altında bazı eleştirmenler çok sayıda yabancının, özellikle de Yahudilerin Fransız geleneklerini zayıflattığını ileri sürdüler. Onların yorumları, Alman işgali sırasında anti-Semitizmin artmasının bir parçasıydı ve on binlerce yabancı ve Fransız Yahudisinin toplama kamplarında sınır dışı edilmesi ve öldürülmesinde Fransız işbirliğiyle sonuçlandı. Kisling, savaş ve Almanya'nın yenilgisinden sonra Fransa'ya döndü.

Ölümü ve Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Moïse Kisling, 29 Nisan 1953'te Bandol, Var, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Fransa'daki evinde öldü. Ölümünden önce on gündür mide sorunları yaşıyordu. Sanary-sur-Mer kasabasındaki bir yerleşim sokağına onun adı verilmiştir.

Moise Kisling (1891-1953) - Amsterdam’da Kanal / Le Canal a Amsterdam

Çalışmaları, Harvard Sanat Müzeleri, British Museum, Metropolitan Sanat Müzesi, Tokyo Fuji Sanat Müzesi, İsrail Müzesi, Ikeda dahil olmak üzere çeşitli kamu müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır. Seiki Müzesi, diğerleri arasında. Kisling'in eserlerinin büyük bir koleksiyonu İsviçre'nin Cenevre kentindeki Musée du Petit Palais'de bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pologne Michelin, - 2009 "Kisling de Montparnasse - Né dans une famille juive à Cracovie, Moïse Kisling (1891-1953) fut l'élève de "
  2. ^ Rubinstein: A Life (İngilizce). Grove Press. 1995. s. 268. ISBN 978-0-8021-1579-9. 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021.