Miss Globe Turkiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Miss Globe Turkiye Güzellik yarışmaları organizasyonunun başlangıcı 1925 yılında İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Emek Sinemasında düzenlenen yarışmaya dayanır. Bu yarışma sinemanın yöneticilerinden olan Alen Mouradıan, tarafından düşünülmüştür. Yarışma sinema izleyicisinin ilgisini artırmak için düzenlenmiştir.

Yarışmada Arak Çetin, ilk Miss Globe tacının ve unvanının sahibi olmuştur. Ancak gazeteler ve mecmualar yarışmanın adaletli olmadığını ileri süren haberler yazmışlardır. Buna dayanak olarak Arak Çetin'in güzelliği ve bilgisiyle değil, sinemada yer gösterici olarak çalıştığından kayrıldığını ileri sürmüşlerdir. bu aleyhteki kampanya sinemaya ticari olarak zarar vereceğinden korkan işletmeciler yarışmanın düzenlenmesini takip eden bir haftalık sürenin sonunda yarışmayı yok saydıklarını ve Arak Çetin'e verilen taç ve unvanın da böylelikle yok sayıldığını açıklamışlardır.

Mouradıan Bu olaydan kısa süre sonra ABD ye giderek New Hamphsire'e yerleşmiştir. Winnipesauke gölünde baharın gelişini sembolize eden küçük motor yarışmalarının balosunda tekrar Miss Globe yarışmasını düzenlemiştir. Bu yarışmada ise Alma Cavagnaro Miss Globe tacının ve unvanının ilk resmi sahibi olmuştur. Miss Globe Türkiye Güzellik yarışmasının Türk Patent ve Marka Kurumu marka tescil dairesine ilk resmi marka kaydı 1950 yılında yapılmıştır. Uluslararası film ticareti yapan RCA şirketi tarafından tescil ettirilen yarışma zaman içinde geleneksel bir yarışmaya dönüşmüştür.

1988 yılına kadar Miss Globe güzellik yarışmaları pek çok ülkede aynı kişiler tarafından düzenlenmiştir. 1988 yılında RCA Global Entertainment Co. Miss Globe International yarışmasını tekrar Türkiye'de düzenleyeceğini duyurmuştur. Süha Özgermi'nin başkanlığında büyük bir final yarışması gerçekleştirilmiştir. Bu yarışma Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Halikarnas adlı açık hava dans sahnesinde düzenlenmiştir. O tarihten sonra Miss Globe International, hem Türkiye'de hem de öteki ülkelerde ulusal yarışmalar düzenlemeye ve bu yarışmalarda dereceye layık görülen kızların katıldığı uluslararası final yarışması ile küresel çapta iş yapan bir yarışma seviyesine yükselmiştir. Miss Globe Türkiye Yarışma organizasyonu ticari marka kaydı Bay Rasim AYDIN adınadır. Miss Globe Türkiye Güzellik yarışmaları RCA Global Entertainment Co. himayesinde Miss Globe Orgütünün dünya ağının bir üyesi olarak iş yapmaktadır.

Miss Globe Türkiye 2012 yarışmasında ulusal jüri güzellik kraliçesi unvanını ve tacını Derya Aral almıştır. 14 Ekim 2012 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Miss Globe International güzellik yarışmasında Türkiye'yi Derya Aral temsil etmiştir. Derya Aral, bu yarışmada da özel unvanlardan birini kazanarak, Miss Globe Cinema 2012 ilan edilmiştir.