Mirza Şefi Vazeh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mirza Şefi Vazeh
Mirza Şefi Vazeh
Doğum1794
Gence
Ölüm1852
Tiflis
MilliyetAzerbaycanlı
MeslekŞair

Mirza Şefi Vazeh (Azerbaycan alfabesi: Mirzə Şəfi Vazeh) - Azerbaycanlı şair, eserlerini Azerbaycan Türkçesinde ve Farsça yazmıştır.

Mirza Şefi 1794 yılında Gence'de doğdu. Dedesi Muhammed Şafi Gence asilzadelerinden idi, babası Kerbelayi Sadıh sonuncu Gence hükümdarı Cavad Han'ın sarayında mimar olmuştur.

İlk tahsilini medresede aldı ve burada Arapça ve Farsça öğrendi.[1] 1840 yılında Tiflis'e taşındı ve eski öğrencisi Mirza Fatali Ahundov'un yardımıyla okul oğretmeni oldu. Tiflis'te yaşadığı yıllarda Vazeh edebiyata daha çok zaman ayırmış oldu ve 1844 yılında "Divan-i Hikmet" adlı birçok ünlü Azeri, Rus ve yabancı aydınların katıldığı bir edebi toplum kurdu. Bu toplumun üyeleri arasında Alman şair ve gezgin Friedrich Martin von Bodenstedt de var idi ve Almanya'ya döndükten sonra Vazeh şiirlerini Almancaya çevirerek "Mirza Şafi şarkıları" («Die Lieder des Mirza-Schaffy») adı ile çap ettirdi. Kitap popüler oldu ve diğer Avrupa dillerine de tercüme olundu. Ancak Vazehin ölümünden sonra F. von Bodenstedt şarkıların kendisine ait olduğunu iddia etti.

Mirza Şefi Vazeh V.V.Grigoryev ile birlikte Azerbaycan Türkçesinde ilk ders kitaplarından biri olan "Kitabi-türki" adlı kitap da yazmıştır.

Mirza Şefi Vazeh 1852 yılında Tiflis'te öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "VÂZIH, Mirza Şefî' - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 3 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]