Mini-ITX

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ITX anakart form faktörü karşılaştırması

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm (6.7 × 6.7 inç) anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

Tasarımda bir genişleme yuvası bulunmakta. Daha önce yapılmış anakartlar geleneksel olarak standart bir 33 MHz 5V 32-bit PCI yuvasına sahiptir. Birçok eski kasanın tasarımında yükseltici kartlar kullanılır ve iki yuvalı yükseltici kartlar tüm kartlarla uyumlu olmasa da bazılarında iki yuvalı yükseltici kartlar bulunur. X86 olmayan işlemcileri temel alan bazı panolar 3.3V PCI yuvasına ve Mini-ITX 2.0 (2008) panoların PCI-Express × 16 yuvasına sahip olması; Bu kartlar eski ITX kasaları ile birlikte verilen standart PCI yükseltici kartlarla uyumlu değildir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

VIA EPIA-M910 mini-ITX anakart

Mart 2001'de yonga seti üreticisi VIA Technologies, Centaur Technology'den aldıkları düşük güçlü C3 işlemcisini yonga setleriyle birlikte teşvik etmek için bir ITX anakartı için bir referans tasarımı yayınladı. VIA'nın baş Ar-Ge uzmanı Robert Kuo tarafından tasarlanan 215 × 191 mm VT6009 ITX Referans Kartı, "Bilgi PC" ve set üstü kutu konfigürasyonlarında sergilendi. Daha sonra Mini-ITX tasarımını tasarlayacaktı. Bu noktada ITX tasarımını alan çok az üretici vardı, ancak Shuttle, Jetway, vb. birçok ITX tabanlı küp bilgisayar üretti. Diğer üreticiler bunun yerine benzer 229 × 191 mm FlexATX konfigürasyonuna dayanan küçük kartlar üretti.

Ekim 2001'de VIA, daha düşük maliyetli PC yinelemeleri için standart altyapı sağlayan yeni bir anakart bölümü oluşturmak ve gömülü aygıtlara odaklanma kararını açıkladı. Sonuç Kasım 2001'de VT6010 Mini-ITX referans tasarımının bir kez daha "Bilgi PC'si" veya düşük maliyetli giriş seviyesi x86 bilgi işlem platformu olarak lanse edildi. Üreticiler hala isteksiz davranıyordu, ancak müşteri talepleri daha fazlayadı , bu nedenle VIA kartları kendisi üretmeye ve satmaya karar verdi. Nisan 2002'de ilk Mini-ITX anakartları -VIA'nın EPIA 5000 (fansız 533 MHz Eden işlemci) ve EPIA 800 (800 MHz C3), endüstriyel müşterilere satıldı.

Meraklılar yakında küçük boyutlu, düşük gürültülü ve güç tüketiminin avantajlarını fark etti ve modifikasyon kasalarını bir başka alana itmeye başladı - bilgisayarları hayal edebileceğiniz neredeyse her nesneye yerleştirdi ve bazen de tamamen yeni kasalar yaratmaya başladı. Eski bilgisayarları, humidörleri, oyuncakları, elektronik cihazları, müzik aletlerini ve hatta 1960'lı yılların ekmek kızartma makinesi bile modern bir masaüstü bilgisayarının birçok görevine sahip nispeten sessiz, hatta sessiz Mini-ITX sistemlerine ev sahipliği yapıyor.

Mini-ITX kartlar çoğunlukla endüstriyel ve gömülü PC pazarlarına hitap eder; çoğunluk toplu bileşenler olarak veya tek amaçlı bilgisayar uygulamaları için bitmiş bir sisteme entegre edilmiştir. Endüstriyel kullanıcıların genellikle ihtiyaç duyduğu kaliteli, tüketim kartları (orijinal EPIA'lardan bazıları hala mevcut) hala daha uzun bir satış ömrü ile üretilirler. Üreticiler standart kutuları ve güç kaynaklarını kullanarak prototip yapabilir, daha sonra hacimler yeterince yüksek olursa kendi kasalarını kurabilirler. Tipik uygulamalar süpermarkette müzik çalmak, self-servis kioskları güçlendirmek ve dijital ekranlarda içeriği sürmektir.

VIA, Mini-ITX anakart hattını genişletmeye devam etti. Orijinal nesil PL133 yonga seti kartlarını ("Klasik" kartlar olarak adlandırılır), CLE266 yonga seti kartları (MPEG-2 hızlandırmayı ekleyerek) ve CN400 kartları (MPEG-4 hızlandırmayı ekledi) içeriyordu. İkinci jenerasyon kartları EPIA M, MII, CL, PD, TC ve MS'in özelliklerini biraz farklı pazarlara uyarladı. Eski VIA kartları, x86 uyumlu CPU'larını, C3, C7 veya düşük güçteki Eden modellerini, Mayıs 2008'de piyasaya sürülen VIA Nano CPU'ya sahip daha yeni kartlarıyla kullanıyor. Diğer üreticiler aynı düzende VIA ve aynı zamanda Intel, AMD, Transmeta ve PowerPC teknolojisi kullanılarak tasarlanmış kartlar üretti.

Intel, eski VIA C3 ve C7 tekliflerine kıyasla (ancak güç tüketimi eklenmeksizin) işlem performansında önemli bir artış olduğunu gösteren Atom CPU için bir Mini-ITX kartları sattı ve tasarımın kişisel bilgisayarlarda uygulanabilir olmasının anahtarıdır .Intel, eski VIA C3 ve C7 tekliflerine kıyasla (ancak güç tüketimi eklenmeksizin) işlem performansında önemli bir artış olduğunu gösteren Atom CPU için bir Mini-ITX kartları sattı ve tasarımın kişisel bilgisayarlarda uygulanabilir olmasının anahtarıdır . Diğer üreticiler, FSB frekansları 1333 MHz'e kadar olan Core 2 Duo işlemcilerini destekleyen Zotac GeForce 9300-ITX kartından, iki ayrı kanallı 800'den fazla 800'lü FSB frekansını destekleyen tasarımın potansiyelini gördüler ve takip ettiler; bazıları kendilerini Atom ile sınırlamadı. MHz bellek yuvalarına ve SLI ile yerleşik videoya bağlanabilecek tam işlevli PCI Express 2.0 x16 yuvasına sahiptir. Bu yeni teklif dalgası, Mini-ITX'in ev kullanıcıları, hobi kullanıcıları ve hatta hız aşırtmaları arasında popülaritesini artırmasına neden oldu.

Intel, halihazırda mekanik boyutlarını kılavuzlarında içeren Mini-ITX anakartlarının az sayıdaki üreticisinden biridir.

Intel tabanlı ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütünleşik CPU[değiştir | kaynağı değiştir]

Intel D945GCLF2D Atom 330 Mini-ITX anakart

Bir dizi üretici, yerleşik CPU'lara, çoğunlukla mobil veya düşük TDP sürümlerine sahip olan Intel Mini-ITX anakartlarını piyasaya sürdü. Bu Intel işlemcileri minimum güç çekecek ve fan içermeyen (pasif soğutmalı) konfigürasyonlar ve gömülü uygulamalar için ideal olan daha düşük TDP'ye neden olacak şekilde tasarlandı.

Soketli CPU[değiştir | kaynağı değiştir]

Zotac NF630I-D-E LGA 775 Mini-ITX anakart

LGA 775'ten başlayarak, Intel ve Zotac tarafından soketli Intel Mini-ITX anakartları piyasaya sürüldü. Bunu LGA 1156 anakartlar takip etti. LGA 1155'ten başlayarak, Mini-ITX anakartları birçok farklı üreticinin ürünlerini piyasaya sürdüğü ana akım haline geldi. Bunun bir nedeni, neredeyse tüm Sandy Bridge ve Ivy Bridge Intel Celeron, Pentium ve Core serisi CPU'ların entegre işlemci grafiklerine sahip olması, anakart grafiklerine veya ayrı grafik kartlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırmasıdır. Bu eğilim LGA 1150 işlemcileri ile devam etmiştir.

Mini-ITX tasarımının sınırlamaları ve LGA 2011 soketinin fiziksel boyutu nedeniyle, sokete sahip Mini-ITX anakartlar yalnızca tek bir PCI Express genişletme yuvasına sahiptir ve LGA 2011'in dar ILM sürümünü kullanmayı gerektirir . Buna rağmen, üreticiler LGA 2011 tabanlı Mini-ITX anakartları piyasaya sürdü.

AMD tabanlı ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok üretici, Soket AM2, Soket AM2 +, Soket AM3, Soket FM1, Soket FM2, Soket FM2 + ve Soket AM1 CPU'larını destekleyen birkaç soketli AMD Mini-ITX anakart piyasaya sürdü. Soket AM2 + ve AM3 ITX anakartlarında entegre anakart grafikleri bulunurken, diğer platformlar için ayrı grafik veya işlemci entegre grafiklere ihtiyaç duyulmaktadır.

Entegre AMD CPU'lu Mini-ITX anakartlar da piyasaya çıktı. Bu anakartlar genellikle mobil CPU'lar kullanıyor ve pasif soğutma özelliğine sahipler ve Intel eşdeğerlerine kıyasla daha güçlü entegre grafiklere sahipler ve bu da HTPC kullanımlarına uygun hale getiriyor.

Transmeta bazlı ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

IBASE, ilk Transmeta tabanlı Mini-ITX anakart olan MB860'u yaptı. Kart, 1.2 GHz'e kadar çalışan Transmeta ™ Efficeon ™ işlemcilerini kullanıyor. 1GB'a kadar kapasiteye sahip SO-DIMM DDR modüllerini destekler. Yerleşik 16MB ATI M7 grafik denetleyicisi, 3D oyunlarda ve grafik yoğun programlarda üstün performans sunar. Dört adet USB 2.0 portu, bir Realtek 8100C 10/100 BaseT Ethernet ve isteğe bağlı 8110S Gigabit Ethernet denetleyicisi var.

PowerPC tabanlı ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk PowerPC anakartları 2005 yılında Eyetech tarafından üretildi ancak 2005 yılında herhangi bir faaliyeti durdurdu. Böylece şirket ACube Systems, öncelikle AmigaOS pazarında yeni bir yönetim kurulu olan Sam440ep'i kurdu.

ARM tabanlı ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cadia Networks, bir ARM Cortex-A8 Freescale i.MX53 serisi CPU ile birlikte gelen bir Mini ITX ARM kartı geliştirdi. Resmi web sitesine göre, yönetim kurulu "Android / Linux2.6 / Windows Embedded Compact 7 için çeşitli G / Ç ve OS desteği olan ultra düşük güçte bir SoC" sunuyor. Kontron ayrıca bir mini ITX ARM kartı geliştirdi. Web sitesine göre, bir "Nvidia grafik işlemcisi, 2GB RAM, ve tüm kartlar için hedeflenen 7W'luk bir güç tüketimi" ARM Cortex-A9 Dört Çekirdekli 900 MHz İşlemci NEON Teknolojisi "bulunuyor. AppliedMicro, 8-2,4 GHz CPU çekirdeği olan bir yongada X-Gene ARMv8 sistemini kullanan, 16GB DIMM'leri kullanan 128 GB DDR3 DRAM'ı destekleyen ve bir Anakart Yönetim Denetleyicisi olan XC-1 Sunucu Geliştirme Platformu anakartı sunmaktadır.

Güç[değiştir | kaynağı değiştir]

Mini-ITX 2.0 SoC anakart ATX12V konektörü bir Micro-ATX bilgisayar kasasına takılmıştır.

Mini-ITX standardı bilgisayarın güç kaynağı için bir standart tanımlamaz, ancak olası seçeneklerden bazı öneriler yapar. Geleneksel olarak Mini-ITX kartları, 20 veya 24 pimli "orijinal ATX" güç konektörünü kullanır. Bu genellikle bir DC-DC dönüştürücü kartına bağlanır ve bu da harici güç adaptörüne bağlanır. Genellikle güç adaptörü ve DC-DC kartı kutuyla birlikte verilir.

Bazı kartlarda DC-DC dönüştürücüleri bulunur ve dönüştürücüler doğrudan ATX konektörüne (örneğin, PicoPSU) takılacak şekilde yapılmıştır, bu seçeneklerden herhangi biri, ayrı bir DC-DC dönüştürücüyü kasaya monte etme ihtiyacını ortadan kaldırır, böylece yerden tasarruf sağlanır . Tam güç Intel veya AMD işlemci kullanan kartlar genellikle ATX12V 2.x bağlantıları kullanır ve daha güç tüketen bu cipsler için uygun güç kaynağı ve soğutmalı bir kasa gerektirir. ATX spesifikasyonu tarafından tanımlanan, ayrı bir 12 volt gerilimde ATX12V konnektörlü güç kaynakları 12 volt gerilimi boş bırakmamalıdır.