Minh Mang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Minh Mạng sayfasından yönlendirildi)
Minh Mang

Minh Mang ya da Minh Menh, asıl adı Nguyen Phuc Dam ya da Nguyen Phuc Kieu (1792-1841), 1820-1841 arasında Vietnam imparatoru. Batı karşıtı politikalarıyla, özellikle de Hristiyan misyonerlere karşı tutumuyla tanınır.

Katı bir Konfüçyüsçü olan Minh Mang, Hıristiyanlığın, Vietnam'ın dinsel ve saiyasi yaşamı için büyük bir tehlike oluşturduğuna inanıyordu. Bu nedenle misyonerlerin çalışmalarını çeşitli yollarla engellemeye çalıştı.

Tartışmalı bir biçimde tahta çıkan Minh Mang, hükümdarlığı boyunca, taht üzerinde hak iddia eden ve Fransa'dan yardım talep eden rakiplerinin tehdidiyle karşı karşıya kaldı.1833'te Saygon'da çıkan ayaklanmaya misyonerlerin yardım ettiğini öğrenince Hıristiyanları çok sert biçimde cezalandırmaya başladı.17 Ekim 1833'te François Gagelin'i idam ettirdi. Sonraki yıllarda 7 Avrupalı misyonerin yanı sıra Hıristiyanlığı benimseyen çok sayıda Vietnamlı da öldürüldü.Minh Mang'ın bu eylemleri, Fransa'nın 1858'de vatandaşlarının can güvenliğini koruma iddiasıyla Vietnam'ı işgal etmesine gerekçe oluşturdu.


Önce gelen:
Gia Long
Vietnam imparatoru
1820 - 1841
Sonra gelen:
Thieu Tri