Minecraft yaratıkları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu madde Minecraft yaratıklarını listelemektedir.

Pasif yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tavuk: Tavuklar çimen bloklarının üzerinde, 2 blok boş alanda ve 9 veya daha yüksek ışık seviyesinde canlanırlar. Tavuklar ölünce 1 çiğ tavuk eti, 0-2 tüy ve 1-3 tecrübe düşürür. 2 kalp canı vardır. Düşürülen tavuk eti miktarı Ganimet büyüsünden etkilenmez. Oyuncular tavuk etini çiğ olarak yerse %30 ihtimalle yarım dakikalığına oyuncunun midesi bulanır.[1] Tohum yerler. Her 5-Tavuklar 10 dakikada bir yumurtlar. Yumurtaları atınca 8'de 1 ihtimalle 1 civciv, 32'de 1 ihtimalle bir yumurtadan 4 civciv çıkar. Oselolar tavuklara saldırırlar. Yere düşerken kanatlarını çırparlar ve düşme hasarı almazlar.[2]
  • İnek: İnekler çimen bloklarının üzerinde, 2 blok boş alanda ve 9 veya daha yüksek ışık seviyesinde canlanırlar. İnekler ölünce 1-3 çiğ inek eti, 0-2 deri ve 1-3 tecrübe düşürür. 5 kalp canı vardır. Kova ile üzerine sağ tıklandığında süt verir. İki inek buğday yerse çiftleşir ve yavru bir inek doğurur.[3]
  • Mooshroom: Mooshroomlar miselyum bloklarının üzerinde, 2 blok boş alanda, 9 veya daha yüksek ışık seviyesinde ve mantar adası biyomlarında canlanır. Ölünce 1-3 çiğ inek eti, 0-2 deri ve 1-3 tecrübe düşürür. 5 kalp canı vardır. Kırmızı renkte üzerinde mantar olan inektir. Üzerine kase ile sağ tıklandığında mantar güveç, kova ile sağ tıklandığında süt verir. Makas ile sağ tıklandığında 5 kırmızı mantar düşürür ve normal ineğe dönüşür. Buğday yerler.[4]
  • Koyun: Koyunlar çimen bloklarının üzerinde, 2 blok boş alanda ve 9 veya daha yüksek ışık seviyesinde canlanırlar. Canlanan koyunların %81.836'sı beyaz, %5'i gri, açık gri ya da siyah, %3'ü kahverengi, %0.164'ü pembedir. Ölünce 1-2 çiğ koyun eti, 1 yün ve 1-3 tecrübe düşürür. Makas ile kırkılırsa 1-3 yün düşürür. 4 kalp canı vardır. Koyunlar herhangi bir renge boyanabilir. Boyanan koyunlar kırkıldıklarında kendi renginde yün düşürür. Kurtlar koyunlara saldırır. Buğday yerler. Koyuna isim etiketi ya da çağırı ile jeb_ adını koyarsanız, koyun renkten renge geçiş yapar. Ancak bu düşen yüne etki etmez.[5]
  • Domuz: Domuzlar çimen bloklarının üzerinde, 2 blok boş alanda ve 9 veya daha yüksek ışık seviyesinde canlanırlar. Ölünce 1-3 çiğ domuz eti ve 1-3 tecrübe düşürür. 5 kalp canı vardır. Üzerinde eyer varsa öldüklerine eyeri yere düşürür. Bir domuza bindikten sonra havuç oltası yapıp havuç oltasını tuttuğunuz yöne domuzun gitmesini sağlayabilirsiniz. Havuç, patates veya pancar yerler.[6]
  • Tavşan: Tavşanlar çöl, çiçek ormanı, tayga, mega tayga, soğuk tayga, buzlu düzlükler, buzlu dağlar, buz dikenleri biyomları ve bu biyomların yükselti ve M çeşitlerinde 1 yetişkin, 1-2 yavru olacak şekilde canlanır. Öldüklerinde 1 çiğ tavşan eti, 1 tavşan postu ve 1-3 tecrübe düşürür. 1,5 kalp canı vardır. Ayrıca %10 ihtimalle tavşan ayağı düşürür. Havuç ve karahindiba yerler.[7]
  • Mürekkep Balığı (Squid): Mürekkep Balıkları deniz seviyesi ile 42. seviye arasında Mobil Sürümünde sadece okyanus biyomunda, diğerlerinde tüm biyomlarda canlanabilir. Öldürürseniz 1-3 mürekep kesesi ve 1-3 tecrübe düşürür. 5 kalp canı vardır. Mürekkep kesesi siyah boya olarak kullanılır. Mürekkep kesesi, tüy ve kitap ile birlikte yazı yazmak için kullanılabilir. Gardiyanlar mürekkep balıklarına saldırırlar.[8]
  • Yarasa: Yarasalar 63. seviyenin altında, 3 veya daha az ışık seviyesinde canlanır. 20 Ekim-3 Kasım aralığında 6 veya daha az ışık seviyesi yeterlidir. Öldürürseniz ne bir eşya ne de tecrübe düşürürler. 3 kalp canı vardır.[9]
  • Köylü: Köylerde canlanırlar. Ayrıca igloların bodrumunda bir Rahip köylü bulunur. Öldürürseniz ne bir eşya ne de tecrübe düşürürler. 10 kalp canı vardır. Köylülerin kıyafeti ve ne alıp sattıkları mesleklerine göre değişir. Köylüler zombi tarafından öldürüklerinde normalde %50, zorda %100 ihtimalle köylü zombi'ye dönüşürler. Köyler düzlük, savan, tayga (1.10'dan itibaren) ve çöllerde bulunur. Düzlük köyleri meşe tahtası ve kırık taş içerirken, tayga köyleri ladin tahtası ve kırık taş, savan çölleri akasya taktası ve kırık taş, çöl köyleri ise kum taşından yapılmadır. 1.8'den itibaren çiftçi köylüler boş tarım arazilerine buğday, havuç, patates ve 1.9'dan itibaren turp eker ve bu bitkileri toplar. 1.8 öncesinde köylüler ve ticaretleri şu şekildedir:[10]
    • Rahip: İksir, ışık taşı, kızıl taş satarlar alet veya zırh büyülerler.
    • Kasap: Deri zırh, eyer, ya da pişmiş et satarlar. Çiğ et alırlar.
    • Demirci: Demir veya elmas eşya ya da zırhlar verir.
    • Kütüphaneci: Kitaplık, büyülü kitap veya kalın cam satar. kâğıt, normal veya yazılı kitap alırlar.
    • Çiftçi: Karpuz veya ekmek satar. Pişmiş balık, çiğ tavuk, buğday veya yün alırlar. 10 çakıl ve zümrüte 4-5 çakmak taşı verebilirler.[11]
  • 1.8 sonrasında köylülere alt türler ve tier sistemi eklenmiştir. Tier sistemi ile bir Köylü ilk başta yalnızca Tier 1 alışverişine açıktır ve ileriki Tierler ticaret yaptıkça açılır. 1.8 sonrasındaki köylüler ve ticaretleri şu şekildedir:
Köylü Kıyafeti Aldıkları Verdikleri[12]
Çiftçi Kahverengi Tier 1
18-22 Buğday
15-19 Patates
15-19 Havuç
1 Zümrüt
Tier 2
8-13 Bal Kabağı
1 Zümrüt
Tier 3
7-12 Karpuz
1 Zümrüt
Tier 4
1 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Zümrüt
1 Zümrüt
2-4 Ekmek
Tier 2
1 Zümrüt
2-3 Bal Kabağı Turtası
Tier 3
1 Zümrüt
5-7 Elma
Tier 4
6-10 Kurabiye
1 Pasta
Çoban Kahverengi Tier 1
16-22 Yün
3-4 Zümrüt
Tier 2
1-2 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Makas
Tier 2
1 Renkli Yün
Balıkçı Kahverengi Tier 1
6 Çiğ Balık + 1 Zümrüt
15-20 İp
16-24 Kömür
Tier 2
1 Zümrüt
Tier 1
6 Pişmiş Balık
1 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 2
1 Büyülü Olta
Okçu Kahverengi Tier 1
15-20 İp
1 Zümrüt
Tier 2
10 Çakıl + 1 Zümrüt
2-3 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
8-12 Ok
Tier 2
6-10 Çakmak Taşı
1 Yay
Kasap Beyaz Önlük Tier 1
14-19 Çiğ Tavuk Eti
14-19 Çiğ Domuz Prizolası
Tier 2
16-24 Kömür
1 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 2
1 Zümrüt
5-7 Pişmiş Domuz Prizolası
6-8 Pişmiş Tavuk Eti
Deri İşçisi Beyaz Önlük Tier 1
9-12 Deri
2-4 Zümrüt
Tier 2
7-12 Zümrüt
Tier 3
8-10 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Deri Pantalon
Tier 2
1 Büyülü Deri Zırh
Tier 3
1 Eğer
Kütüphaneci Beyaz Tier 1
24-36 kâğıt
5-64 Zümrüt
Tier 2
8-10 Kitap
10-12 Zümrüt
3-4 Zümrüt
Tier 3
2 Yazılı Kitap
10-12 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 4
5-64 Zümrüt
Tier 5
5-64 Zümrüt
Tier 6
20-22 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Büyülü Kitap
Tier 2
1 Zümrüt
1 Pusula
1 Kitaplık
Tier 3
1 Zümrüt
1 Saat
3-5 Cam
Tier 4
1 Büyülü Kitap
Tier 5
1 Büyülü Kitap
Tier 6
1 İsim Etiketi
Haritacı Beyaz Tier 1
24-36 kâğıt
Tier 2
1 Pusula
Tier 3
7-11 Zümrüt
Tier 4
1 Pusula + 12-20 Zümrüt
1 Pusula + 16-28 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
Tier 2
1 Zümrüt
Tier 3
1 Boş Harita
Tier 4
1 Okyanus Kaşifi Haritası
1 Orman Kaşifi Haritası
Rahip Mor Tier 1
36-40 Çürük Et
8-10 Altın Külçesi
Tier 2
1 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 3
1 Zümrüt
7-11 Zümrüt
Tier 4
3-11 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Zümrüt
Tier 2
1-4 Kızıl Taş
1-2 Lapis Lazuli
Tier 3
1-3 Işık Taşı
1 Ender Gözü
Tier 4
1 Tecrübe İksiri
Silahtâr Siyah Önlük Tier 1
16-24 Kömür
6-8 Zümrüt
Tier 2
7-9 Demir Külçesi
9-10 Zümrüt
Tier 3
3-4 Elmas
12-15 Zümrüt
9-12 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Demir Balta
Tier 2
1 Zümrüt
1 Büyülü Demir Kılıç
Tier 3
1 Zümrüt
1 Büyülü Elmas Kılıç
1 Büyülü Elmas Balta
Zırh Ustası Siyah Önlük Tier 1
16-24 Kömür
4-6 Zümrüt
Tier 2
7-9 Demir Külçesi
10-14 Zümrüt
Tier 3
3-4 Elmas
16-19 Zümrüt
Tier 4
5-7 Zümrüt
11-15 Zümrüt
9-11 Zümrüt
5-7 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Demir Kask
Tier 2
1 Zümrüt
1 Büyülü Demir Göğüslük
Tier 3
1 Zümrüt
1 Büyülü Elmas Göğüslük
Tier 4
1 Zincir Kask
1 Zincir Göğüslük
1 Zincir Pantalon
1 Zincir Bot
Alet Ustası Siyah Önlük Tier 1
16-24 Kömür
5-7 Zümrüt
Tier 2
7-9 Demir Külçesi
9-11 Zümrüt
Tier 3
3-4 Elmas
12-15 Zümrüt
Tier 1
1 Zümrüt
1 Demir Kürek
Tier 2
1 Zümrüt
1 Büyülü Demir Kazma
Tier 3
1 Zümrüt
1 Büyülü Elmas Kazma
Nitwit Yeşil Hiçbir alışı yoktur Hiçbir satışı yoktur

Yarı Saldırgan Yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Enderman: Endermanlar 7 veya daha az ışık seviyesinde, endde 4'lü gruplar haline sık olarak, dünya ve netherda ise 1-4 arasında canlarır. Öldürürseniz 0-1 ender incisi ve 5 tecrübe düşürür. 20 kalp canı vardır. Eline bazı blokları alabilir ve Bilgisayar ve Mobil Sürümlerinde öldüklerine bu blokları düşürürler. Işınlanabilirler. Suyla temas halinde hasar alırlar. Gözüne baktığınızda, üzerine ok fırlattığınızda veya vurduğunuzda saldırır. Ender incisi fırlatılırsa düştüğü yere sizi ışınlar fakat 2,5 kalp hasar alırsınız. Ender incisinden ender gözü yaparsanız fırlatınca gittiği yeri takip ederek, end portalı bulursunuz. Portala ender gözlerini koyarak aktif edebilirsiniz. Endermanlar, kafanıza balkabağı takarsanız veya gözlerine bakmazsanız size saldıramazlar. Endermanlara elle ya da başka bir cisimle vururken gövdesine veya kafasına nişan alırsanız ışınlanır fakat ayağına nişan alırsanız ışınlanmaz. Ok veya başka bir atkı ile saldırmaya kalkarsanız kesinlikle ışınlanır ve size saldırmaya başlar. Endermitelara saldırırlar. Enderman sesleri aslında ters-çevrilmiş(hepsi değil) ve tizleştirilmiş İngilizce kelime veya kelime gruplarıdır.[13]
  • Örümcek: Örümcekler 3x3x2 blok boş alanda ve 7 veya daha yüksek ışık seviyesinde, 4'lü gruplar halinde canlanırlar. Öldürürseniz 0-2 ip, %33 ihtimalle 1 örümcek gözü ve 5 tecrübe düşürür. 8 kalp canı vardır. Gün ışığında örümcekler siz onlara saldırmadığınız sürece size saldırmaz. Bu yüzden yarı saldırgan yaratıklardır. Duvarlara tırmanabilirler. 1 blok yüksekliği ve 2 blok genişliğindeki aralıklardan geçebilirler.[14]
  • Mağara Örümceği: Mağara örümcekleri terk edilmiş madenlerdeki canavar yaratıcılarından canlanır. Öldürürseniz 0-2 ip, %33 ihtimalle 1 örümcek gözü ve 5 tecrübe düşürür. 6 kalp canı vardır. Normal ve zor zorluk derecesinde sizi ısırdıklarında zehirlenirsiniz. Bu zehir normalde 7 saniye, zorda 15 saniye sürer. Duvarlara tırmanabilirler. Normal örümceklerden daha küçüktürler. Yarım blok yüksekliği ve 1 blok genişliğindeki aralıklardan geçebilirler.[15]
  • Zombi Domuz Adam: Zombi Domuz Adamlar netherda, 4'lü gruplar halinde ve herhangi bir ışık seviyesinde; dünyada bir nether portalının yanında kolayda 1/2000, normalde 2/2000, zorda 3/2000 ihtimalle ve de bir domuza yıldırım çarptığında canlanırlar. Öldürürseniz 0-1 çürük et, 0-1 altın parçası, %2,5 ihtimalle 1 altın külçesi, %8,5 ihtimalle altın kılıçlarını ve 5 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır. Ateşe karşı dayanıklılardır. Siz onlara saldırmadığınız sürece size saldırmazlar.[16]
  • Kutup Ayısı: Kutup Ayıları buzlu düzlükler, buzlu dağlar ve buz dikenleri biyomlarında canlanır. Öldürürseniz %75 ihtimalle 0-2 çiğ morina, %25 ihtimalle 0-2 çiğ somon ve 1-3 tecrübe düşürür. 15 kalp canı vardır. Yavrular size saldırmaz. Yetişkinler yakında yavru varsa ya da siz ona saldırırsanız saldırır. Kutup ayıları oyuncudan daha hızlı yüzebilir.[17]

Saldırgan Yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Creeperlar
  • Creeper: Creeperlar 7 veya daha az ışık seviyesinde, dünyada canlanır. Öldürürseniz 0-2 barut ve 5 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır. Eğer iskeletler tarafından öldürülürse müzik diski düşürür. Sizi görürse yanınıza gelir ve patlar. Gün ışığında yanmaz. Üzerlerine yıldırım düşerse Charged Creeper olurlar ve daha güçlü patlarlar. Charged creeperlar bir zombi, creeper veya iskeleti öldürdüklerinde kafaları düşer. Örümcek ağına takılırsa patlayamazlar. /gamerule mobGriefing false komutu girilirse patlayınca bloklara zarar veremezler.[18] Normal olarak, obsidyen, büyü masası, katman kayası, örs, gibi patlama dayanıklıkları yüksek bloklara zarar veremezler.[19]
  • Zombi: Zombiler 7 veya daha az ışık seviyesinde, 4'lü gruplar halinde, dünyada canlanır. Canlanan zombilerin %5'i yavru, %5'i ise köylüdür. Öldürürseniz 0-2 çürük et; seyrek olarak havuç, patates, demir külçesi; varsa %8,5 ihtimalle zırhları ve aletleri ve de büyükleri 5, yavruları 12 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır. Herhangi bir zırh, demir kılıç veya demir kürekle canlanabilirler. Bir zombinin etini yerseniz %80 ihtimalle mideniz bulanır. Güneş ışığında yanarlar. Kaskları varken güneş ışığından etkilenmezler. Tahta kapıları kırabilirler. Köylülere saldırırlar.[20]
  • Zombi Köylü: Zombi Köylüler zombilerin %5'ini oluşturacak şekilde, zombi köylerinde, köylüler normal(%50) ve zor(%100) zorluk derecesinde zombi tarafından öldürüldüğünde canlanır. Öldürürseniz 0-2 çürük et; seyrek olarak havuç, patates, demir külçesi; varsa %8,5 ihtimalle zırhları ve aletleri ve de büyükleri 5, yavruları 12 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır Herhangi bir zırh, demir kılıç veya demir kürekle canlanabilirler. Farklı mesleklere sahip olabilirler. Zayıflık iksiri ve altın elma kullanılarak iyileştirilebilirler.. Güneş ışığında yanarlar. Kaskları varken güneş ışığından etkilenmezler.[21]
  • Zombi Kurusu (Husk): Zombi Kuruları 7 veya daha az ışık seviyesinde, 4'lü gruplar halinde, çöl biyomlarındaki zombilerin %80'ini oluşturacak şekilde canlanır. Öldürürseniz 0-2 çürük et; seyrek olarak havuç, patates, demir külçesi; varsa %8,5 ihtimalle zırhları ve aletleri ve de büyükleri 5, yavruları 12 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır. Herhangi bir zırh, demir kılıç veya demir kürekle canlanabilirler. Zombilerden farklı olarak gün işığında yanmazlar ve saldırdıklarında "7xYerel Zorluk" saniye açlık etkisi verirler.[22]
  • İskelet: İskeletler 7 veya daha az ışık seviyesinde, 4'lü gruplar halinde, dünyada, nether kalelerindeki tüm iskeletlerin %20'ini oluşturacak şekilde ve düşük ihtimalle bir örümceğin üzerinde canlanır. Öldürürseniz 0-2 kemik, 0-2 ok, %8,5 ihtimalle varsa zırhları ve yayını ve de 5 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır. Ok atarlar. Güneş ışığında yanarlar. Güneşte yanarsa gölge yapan bir nesnenin altına veya suya girerler. Güneş batana kadar çıkmazlar. Kaskları varken güneş ışığından etkilenmezler.[23]
  • Wither İskeleti: Wither İskeletleri 7 veya daha az ışık seviyesinde, nether kalelerinde iskeletlerin %80'ini oluşturacak şekilde canlanır. Ayrıca Wither Boss kalkan yaptığında normal veya zor modda 3 tane canlanır. Öldürürseniz 0-2 kemik, 0-1 kömür, %8,5 ihtimalle kılıcını, %2,5 ihtimalle kafatasını ve de 5 tecrübe düşürür. 10 canı vardır. Taş kılıçları vardır ve vurduklarında 10 saniyeliğine Solma etkisi verir. Ateşten etkilenmezler.[24]
  • Serseri (Stray): Serseriler 7 veya daha az ışık seviyesinde, 4'lü gruplar halinde, buzlu düzlükler, buzlu dağlar ve buz dikenleri biyomlarındaki iskeletlerin %80'ini oluşturacak şekilde canlanır. Öldürürseniz 0-2 kemik, 0-2 ok, %8,5 ihtimalle varsa zırhları ve yaylarını, %50 ihtlmalle yavaşlık oku ve de 5 tecrübe düşürür. 10 kalp canı vardır. Yavaşlık oku atarlar. Güneş ışığında yanarlar. Kaskları varken güneş ışığından etkilenmezler.[25]
  • Gümüşçün (Silverfish): Gümüşçünler iglolarda, sığınaklarda ya da yüksek tepeler biyomlarında bulunan gümüşçün bloklarının kazılması sonucu canlanır. Ayrıca end geçidinin yanında bir yaratıcısı bulunur. Taş blokların içine girebilirler. Bloklarının kzılmasıyla çıkarlar. İçinde gümüşün olan bloklar kazmayla yavaş kazılır ve kırıldığında blok çıkmaz. Öldürürseniz 5 tecrübe düşürür. 4 kalp canı vardır.[26]
  • Endermite: Endermitelar yalnızca ender incisi kullanıldıktan sonra %5 ihtimalle canlanır. Öldürürseniz 3 tecrübe düşürür. 4 kalp canı vardır. Endermitelar yakında oyuncu olup olmamasına bağlı olmadan 2 dakika sonra yok olur.[27]
  • Balçık: Balçıklar belirli yığınlarda 40. seviyenin altında ve de bataklıklarda, 7 veya daha az ışık seviyesinde 50-70. seviyenin arasında canlanır. Öldürürseniz küçükleri 0-2 balçık topu ve 1 tecrübe, ortaları 2 tecrübe, büyükleri 4 tecrübe düşürür. Büyüklerin 8, ortaların 2, küçüklerin ise yarım kalp canı vardır. Büyüklerini öldürdüklerinizde yarısı boyutundan 2-4 balçığa bölünür. Küçükleri hasar veremez.[28]
  • Magma Kübü: Magma Küpleri seyrek bir şekilde, herhangi bir ışık seviyesinde netherda canlanır. Nether kalelerinde canlama oranı daha fazladır. Öldürürseniz orta ve büyükleri 0-1 magma kremi ve küçükleri 1 tecrübe, ortaları 2 tecrübe, büyükleri 4 tecrübe düşürür. Büyüklerin 8, ortaların 2, küçüklerin ise yarım kalp canı vardır. Balçıklar gibi Magma Küpleride öldüklerinde daha küçük Magma Küplerine ayrılır.[29]
  • Alaz (Blaze): Alazlar 11 veya daha az ışık seviyesinde, nether kalelerinde canlanır. Ayrıca nether kalelerinde yaratıcıları bulunur. Öldürürseniz 0-1 alaz çubuğu ve 10 tecrübe düşürür. Konsol sürümünde ayrıca 0-2 ışık taşı tozu da düşürür. 10 kalp canı vardır. Ateşe karşı dayanıklılardır. Suyla veya kartopu ile temas halinde ve hasar alırlar. Ateş topu fırlatırlar.[30]
  • Ghast: Ghastlar en az 5x4x5'lik boş alanda, herhangi bir ışık seviyesinde netherda canlanır. Öldürürseniz 0-2 barut, 0–1 ghast gözyaşı ve 5 tecrübe düşürür. 5 kalp canı vardır. Ateşe karşı dayanıklılardır. Patlayıcı ateş topu atarlar. 100 blok mesafeden oyuncuya saldırabilir.[31]
  • Örümcek Jokeyi: Örümcek Jokeyleri örümceklerin %1'ini oluşturacak şekilde canlanır. Öldürürseniz örümcek ve iskelet ile aynı eşyaları düşürür. İskeletin 10, örümceğin 8, kalp canı vardır. Örümceğe binen iskeletlerdir. Jokey, normal iskeletin yanında, wither iskeleri ya da serseri de olabilir. Ancak örümcek normal olarak wither iskeleti ile aynı yerde canlanamayacağından wither iskeleti jockeylerinin hayatta kalma modunda normal olarak eldesi imkansızdır.[32]
  • Tavuk Jokeyi: Tavuk Jokeyleri, yavru zombi, zombi kurusu ve zombi domuz adamların %5'ini oluşturacak şekilde canlanır. Öldürürseniz tavuk ve yavru zombi ile aynı eşyaları düşürür. Yavru zombinin 10, tavuğun 2 kalp canı vardır. Tavuğa binen yavru zombilerdir. Jokey, normal yavru zombinin yanında, yavru zombi kurusu ve yavru zombi domuz adam da olabilir.[33]
  • İskelet Atlı: İskelet Atlılar yağmur ve yıldırmlı havada, bölgesel zorluğa da bağlı olarak kolayda %0.75–1.5, normalde %1.5–4 ve zorda %2.8125–6.75 ihtimalle canlanırlar. Tetiklenmedilerse 15 dakika (18,000 tick) sonra kaybolurlar. Öldürürseniz at 1 kemik ve 1–3 tecrübe, iskelet 0-2 kemik, 0-2 ok, %8,5 ihtimalle demir kasklarını, yaylarını ve varsa diğer zırhlarını ve de 5 tecrübe düşürür. İskelet at tuzağında oyuncu 10 bloktan yakına geldiğinde atın üzerine yıldırım düşer ve iskelet at tuzağı iskelet atlıya dönüşür. Ayrıca yanında 3 tane daha iskelet atlı canlanır. Her atlı büyülü yay ve demir kask taşır. Kaskın ve yayın büyüsü, bölgesel zorluğa da bağlı olarak, 5-22 arası büyü masası seviyesinde olur. Kolayda büyüler her zaman 5. seviyedir.[34]
  • Gardiyan: Gardiyanlar okyanus anıtlarının etrafında ve içinde canlanırlar. Öldürürseniz 0-2 prizmarin parçacığı, %40 ihtimalle çiğ morina, %40 ihtimalle prizmarin kristali, %2.5 ihtimalle herhangi bir balık ve 10 tecrübe düşürür. Yanarak ölmesi düşürdüğü balıkları pişirmez. 15 kalp canı vardır. Gözlerinden lazer atarak saldırırlar ve bu lazer efekti zırhtan pek etkilenmez (tam elmas zırh hasarı ancak 4,5 kaplten 3,5 kalbe düşürür). Ayrıca dikenleri dışarıdayken saldırdığınızda 1 kalp hasar verir. Oyuncuların yanında mürekkep balıklarına da saldırırlar.[35]
  • Yaşlı Gardiyan: Yaşlı Gardiyanlar her okyanus anıtında 3 tane olacak şekilde canlanırlar. Öldürürseniz 0-2 prizmarin parçacığı, %50 ihtimalle çiğ morina, %33 ihtimalle prizmarin kristali, %2.5 ihtimalle herhangi bir balık, 1 ıslak sünger ve 10 tecrübe düşürür. Yanarak ölmesi düşürdüğü balıkları pişirmez. 40 kalp canı vardır. Normal gardiyanlar gibi lazer ve dikenlerini kullanarak saldırır ama lazerin hasarı daha fazladır. Ayrıca 50 blok mesafedeki oyunculara Madenci Yorgunluğu III etkisini verir.[36]
  • Cadı: Cadılar 7 veya daha az ışık seviyesinde, bazen 3'lü gruplar halinde, dünyada ve de bir köylüye yıldırım çarptığında canlanırlar. Ayrıca cadı çadırlarında 1 tane cadı bulunur. Öldürürseniz cam şişe, ışık taşı tozu, barut, kızıl taş, örümcek gözü, şeker ve çubuktan 0-2 tanesinden 1-3 adet ve 5 tecrübe düşürür. İksir içmeye kalkarken %8.5 ihtimalle iksiri düşürür. 13 kalp canı vardır. Yavaşlık, zehir, zayıflık ve hasar iksiri atarlar. Gerektiğinde suda nefes alma, ateş direnci, iyileştirme, ve hız iksiri içerler.[37]
  • Shulker: Shulkerlar end şehirlerinde canlanırlar. Öldürürseniz 0-1 shulker kabuğu ve 5 tecrübe düşürür. 15 kalp canı vardır. Kabuğu purpur bloğuna benzediği için kapalıyken fark edilmesi zordur. Kapalıyken oklardan etkilenmezler. Işınlanabilirler. Aynı anda sadece bir eksende hareket edebilen toplar atartlar. Toplar çarptılarında yükselme etkisi verir. Bu etki yavaşça uçmanıza sebep olur ve etki bittiğinde düşüp hasar alırsınız. Shulker Topları vurularak parçalanabilir. Saldırgan bir yaratık olmasına rağmen barışçıl zorluk derecesinde de bulunurlar ama saldırmazlar.[38]
  • İntikamcı (Vindicator): İntikamcılar orman konaklarının belirli odalarında tek seferde canlanırlar. Öldükten sonra yeniden canlanmazlar. Öldürürseniz 0–1 zümrüt, %8,5 ihtimalle demir baltasını ve 5 tecrübe düşürür. 12 kalp canı vardır. Köylüye benzerler. Saldırmazken köylüler gibi elleri bağlı dururlar. Oyunculara ve köylülere saldırırlar. Adı "Jonny" olan ya da "Jonny:1b" NBT değerine sahip olan intikamcılar diğer intikamcılar ve uyandırıcılar hariç tüm canlılara saldırır.[39]
  • Uyandırıcı (Evoker): Uyandırıcılar orman konaklarının belirli odalarında tek seferde canlanırlar. Öldükten sonra yeniden canlanmazlar. Öldürürseniz 0–1 zümrüt, 1 ölmeme totemi ve 10 tecrübe düşürür. 12 kalp canı vardır. Köylüye benzerler. Saldırmazken köylüler gibi elleri bağlı dururlar. 16 blok mesafedeki oyuncu, köylü ve demir golemlere saldırırlar. İki çeşit saldırısı vardır. Biri 2-4 sinirbozan çağırma diğeri ise kapanlardır. 16 blok mesafedeki mavi koyunların rengini kırmızıya çeviriler.[40]
  • Sinirbozan (Vex): Sinirbozanlar, uyandırıcılar tarafından çağrılırlar. Öldürürseniz 3 tecrübe düşürür. 7 kalp canı vardır. Demir kılıç taşırlar. Uçarlar ve blokların içinden geçebilirler. Uyandırıcılar tarafınan çağrılan sinirbozan 33 ila 108 saniye sonra hasar almaya başlayıp ölürler.[41]

Evcilleştirilebilen Yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşek
  • Kurt: Kurtlar çimen bloklarının üzerinde, tayga ve orman biyomları ile onların varyasyonlarında canlanır. Pocket Edition'da sadece tayga ve tayga varyasyonlarında canlanır. Öldürürseniz 1–3 tecrübe düşürür. Vehşilerinin 4, evcillerinin 10 kalp canı vardır. Kemik kullanarak evcilleştirilebilirler. Her kemiğin kurdu evcilleştirme ihtimali 1/3'tür. Vahşi kurtlara saldırırsanız size geri saldırırlar. Vahşi kurtlar tavşan, koyun ve iskeletlere saldırır, lamalardan kaçarlar. Evcil kurtların kuyruğu canına göre seviye alır. Can dolu iken kuyruk havadadır ve hasar aldıkça alçalır. Evcil kurtlar sahibinin saldırdığı ve sahibine saldıran canlılara saldırır. Sahipleri uzaklaştığında evcil kurtlar sahibine ışınlanır.[42]
  • Oselo (Ocelot): Yağmur ormanlarında yaşayan benekli bir kedidir. 5 kalp canı vardır. Evcil olmadıkları zaman sizden kaçarlar. Evcilleştirilmesi biraz zordur balığı elinize alıp hiç kıpırdamadan oselonun size yaklaşmasını, balığı aldıktan sonra sizi sevmesini sağlamalısınız. Oselolar evcil haldeyken 3 değişik kedi türüne bürünebilirler. Evcil olanların 10 kalp canı vardır. Ayrıca oselolar tavuklara saldırırlar. Creeperlar oselolardan korkarlar yanınızda bir oselo ya da kedi varsa creeperlar size yaklaşmaz. Evcil olanları oturtabilirsiniz ve oturursa sizi takip etmez. Morina ve somon ile beslenebilir. Pişmiş balıklar, kirpi balığı ve palyaço balığı yemezler.
  • At: Oyuna 1.6 versiyonunda eklenmiştir. Evcilleştirilmek için birkaç kez üzerine binmek gerekir. Sonra kendiliğinden evcilleşir. Eyer olmadan binilebilir fakat evcil değilse şahlanarak sizi üzerinden atar. Ayrıca eyer olmadan kontrol edemezsiniz. Evcillerine zırh giydirilebilir. Çeşitleri vardır. Hızları, zıplama kuvvetleri ve canları farklı olabilir. Düzlüklerde vahşi olarak bulunabilir. Kodlar ile iskelet at ve zombi at canlandırabilirsiniz.
  • Eşek: At ile birlikte eklenmiştir. Ayrıca çağırı 1.10'da eklenmiştir daha önceki sürümderde bulunmaz, at çağırdığınızda seyrek olarak gelir. Zırh giyemezler. Fakat üzerlerine sandık yerleştirebilirsiniz. Düzlüklerde vahşi olarak bulunabilir. Atlardan daha yavaşlardır.
  • Katır: At ile Eşeğin çiftleşmesiyle olur fakat katırlar çiftleşemez. Eşekten hızlı olup Attan daha yavaştır ve kulakları attan daha uzun eşekten daha kısadır. Zırh giyemez. Sandık yerleştirilebilir. Atlar ve Eşekler çiftleşmek için Altın Havuç yerler. Ayrıca çağırı 1.10'da eklenmiştir daha önceki sürümderde bulunmaz.
  • Lama: Dağ ve savan biyomlarında bulunur. Evcilleştirildiği zaman üzerine halı ve sandık eklenebilir ama kontrol edilemez. Lamalar 3-15 slotluk sandık taşıyabilir. Bir lamaya ip bağlarsanız diğer lamalar sıraya girerek kervan oluşturur. Canları farklı olabilir. Öldürürseniz deri düşürür. Üzerinde halı ve sandık varsa onları da düşürür. Tecrübe düşürmezler. Vahşi kurtlara tükürürler. Vahşi kurtlar lamalardan kaçar. Evcil kurtlar ise hiçbir zaman lamalara saldırmaz.
  • Papağan: Tropikal yağmur ormanlarında yaşar. 3 kalp canı vardır. Ölürse 1-2 tüy ve tecrübe düşürür. Yakındaki yaratıkların sesini taklit eder. Yem verilerek evcilleştirilebilir. Evcilleştirildiği zaman sahibini takip eder. Oturtulursa takip etmez. Üzerine gelirseniz omzunuza konar. En fazla 2 papağan taşıyabilirsiniz. Papağanlar evcil olduklarında beslenemez. Papağanlar çiftleşmez.

Yardımcı Yaratıklar (Golemler)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Demir Golem: Demir Golemler köylerin 16×6×16'lik merkez kısmında, köyde 21'den fazla ev ve 10'dan fazla köylü varsa canlanırlar. Ayrıca 4 demir bloğu ve 1 bal kabağı ya da bal kabağı lambası kullanılarak yapılabilir. Köylerde kendiliğinden canlanan demir golemler, onlardan birine ya da köylüye saldırırsanız size saldırırlar. Sizin ürettiğiniz demir golemler oyunculara saldırmaz. Öldürürseniz 3–5 demir külçesi ve 0-2 gelincik düşürür. 50 kalp canı vardır. Demir golemler düşme ya da boğulma hasarı almazlar. Suda hareket edemezler. Su derin ise dibe batarlar. 16 blok mesafedeki Creeper hariç tüm saldırgan yaratıklara saldırırlar. Demir golemlerin savrulmaya karşı tam direnci vardır.[43]
  • Kar Golemi: Kar Golemleri normal olarak canlanmazlar. 2 kar bloğu ve 1 bal kabağı ya da bal kabağı lambası kullanılarak yapılabilir. 2 kalp canı vardır. Öldürürseniz 0-15 kar topu düşürür. Kar golemleri düşme hasarı almazlar. 10 blok mesafedeki tüm saldırgan yaratıklara saldırırlar. Attıkları kar topları Alaz hariç hiçbir canlıya hasar vermez. Kar golemleri sıcak biyomlarda ya da suyla temas ettiklerinde hasar alırlar. Başlarındaki bal kabağı makas kullanılarak kaldırılabilir. Ancak bu işlem sonucunda bal kabağı düşmez. Sıcaklığı 0.8'den düşük biyomlarda hareket ettiklerinde arkalarında kar bırakırlar. Ayrıca /gamerule mobGriefing false komutu girilirse kar bırakmazlar.[44]

Patron Yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ender Ejderhası: Sadece End'de ve doğal olarak 1 tane canlanır. 1.9 sürümünden itibaren birden fazla çağırılabilir. Oyuna eklenen ilk patron yaratıktır ölünce ejderha yumurtası düşürür. Ancak kıramazsınız. Yanına bir piston koyup ittirir veya TNT ile patlatırsanız düşer. Öldüğünde +90 level xp kazandırır(Yüksek level iseniz daha az düşer). Ejderha yumurtası süs olarak kullanılmaktadır şu ana kadar hiçbir özel kullanımı oyuna eklenmemiştir. 1.9'da kafası vardır, öldürülmesi daha zordur ve kristalleri demir parmaklık ile kapatılmıştır. Ayrıca Ender Ejderhası artık mor renkte bir top atar ve bunun içinde nefesi vardır. Ender ejderhası öldükten sonra dünyaya ve End'in diğer bölümüne giden portallar açılır. Dünyaya açılan portalın kenarına 4 ender kristali koyarak Ender Ejderhasını yeniden canlandırabilirsiniz.
  • Wither: Oyuna 1.4.5 sürümünde eklenen 2. patron yaratıktır. Ender ejderhasına nazaran kafataslarını fırlatır. Bir kafatası oyunculara 1-6 arası kalp götürmektedir (Zırhlara ve büyülerine göre değişebilir). Eğer kafatası bir canlıya isabet ederse normal veya zor modda Wither II efekti bulaşır. Mavi kafa vurlarak gönderilebilir. Mavi kafa Withere çarparsa bir süreliğine hareket edemez. Üç Wither İskeleti Kafatası ve Dört Ruh Kumu ile üretilir. İlk çıktığında patlama yaparak uçmaya başlar ve kuru kafa atar. Canı yarıya inerse yere iner, kalkan yapar ve oyunculara düz olarak saldırır. Fakat zırh efekti +5 eklenir . Bu oranda Ender Dragon'dan çok daha güçlüdür. Ölünce içinden Nether yıldızı düşürür. Bununla fener yaparak kendinize efektler ekleyebilirsiniz. Canlandığında gördüğü her canlıya saldırır. Yere indiğinde oklardan etkilenmez. Hayatta Kalma modunda yapmak için Nether'e gitmeniz gerekir. Ona saldırabilen yaratıklar sadece alaz ve shulker'dır.

Kullanılmayan Yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dev: Zombiye benzer. 150 kalp canı vardır. Zombiye benzese de zombiden daha büyüktür. Oyunda normalde bulunmamasına rağmen, canlandırmak için "/summon Giant" kodu gerekir(summon komutu 1.7.2 versiyonunda eklenmiştir). Bunun dışında doğada kendiliğinden canlanamaz. Kodlara göre canlanması için ışık seviyesinin 11'den büyük ve 8'den küçük olması gerekir ancak bu matematiksel olarak imkansızdır. Beta 1.8'de Far Lands kaldırılmadan önce Far Lands'da seyrek olarak çıkabilmekteydi. Nadiren size saldırabilirler. Zırhsız iseniz normal ve zor zorluk derecesinde tek vuruşta bütün canınızı götürebilir. Gün ışığında yanmazlar. Seviye hariç bir şey düşürmezler. Sadece bacaklarından hasar alırlar.
  • Katil Tavşan: İlk eklendiğinde seyrek olarak çıkmaktaydı ancak artık sadece komut ile çağrılabilmektedir. Size saldırırlar. Barışçıl modda üstünüze gelirler ama hasar veremezler. Kurtlar ile düşmandır ve kurtlardan güçlülerdir. Bazıları kurtlardan korkar. Şu ana kadar 3 doku değiştirmiştir. /summon'la Tavşan canlanırken RabbitType NBT değerini 99 yaparsanız çıkar.
  • Zombi At:Bu yaratığın dokusu oyuna 1.8 sürümünde eklendi.Görünüş olarak yeşilimsi ve zombiye benzeyen bir at iskeleti olup ancak komut kullanılarak çıkarılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Raw_Chicken
  2. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Chicken
  3. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Cow
  4. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Mooshroom
  5. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Sheep
  6. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Pig
  7. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Rabbit
  8. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Squid
  9. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Bat
  10. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Villager
  11. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Trading/Before_1.8
  12. ^ http://minecraft.gamepedia.com/File:VillagerTradeChart.png
  13. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Enderman
  14. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Spider
  15. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Cave_Spider
  16. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Zombie_Pigman
  17. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Polar_Bear
  18. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Creeper
  19. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Explosion#Blast_resistance
  20. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Zombie
  21. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Zombie#Zombie_villagers
  22. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Zombie#Husks
  23. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Skeleton
  24. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Wither_Skeleton
  25. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Skeleton#Stray
  26. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Silverfish
  27. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Endermite
  28. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Slime
  29. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Magma_Cube
  30. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Blaze
  31. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Ghast
  32. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Spider_Jockey
  33. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Chicken_Jockey
  34. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Horse#Skeleton_trap
  35. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Guardian
  36. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Elder_Guardian
  37. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Witch
  38. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Shulker
  39. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Vindicator
  40. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Evoker
  41. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Vex
  42. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Wolf
  43. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Iron_Golem
  44. ^ http://minecraft.gamepedia.com/Snow_Golem