Mim Kemal Öke

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kemalettin Öke[1] (1884, İstanbul - 30 Ocak 1955, İstanbul), Türk hekim.

Askerî Rüştiye ve Tıbbiye İdadiyi bitirdi. Darülfünun Tıp Fakültesi'ni (Askerî Tıp Okulu) Hekim Yüzbaşı rütbesiyle ile 1911 yılında bitirdi. Gülhane Seririyatında stajını tamamladıktan sonra cerrahî ihtisasına başladı.

Trablusgarp Savaşı'nda gönüllü olarak Derne Cephanesi'nde görev aldı. Dönüşünde Gümüşsuyu Askerî hastanesinde operatör ve röntgen uzmanlığına atandı. Bir ara Çanakkale'de 5. Ordu sağlık başkanı yardımcısı ve menzil müfettişliği başhekimi oldu. I. Dünya Savaşı sırasında kurulan bulaşıcı hastalıklarla mücadele kuruluna başkanlık etti. Savaş sonunda Gülhane Seririyatında Prof. Dr. Weiting'in yerine cerrahî hocası oldu.

Türk Kurtuluş Savaşı'nda Ankara Cebeci Merkez Hastanesi binasında görevini sürdürürken Gülhane Seririyatı 1. hariciye kliniğini yönetti. Sakarya Meydan Muharebesi sırasında Isparta'da ağır yaralılar için Kızılay Hastanesi'ni kurdu. Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümüne kadar onun sağlığı ile yakından ilgilenmiştir. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nda Büyük Üstat olarak görev yaptı.[2] TBMM VIII. Dönem (Ara Seçim) İstanbul milletvekilliği yapmıştır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Diyabet ve Şirürji (1939).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Mart 2022. 
  2. ^ "Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği Web Sitesi". 17 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2010.