Roscheider Hof Folklor ve Açık Hava Müzesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Roscheider Hof Folklor ve Açık Hava Müzesi (Volkskunde- und Freilichtmuseum Roscheider Hof), 1976'da yapılmıştır ve Konz'da (Trier-Saarburg çevresi, Rheinland-Pfalz) bulunmaktadır. Bu müze Mozel vadisi yüksekliğinde, Konz Roscheid semtinde ve Trier'e yakın kalır.

Görevi folklor tanımlama olan bu müze, Moselle ve Sar nehri bölgesini tanıtır.Bundan hariç Eifel, Hunsrück ve Sar Harzası, Lüksemburg ve Loren müzede tanıtılan yörelere aittirler.

Sergisi 4000 metre kare olan ve toplam 20 hektar arazisi olan müze en büyük Alman folklor tanımlama müzelerinden biridir. Bundan başka "kalaydan oluşan küçük dünya" ve "tüm dünyadan oyuncaklar" gibi bölgesel anlamı geçen tanıtımlar da müzede yer almaktadır.

Müzeyi ayakta tutan ve bin kişiden fazla üyesi olan derneğin adı "Volkskunde- und Freilichtmuseum Roscheider Hof, Konz e.V."dır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Roscheider Hof'un ana binası ilk kez 1330 tarihinde sanatsal bir şekilde anılmıştır ve 1802'ye kadar Trier'in manastırı St. Matthias'a aittir. Fransız devrim birliği 1794'te büyük binayı ele geçirmiştir ve 1805'te Fransız bir asker tarafından satın alınmıştır. Bu askerin oğlu Karl Marx'ın iyi bir arkadaşıdır. Sonraki yıllarda bina birçok sahip değiştirmiştir ve hatta 1909'da Prusya devletine aitmiş. 1969'da Konz kentinden satın alınan bu bina 20 hektarlık açık hava müzesine dönüştürülmüştür.

Bundan hariç açık hava müzesi 1973'te yapılıp 1976'da açılmıştır. Bu açılımda büyük katkıda bulunan adam, Rolf Robischon, mimar ve Trier'de yüksek okul profesörüdür.

Daha sonra, bina genişletme işlemlerle aynı andada müze köyleri, tarlalar ve ekilmiş meyve çayırları tertip edilmiştir.

Müzede bugün[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana binada bulunan tanımlamalar şunlardır: Bağcılık, içki fabrikası, çeşitli çağların oturma ve yatak oda modelleri, yıkama be yıkanma kültürü, pişirme odası, millî dindarlık (Katolik), 20 mağaza, sanayi bölgesi, muayenehane, okul müzesi ve bir banka.

Önemli olanlardan biri de, bu müzede en büyük ikinci kalay figürleri müzesi ve tüm dünyadan oyuncakların bulunmasıdır.

Müzenin ana atraksiyonu ise "Hunsrückweiler"dır. Burası Hunsrück'ten kalan birçok bağdadi evli, küçük bir köydür. Bu küçük köyde üstelik zamanında savaş esiri deposu olarak kullanılmış bir ev durur. Biraz ilerdede taş evleri (Sar nehri-Mozel bölgesinden) ve Konz istasyonundan bir yük katarı bulunur. Ayrıca bu yük katarının içinde demiryolu marşandiz trafiği tanıtılmaktadır. Bundan başka bir de ekilmiş meyve çayırları, gül bahçesi, ot bahçesi, orman müzesi, pompa evi (Lambach pompası) ve bir çocuk bahçesi müzede yer alır. Konz Arıcı Derneği de bu müzede tanıtım yapmaktadır.

Aktiviteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Açık hava müzesinde her sene özel tanımlamalar yapılır. Bunun içerisinde "yaşayan tarihi günler", çocuk, çiftçi ve cendere günleri, müze ve orman sahnesinde şenlikler bulunmaktadır.

İnternet'te, Roscheider Hof çeşitli platformlarda temsil edilmektedir. Buna dört çeşitli dildeki ev sayfası, birçok dildeki Wikipedia sayfası, YouTube ve Facebook da dahildir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]