Mikser (karıştırıcı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
El mikseri (solda) ve tezgah mikseri (sağda) iki yaygın mikserdir.

Mikser, bileşenleri karıştırarak homojen bir kütle oluşturmak için kullanılan bir cihazdır. Mikser ile yumurta, krema, hamur, kokteyl, mus, omlet, hamur, patates püresi, soslar ve diğer ürünler karıştırılır.[1]

Mikser, genellikle mutfaklarda, malzemeleri karıştırmada, yoğurmada veya çırpmada kullanılır.

Mikserin genellikle motorlu bir kolu, değiştirilebilir başlıkları, karıştırma kabı veya karıştırıcı gövdesi vardır.

Mikserlerin kullanımı mutfakla sınırlı değildir. Sanayide de kullanılan mikserler, çimento, boya, ilaç gibi malzemelerin karıştırılması için kullanılır.

Tezgah mikserinin çanağında taze karıştırılmış hamur

Çeşitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mutfaklarda en yaygın olarak kullanılan mikser türleri, tezgah ve el mikserleridir. Tezgah mikserleri, genellikle ağır işlerde kullanılır ve karıştırıcı başlıklarının çeşitli tipleri vardır. El mikserleri ise daha hafif işlerde kullanılır ve taşınabilir olduklarından kullanımı kolaydır.

El mikseri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yumurta akını el mikseri ile çırpma
El mikseri

El mikseri, elle tutularak çalıştırılan elektrik veya kol gücüyle çalıştırılan bir karıştırma cihazıdır.

Elektrikli el mikserinin motorunun olduğu mahfazanın hemen üzerinde bir tutma kolu vardır. Motor, karıştırma yapmak için yiyeceğe daldırılan çırpıcıları çalıştırır. Motor, mikser kullanılırken kullanıcı tarafından elle tutulacağı için hafif olmalıdır. Kullanıcı, karıştırıracağı malzemeleri koyması için uygun bir mutfak kabı kullanır.

Tezgah mikseri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir fırında çift taraflı hamur kancasıyla ekmek hamuru yoğurmada kullanılan büyük hacimli mikser
Tel çırpma aparatıyla masa üstünde çalışan tezgah mikseri

Tezgah mikserlerinin karıştırılan malzemeye dönüş hareketini veren motoru mikserin gövdesine takılıdır. Tezgah mikserinin el mikserinden daha güçlü motoru ve mikser çalışırken yerine kilitlenen özel bir çanağı vardır.

Ev tipi mikserin bulamaç karıştırma için düz çırpıcısı, yoğurma için hamur kancası, krema ve yumurta akı çırpma için tel bir çırpıcısı olur.

Tezgah mikseri, çanağın dönüp dönmediğine göre spiral veya gezegensel mikser olarak sınıflandırılır.

Hamur karıştırıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hamur karıştırıcı ev veya sanayi işleri için kullanılır. Çok miktarda hamur yoğurmak için kullanılır. Elektriklidir, kullanıcının ihtiyaçlarına uygun zamanlayıcısı ve çeşitli kumanda düğmeleri vardır. Hamur karıştırıcıların genelde yüksek hız, alçak hız ve kase ters çevirme (bunlar bazı makinalarda programlanabilir) gibi özellikleri vardır ve yoğurma çanağının ortasında yoğurma kolu bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]