Mikroveri (HTML)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mikro veri, meta verileri web sayfalarındaki mevcut içeriğin içine yerleştirmek için kullanılan bir WHATWG HTML spesifikasyonudur. Arama motorları, web tarayıcıları ve tarayıcılar bir web sayfasından Mikro Verileri ayıklayıp işleyebilir ve kullanıcılar için daha zengin bir göz atma deneyimi sağlamak için kullanabilir. Arama motorları, bu yapılandırılmış verilere doğrudan erişimden büyük ölçüde yararlanır çünkü web sayfalarındaki bilgileri anlamalarına ve kullanıcılara daha alakalı sonuçlar sağlamalarına olanak tanır.[1][2] Mikro veriler, bir öğeyi açıklamak için destekleyici bir kelime dağarcığı ve özelliklerine değerler atamak için ad-değer çiftlerini kullanır. Mikro veri, benzer RDFa ve mikro biçimler kullanım yaklaşımlarına göre, HTML öğelerine makine tarafından okunabilir etiketlerle açıklama eklemenin daha basit bir yolunu sağlama girişimidir.

2013 yılında, W3C HTML Çalışma Grubu, Mikro Veri HTML spesifikasyonu için düzenleyici olarak hizmet verecek birini bulamadığından, geliştirilmesi bir 'Not' ile sonlandırıldı.[3] Ancak o zamandan beri, iki yeni editör seçildi ve çalışma taslağının beş yeni sürümü yayınlandı,[4][5][6][7] en sonuncusu W3C Çalışma Taslağı 26 Nisan 2018 24 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

Kelime dağarcığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikro veri sözlükler sağlamayan anlambilim veya Poz anlamına gelir.[8] Web geliştiricileri, özel bir kelime haznesi tasarlayabilir veya web'de bulunan kelimeleri kullanabilir. Yaygın kullanılan işaretleme vocabularies koleksiyonu tarafından sağlanmaktadır Schema.org şunlardır şemalar: Kişi, "Yeri", Etkinlik, Organizasyon, Ürün, Yorum, Toplu inceleme, Breadcrumb, Teklif, Toplu teklif. Schema.org web sitesi Google, Microsoft, Yahoo! gibi arama motoru operatörleri tarafından kurulmuştur. ve arama sonuçlarını iyileştirmek için mikro veri işaretlemesini kullanan Yandex .[9] :85

Bazı amaçlar için, geçici bir kelime haznesi yeterlidir. Diğerleri için bir kelime haznesinin tasarlanması gerekecektir. Yazarlar, içeriğin yeniden kullanımını kolaylaştırdığı için mümkün olduğunda mevcut kelimeleri yeniden kullanmaya teşvik edilir.

Yerelleştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı durumlarda, belirli bölgeleri kapsayan arama motorları yerel olarak spesifik mikro veri uzantıları sağlayabilir. Örneğin, Rusya'daki önemli bir arama motoru olan Yandex, hCard (şirket iletişim bilgileri), hRecipe (yemek tarifi), hReview (pazar incelemeleri) ve hProduct (ürün verileri) gibi mikro biçimleri destekler ve terimlerin tanımlanması için kendi biçimini sağlar. ve ansiklopedik makaleler. Bu uzantı, Kiril ve Latin alfabeleri arasındaki harf çevirisi sorunlarını çözmek için yapılmıştır. Schema'nın sözlüğünden ek parametrelerin uygulanmasından sonra, Rusça web sayfalarında bilgilerin endekslenmesi daha başarılı oldu.

  • Musical Artist . - Öğeyi oluşturur ve bu öğenin soyundan gelenlerin kendisiyle ilgili bilgi içerdiğini belirtir.
  • Genel: Raggea - Öğeyi ve özellik bağlamını açıklayan bir sözlüğün geçerli bir URL'si.
  • Albüm: Ariana - Öğenin benzersiz bir tanımlayıcısını gösterir.
  • itemprop - İçeren etiketinin belirtilen öğe özelliğinin değerini tuttuğunu belirtir. Özelliğin adı ve değer bağlamı, öğenin sözlüğüyle tanımlanır. Özellikler değerleri genellikle dize değerlerinden oluşur, ancak aynı zamanda a öğesini ve href özniteliğini, img öğesini ve src özniteliğini veya harici kaynaklara bağlanan veya katıştıran diğer öğeleri kullanan URL'leri de kullanabilir.
  • itemref - itemscope özniteliğine sahip öğenin soyundan gelmeyen özellikler, bu özniteliği kullanarak öğe ile ilişkilendirilebilir. Eleman kimlikleri listesi (değil Sağlar itemid başka belgede ek özellikler ile s).
  • datetime - ISO 8601 standardında belirtildiği gibi tarihi veya süreyi gösterir.

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki HTML5 işaretlemesi, bir kişi hakkında bilgi içeren tipik bir "Hakkında" sayfasında bulunabilir:

<section> Hello, my name is John Doe, I am a graduate research assistant at
the University of Dreams.
My friends call me Johnny. 
You can visit my homepage at <a href="http://www.JohnnyD.com">www.JohnnyD.com</a>.
I live at 1234 Peach Drive, Warner Robins, Georgia.</section>

İşte burdada aynı markup fakat Schema.org Mikroverisiyle:

<section itemscope itemtype="http://schema.org/Person"> 
	Hello, my name is 
	<span itemprop="name">John Doe</span>, 
	I am a 
	<span itemprop="jobTitle">graduate research assistant</span> 
	at the 
	<span itemprop="affiliation">University of Dreams</span>. 
	My friends call me 
	<span itemprop="additionalName">Johnny</span>. 
	You can visit my homepage at 
	<a href="http://www.JohnnyD.com" itemprop="url">www.JohnnyD.com</a>. 
	<section itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress">
		I live at 
		<span itemprop="streetAddress">1234 Peach Drive</span>,
		<span itemprop="addressLocality">Warner Robins</span>,
		<span itemprop="addressRegion">Georgia</span>.
	</section>
</section>

Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi, Mikro veri öğeleri yuvalanabilir. Bu durumda, http://schema.org/PostalAddress 7 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. türünde bir öğe, http://schema.org/Person 28 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. türündeki bir öğenin içine yerleştirilir.

Aşağıdaki metin, Google'ın Mikro Verileri yukarıdaki örnek koddan nasıl ayrıştırdığını gösterir. Geliştiriciler, Google'ın Zengin Snippet Test Aracı'nı kullanarak Mikro Veri içeren sayfaları test edebilir.

Item
   Type: http://schema.org/Person 28 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
   name = John Doe
   jobTitle = graduate research assistant
   affiliation = University of Dreams
   additionalName = Johnny
   url = http://www.johnnyd.com/ 18 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
   address = Item(1)
Item 1
   Type: http://schema.org/PostalAddress 7 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
   streetAddress = 1234 Peach Drive
   addressLocality = Warner Robins
   addressRegion = Georgia

Aynı makine tarafından okunabilir terimler yalnızca HTML Mikro Verilerinde değil, işaretlemede RDFa veya JSON-LD gibi diğer ek açıklamalarda veya RDF / XML, Notation3 veya Turtle gibi bir serileştirmede harici bir RDF dosyasında da kullanılabilir. .

Destek[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sunucular: Google sonuç sayfalarında mikro verileri kullanabilir. Google+ sosyal ağı için tercih edilen pasaj formatıdır.
  • Tarayıcılar: (Aralık 2013 (2013-12) itibarıyla) , Mikro Veri DOM API'sı için destek ekleyen önemli tarayıcılar.[10] Microdata DOM API, Nisan 2018 itibarıyla Mozilla'ya göre kullanımdan kaldırılmıştır.[11]
Tarayıcı Sürüm Destek
Maxthon 5.2.7.100 Hayır
Opera (Presto ) 12.17 Evet
Opera (Göz Kırpma ) 15 Hayır
Firefox 49 Hayır[12]
Krom 71.0.3578.98 Hayır
Internet Explorer 8 Hayır
Safari Hayır
Microsoft Edge Hayır
  • Kitaplıklar: MicrodataJS, DOM API'yi taklit eden bir JavaScript kitaplığı ve jQuery eklentisidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MicroData - The Future of Search Engine Relevance and Optimization (SEO)". Lyquix.com. 15 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  2. ^ Schema.org http://schema.org/ 3 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "HTML Microdata". W3.org. 23 Haziran 2014. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  4. ^ "HTML Microdata W3C First Public Working Draft 04 May 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 5 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2017. 
  5. ^ "HTML Microdata W3C Working Draft 26 June 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2017. 
  6. ^ "HTML Microdata W3C Working Draft 09 October 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 9 Ekim 2017. 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  7. ^ "HTML Microdata W3C Working Draft 10 October 2017". World Wide Web Consortium (W3C). 10 Ekim 2017. 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2018. 
  8. ^ "HTML Standard". Web Hypertext Application Technology Working Group. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2016. 
  9. ^ HTML5: The missing manual. 2nd. O'Reilly and Associates. 2014. ISBN 978-1-4493-6326-0. 
  10. ^ "Opera 11.60 for Windows changelog". Opera.com. 6 Aralık 2011. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2016. 
  11. ^ "Microdata DOM API". mozilla.org. 18 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2018. 
  12. ^ "Remove HTML Microdata API". 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021.