Mihail Kozlovski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alexander Suvorov Mars olarak, Sankt-Peterburg, 1799—1801

Mihail İvanoviç Kozlovski (Rusça: Михаил Иванович Козловский) (d. 6 Kasım 1753 – ö. 30 Eylül 1802), Aydınlanma Çağı Rus Neoklasik heykeltıraş.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sankt-Peterburg'da doğdu ve aynı şehirde öldü. 1764'te İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi'nde Anton Losenko'dan ders almaya başladı. 1773'te akademiden altın madalyayla mezun oldu. Rus İmparatorluğu'nun hazinesiyle 1774'te Roma'ya, 1779'da da Paris'e gitti.

Önceki çalışmaları Barok anlayışına göre yapıldıysa da, Kozlovski Neoklasik anıtsal tarzına uymakta başarılı oldu. 1788'de Paris'e dönerek Rus değişim öğrencilerinin nezaretinde bulundu. 1794'te Güzel Sanatlar Akademisi'nde hoca olarak atandı ve oradaki genç heykeltıraşlara ölümüne kadar ders verdi.

Klasik tarz yapıtları arasında bronz kaplama heykeli Samsun'un Aslan'ın Ağzı'nı Açması (1800-02) vardır. Bu eseri Peterhof'taki büyük şelalemin ana parçasıdır olup Rusya'nın Kuzey Savaşı'ndaki İsveç zaferini simgeleştirir. Daha sonra Almanlar tarafından yağmalanan eserin yerine 1947'de başka bir heykel kondu. Başka bir başyapıtı ise dışavurumcu tarzda bronz Generalissimo Alexander Suvarov'un genç Mars kılığındaki heykelidir. Mars heykelinin Mars Meydanı'da açılışı heykeltıraşın ölümünden bir sene öncesine rastlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]