Microtus majori

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Microtus majori
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Familya: Cricetidae
Cins: Cricetidae
Tür: M. majori
İkili adlandırma
Microtus majori
(Thomas, 1906).

Microtus majori veya Türkçede bilinen adlarıyla Major çam sıçanı veya kısakulaklı fare, Cricetidae familyasından bir kemirgen türüdür.[2]

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Kafkasya'ya endemik olan tür, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve İran'da görülmüştür. Deniz seviyesinden 500 ila 2100 metre yükseklikteki bölgelerde yaşar. Çoğunlukla taze kesilmiş orman koridorlarında görülür. Genel olarak karışık ormanlarda, çalılıklarda, orman açıklıklarında ve bozkırlarda yaşayabilir. Peyzajdaki kapsamlı değişikliklere iyi uyum sağlayabilir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Farenin üst kısmı kahverengimsi kürkle kaplıdır, alt kısımda ise gri ila kil renkli kürk bulunur. Kemirgenin ellerinin ve ayaklarının üstünde ve vücuduna yakın kuyruğunun alt tarafında beyazımsı kürk vardır. Kuyruğun üst kısmı siyah-kahverengidir. Baş-gövde uzunluğu 90 ila 112 mm, kuyruk uzunluğu 32 ila 49 mm ve ağırlığı 20 ila 29 gram arasında değişmektedir. Arka ayaklar 15.5 ila 17.6 mm uzunluğundadır. Kulakların uzunluğu 9 ila 12 mm'dir.

Nisan ayında dağ eteklerinde, Mayıs ayında daha yüksek rakımlarda üreme başlar. Dişi, sonbahara kadar, iki ila dört yavru doğurabilir. İlkbaharda geçen sonbaharda doğan dişiler, aynı yıl içinde bir veya iki kez çiftleşebilir.

Üst kesici dişler sarı veya turuncu mineye sahipken, alt kesici dişler her zaman sarıdır. Türün köpek ve ön dişleri yoktur ve çenenin her yarısında üçer azı dişi vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kryštufek, B.; Yigit, N.; Bukhnikashvili, A.; Shenbrot, G.; Sozen, M. (2008). "Microtus majori". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2008. Erişim tarihi: 22 Haziran 2009.  Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021.