Mezőkövesd

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mezőkövesd Tarım Müzesi

Mezőkövesd Kuzey Macaristan'ın Borsod-Abaúj-Zemplén ilçesinde bir kasabadır. Miskolc'e 50 km (31 mil) ve Eger'e 15 km (9 mi) uzaklıktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge, Büyük Göç'ten bu yana yerleşmiştir. Muhtemelen ilk Macar yerleşimi burada Macaristan'ın fethinden kısa bir süre sonra kuruldu, ancak 1275'te bir kilise belgesinde ıssız bir yer olarak bahsedilmiştir. Macaristan'ın Moğol istilası sırasında köyün yıkılmış olması muhtemeldir.

13. yüzyılda Mezőkövesd, Diósgyőr arazisine ait en güneydeki kasabadır. 1464'te kasaba Kral Matyas Corvinus'dan ayrıcalıklar aldı. Kasaba ve bölgede yaşayan Matyó halkının adının büyük olasılıkla isminden gelmiş olması muhtemeldir.

1544 yılında kasaba Türkler tarafından işgal edildi. 1552'de Eger Kalesi'nin Türkler tarafından kuşatıldığı yılda Mezőkövesd tamamen yok edildi. Yeniden inşa edilmesine rağmen, yakındaki Mezőkeresztes köyündeki savaştan sonra, 1596'da tekrar yıkıldı ve neredeyse 100 yıl boyunca yeniden inşa edilmedi.

1784 yılına kadar Mezőkövesd kraliyet arazisiydi. O yıl kasaba feodal yükümlülüklerinden kurtuldu. Sonraki yıllar refah getirdi. 1860 yılında demiryolu hattı şehre ulaştı.

1938'de Lajos Zsóry arazisinde bir kaplıca bulundu. Termal bir banyo inşa edildi ve günümüzde şehrin ana turistik mekanlarından biridir. 1941'de kasabanın 21 bin sakini vardı ve şimdiye kadar kaydedilen en yüksek nüfustur.

II. Dünya Savaşı'ndan önce Mezőkövesd'de bir Yahudi cemaati vardı. Toplumda Holokost'taki Naziler tarafından öldürülen 862 Yahudi vardı.[1]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]