Metropolis (şehir)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Metropolis, Romalılar zamanında eyalet işlerinin görüşüldüğü göreceli büyük, zengin veya eski şehirler (civitates) de bu terimle adlandırıldı. Roma imparatorluğunun önde gelen metropolleri kendi paralarında hem Yunanca, hem Latince belirtiliyordu.[1] Romalılarda bir şehrin metropolis olabilmesi imparatorun resmi iznine bağlıydı. Daha evvel onursal bir unvan olan ve bir şehrin önemine işaret eden metropolis terimi, üçüncü yüzyıldan sonra bir eyalet valisinin oturduğu şehir haline geldi, yani metropolis bölgenin tartışılmaz hukuki ve idari başkenti anlamını kazandı.[2]

Hristiyanlık tarihinde metropolis, bir baş piskoposun baktığı dini topluluktu. Bu terim eskimiş olmakla beraber Ortodoks Hristiyanlıkta kullanılmaktadır: metropolis, metropolit denen dinî liderin sorumlu olduğu bölgedir.

Modern kullanımda metropolis, büyük şehir anlamında, yani büyük bir şehir merkezi etrafında oluşmuş, bitişik ve birbirine bağlı şehirler kümesidir. Sıfat olarak metropoliten, tüm metropolisi kapsayan veya metropolise has anlamını taşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ S.W. Stevenson, CR Smit & F.W. Madden (1889). Dictionary Of Roman Coins. Londra: George Bell and Sons. 29 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2008. 
  2. ^ Peter Robert Lamont Brown (1992). Power and Persuasion in Late Antiquity: Towards a Christian Empire. Univ of Wisconsin Press. s. 11.