Metropolis (film, 2001)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Metropolis
メトロポリス
YönetmenRintaro
Yapımcı
  • Masao Maruyama
  • Iwao Yamaki
SenaristKatsuhiro Otomo
Hikâye (eser)Osamu Tezuka
UyarlamaMetropolis
Oyuncular
MüzikToshiyuki Honda
Görüntü yönetmeniHitoshi Yamaguchi
StüdyoMadhouse
DağıtıcıToho
TürüDram
Çıkış tarih(ler)i26 Mayıs 2001
Süre113 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca
Hasılat4 milyon US$

Metropolis (Japoncaメトロポリス, romanizeMetoroporisu), yönetmenliğini Rintaro'nun yaptığı ve senaryosunu Katsuhiro Otomo'nin yazdığı 2001 yapımı bir Japon dieselpunk anime filmidir. Film, Osamu Tezuka'nın aynı adlı mangasına dayanmakta olup[1] Madhouse tarafından hazırlanmıştır ve 26 Mayıs 2001 tarihinde gösterime girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsanlar ve robotlar, çok katmanlı Metropolis adında kurgusal bir kentte bir arada yaşamaktadırlar. Ancak robotlar şehrin en alt katlarına karşı ayrımcılığa uğruyor ve ayrı tutulmaktadır. Metropolis'teki çoğu insan işsiz ve yoksul durumda olup robotlardan işlerini aldıkları için nefret duymaktadırlar.

Kenichi Shikishima ve dedektif amcası Shunsaku Ban, Japonya'dan ayrılıp Dr. Laughton adındaki bir suçluyu aramak üzere Metropolis'e giderler. Metropolis'teki robot karşıtı hareketlerinin içinde olduğuna inanılan bilim adamı Dr. Laughton'ı gizli laboratuvarında bulduklarında ise büyük bir patlama olur ve Kenichi ile amcası birbirlerinden ayrılırlar. Bu sırada Kenichi'nin karşısına Tima adında bir kız çıkar. Bir yandan farklı nedenlerle Tima'nın peşine düşen Duke Red ve üvey oğlu Rock'tan kaçan, bir yandan da hiçbir şey hatırlamayan bu güzel kıza yardımcı olmaya çalışan Kenichi, Tima'nın aslında Metropolis'i ele geçirmek üzere yaratılan üstün bir android olduğundan ve bu yaratılışın arkasındaki diğer amaçlardan henüz habersizdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A. O. Scott (25 Ocak 2002). "FILM REVIEW; Dark Doings Proliferate In a World of Vivid Colors". The New York Times. 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]