Metilamin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Metilamin

Metilamin ya da aminometan CH3NH2 formüllü en basit amindir. Amonyağın bir hidrojeninin yerini metil grubu almış şeklinde de ifade edilebilir. Bu renksiz gaz; metanol, etanol, tetrahidrofuran ya da su içinde çözelti hâlinde ya da basınçlı metal varillerde susuz gaz olarak temin edilebilir. Güçlü, balığa benzer bir kokusu vardır.

Kaynama noktası -6,6 °C, erime noktası -93,1 °C'dir. Yanıcı gazdır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Metilamin bir amin olduğu için zayıf baz olarak kabul edilir. Sıvı metilaminin, sıvı amonyak gibi, çözücü (solvent) özellikleri bulunur. Metamfetamin üretiminde kullanılabileceği için kontrollü bir şekilde satılır.

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Metilamin ilk olarak 1849'da Charles-Adolphe Wurtz tarafından metil izosiyanat ve benzer bileşiklerin hidrolizi yoluyla hazırlandı.[1][2]

Amonyak ve metanolün, alüminosilikat katalizörü eşliğinde tepkimesi ile üretilir; yan ürünler dimetilamin ve trimetilamini kapsar.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Karsten Eller, Erhard Henkes, Roland Rossbacher, Hartmut Höke "Amines, Aliphatic" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim, 2005. DOI:10.1002/14356007.a02_001
  2. ^ Charles-Adolphe Wurtz (1849) "Sur une série d'alcalis organiques homologues avec l'ammoniaque" 7 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (On a series of homologous organic alkalis containing ammonia), Comptes rendus … , 28 : 223-226. Note: Wurtz's empirical formula for methylamine is incorrect because chemists in that era used an incorrect atomic mass for carbon (6 instead of 12).