Metal Gear Solid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Metal Gear Solid
GeliştiriciKonami Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıKonami
YönetmenHideo Kojima Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıHideo Kojima
TasarımcıHideo Kojima/Yoji Shinkawa
SeriMetal Gear Solid
Metal Gear Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarPlaystation , PC
Çıkış30 Temmuz, 1998
TürStealth Action (Gizlilik/Aksiyon)
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Metal Gear Solid, Metal Gear serisinin üçüncü oyunudur. Önceki oyunlar; Metal Gear, Metal Gear 2: Solid Snake'tir. Bu oyundan sonra yapılmış olan Metal Gear oyunları ise Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 2:Substance, Metal Gear Solid 3:Snake Eater, Metal Gear Solid 3: Subsistence, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots ve Metal Gear Solid: Peace Walker'dir. Metal Gear Solid: Peace Walker, PSP için yapıldı. Metal Gear Solid: Rising isimli bir oyun PS3, Xbox360 ve PC'e çıkmak üzere yapım aşamasındadır. Aynı zamanda Nintendo Gamecube için Metal Gear Solid: The Twin Snakes oyunu çıkarılmıştır ki bu Metal Gear Solid'in grafiklerinin geliştirilmiş versiyonudur. İlk MGS'den çok üstün grafiklere ve efektlere sahiptir.

Oyun serisinin senaryosuna katkıda bulunan ve bu oyunların yapımını üstlenen kişi ise Hideo Kojima adlı bir Japon'dur. Aynı zamanda oyunun sanat dehası Yoji Shinkawa'dır. Senaryoyu Hideo Kojima ile birlikte yazmışlardır. Oyunlar Konami firmasının dağıtımcılığında çıkmaktadır. Metal Gear Solid, 30 Temmuz 1998'de PS1 için çıkmıştır. MGS: The Twin Snakes ise 2004'te çıkmıştır.

25 Eylül 2020 tarihinde Konami Metal Gear, Metal Gear Solid ve Metal Gear Solid 2 oyunlarının PC platformuna çıkarılacağını açıklamıştır. PC platformuma çıkarılan oyunlar Good Old Games (GOG) üzerinden satışa sunulmuştur.[1]

Metal Gear Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Metal Gear Solid Filmi Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Metal Gear Solid:the Twin Snakes

Hideo Kojima, Hidechan! Radio'da Hollywood ile anlaşmaya vardıklarını söyledi. Filmin oyuncu kadrosunda Solid Snake rolünde Oscar Isaac bulunuyor. Filmin yönetmenliğini ise Jordan Vogt-Roberts yapacak.[2]

Metal Gear Solid'in Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Snake (Twin Snakes'ten)

Yıl 2005, Snake Alaska'dan Roy Campbell'in gönderdiği askerler tarafından apar topar (ve zorla) getirilmiştir. Albay Campbell Snake'e Fox-Hound'un kontrolden çıkarak tamamiyle bir terörist grup halini aldığını ve Bering Boğazı'ndaki Shadow Moses Adalarındaki bir üssü ele geçirdiklerini, burada (radarlara yakalanmadan) nükleer füze fırlatma kapasitesine sahip bir silahın bulunduğunu (ki bu Metal Gear Rex'tir) söyler. Teröristler eğer istedikleri 1 Trilyon Dolar ve Big Boss'un geninin kendilerine verilmediği takdirde Beyaz Saray'a nükleer bomba fırlatabileceklerini iddia etmektedirler. Snake'in görevi Teröristlerin nükleer bombayı fırlatıp fırlatamayacağını (ki fırlatacaklarsa da durduracaktır) öğrenmek ve DARPA Şefi Donald Anderson ile bu üssün başkanı Kenneth Baker'i kurtarmaktır. Snake'e bu görevde 1999'daki Zanzibar operasyonunda ona yardımcı olmuş (ona göre bir arkadaş) eski Fox-Hound-Operasyon-Şefi Albay Roy Campbell, Snake'in kullandığı ve işine çok yarayan radarını tasarlayan (aynı zamanda atasözü ve deyimler sözlüğü gibi bir bayandır, oyunu her kaydettiğinizde kendisi size bir adet atasözü ve anlamını söylemektedir) Mei Ling ve birliğe yeni katılmış olan Dr. Naomi eşlik etmektedir. Fox-Hound üyeleri şunlardır:

Terörist lideri ve Snake'in ikizi Liquid Snake, Liquid ve Solid Snake kardeşler (Twin Snakes) Dünya'nın görüp görebileceği en müthiş asker olan Big Boss'un genlerinden yapılmışlardır. Liquid, Snake'in genlerini ondan çaldığını iddia etmektedir ve bu yüzden ona bir hayli sinirlidir. Ondan intikamını ancak öldürerek alabileceğini, ancak ruhunun o zaman rahat edebileceğini düşünmektedir. Liquid Snake, CIA'da da çalışmış, ardından tutuklanmış, affedilip serbest bırakılmış ve bundan sonra da Liquid Fox-Hound'da (Snake'in öldürdüğü) babasının hedefini yeniden gerçekleştirmek amacıyla Shadow Moses adalarındaki üssü basmıştır. Gerçek adı bilinmemekle birlikte bu bilgi Dünya'nın en büyük istihbarat servisleri tarafından bile bilinmemektedir.

Psycho Mantis, annesi doğum sırasında ölmüş bu yüzden de babası hep onu suçlamıştır içten içe, fakat bunu ona hiç göstermemiştir. Ama o kinetik güçlere sahiptir ve zihinleri okuyabilmektedir. Böylece babasının kendisine beslediği duyguları öğrenmiş ve gücünü hiç iyilik için kullanmamıştır. Uzun süre FBI'da sorgulama uzmanı olarak çalışmış sonrasında Fox-Hound'a katılmıştır.

Sniper Wolf, keskin nişancı bir kadındır (Otacon'un aşık olacağı kadar). Savaş alanında doğmuş ve büyümüş, bu yüzden de hayatı savaş demektir. Elindeki tüfeği ile hedefini günlerce yemek yemeden ve uyumadan bekleyebilir. Bir kere hedef aldığı kimse ölümden kurtulamamıştır, Solid Snake ve Meryl Silverburgh dışında tabii ki.

Vulcan Raven, ağır silah uzmanı, aynı zamanda dev gibi bir cüsseye sahip bir şamandır.

Revolver Ocelot, revolver çekme, döndürme ve hedef alma konusunda bir numara şahsiyet, aynı zamanda sorgulama uzmanıdır.

Decoy Octopus, kılık değiştirme uzmanı, oyunda karşımıza DARPA şefi olarak ortaya çıkıyor.

Kabul Edilişi ve Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Hideo Kojima (model Yumi Kikuchi ile) 2011 Tokyo Game Show'da orijinal bir Metal Gear Solid mücevher kutusu tutuyor.

Metal Gear Solid, eleştirmenlerce oldukça beğenilerek GameRankings ve Metacritic eleştirmen sitelerden %93 ve 94/100 puan almayı başarmıştır.

PlayStation Official Magazine - UK bir eleştiri yazısında "Metal Gear Solid şimdiye dek yapılmış en iyi oyun. Oynamayı bırakılamayan ve unutulmaz" olarak nitelendirmiştir. IGN tarafından yapılan bir eleştiri yazısında da "Metal Gear Solid şimdiye kadar diğer Playstation aksiyon türündeki oyunlardan daha fazla mükemmele yaklaşmıştır." demiş ve "Tüm düşünülebilir türlerde harika,ilginç ve yenilikçi" olarak nitelendirmiştir. Computer and Video Games, “büyük bütçeli satış rekorları kıran bir aksiyon oyunu ama daha iyisi” şeklinde kıyaslamıştır. Arcade magazine, “yeni bir tür tanıtılıyor: aralarına sızma” şeklinde övdü ve “yeni bir ‘aralarına sızma’ gelgitinin bir habercisi” dedi. “Zekice, teknik olarak çarpıcı, iyi düşünülüp yayınlanmış yapıt önümüzdeki çoğu yıl boyunca aksiyon macera oyunlarını etkileyecek.” Şeklinde yorum yaptı. GMR “sinematik bir klasik” dedi.

GamePro “bu yılın en iyisi (oyunu) ve kendine saygı duyan herhangi bir oyuncunun birlikte olmadan olamayacağı bir oyun” dedi fakat saniye başına kare sayısı ile ilgili “Bazen göz alıcı grafikleri hızla düşmekte” şeklinde eleştirdi.  GameSpot “ bir oyuncu için oyunda (düşmana) görünmemek  ne kadar da kolay hem de oyun aşırı kısa” dedi ve “asıl bir oyundan ziyade daha çok emek verilmiş bir sanat” şeklinde konuştu.

Next Generation, oyunun playstation versiyonuna beş üzerinden beş yıldız vererek “emin olabilirsiniz bu oyun, ki hiçbir oyuncunun kaçırmaması gereken bir oyun ve bir PlayStation’a sahip olmak için en iyi neden” şeklinde yorum yaptı

Metal Gear Solid 1998’de Japon Medya Sanat Festivali tarafından İnteraktif Sanat için Mükemmellik Ödülü’nü aldı. Academy of Interactive Arts & Sciences 1998’de "Karakter veya Öykü Geliştirmede Üstün Başarı" ödülüne Metal Gear Solid'i aday gösterdi fakat Pokémon Red and Blue oyununa kaybetti.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Metal Gear Solid, gizlilik oyunu türünün popülerleşmesine yardımcı oldu. Düşmanlarla savaşmak yerine onlardan saklanmak, Metal Gear Solid'den sonra birçok oyunda kullanıldı. Ayrıca uzun ara sahneleri ve karışık hikâyesi nedeniyle, oyun olduğu kadar film olarak da övgü topluyor. IGN'ye göre bu oyun "gizlilik türünün kurucusu."[3]

Oyun genellikle PlayStation için en iyi oyunlardan biri olarak kabul ediliyor ve 2000 yılında Computer and Video Games'de, 2001'de Electronic Gaming Monthly ve Game Informer'da, 2004 yılında Retro Gamer'da, 2005'te GameFAQs ve GamePro ve Famitsu'da en iyi video oyun listelerine girdi.

2002 yılında IGN, oyunu şimdiye kadarki en iyi PlayStation oyunu olarak nitelendirerek, sadece oyunun demosunun "bitmiş çoğu oyundan daha fazla oynanışa sahip olduğunu" belirtti. Ayrıca IGN "En İyi Bitiş" ve "En İyi Kötü Adam" ödüllerini de verdi. IGN, oyunu 2005 yılında "En İyi 100 Oyun" listesinde 19. sıraya yerleştirdiğinde, bunun "gerçekten bir film gibi hissettiren bir oyun olduğunu" söyledi. Guinness Dünya Rekorları, Guinness Dünya Rekorları Gamer's Edition 2008 baskısında Metal Gear Solid'e, Psycho Mantis ile olan final dövüşü için "Video Oyun Konsolunun En Yenilikçi Kullanımı" rekorunu verdi. 2010'da PC Magazine, "Assassin's Creed ve Splinter Cell gibi gizlilik oyunları" üzerindeki etkisinden bahsederek en etkileyici oyunlar listesinde 7. sıraya koydu. 2012'de Time, tüm zamanların en harika 100 video oyunlarından biri olarak seçti. G4tv ise tüm zamanların en iyi 45. video oyunu olarak derecelendirdi.

1UP.com'a göre Metal Gear Solid'in sinematik stili, Call of Duty gibi modern aksiyon oyunlarını etkilemeye devam ediyor. Metal Gear Solid, devamı olan Metal Gear Solid 2 ile birlikte 2012'de Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi'nin The Art of Video Games sergisinde yer aldı. Ağustos 2015'te Eurogamer, oyunun teknik ve genel etkisini tekrar analiz etti ve "ilk modern oyun" olarak kabul edilebileceğini iddia etti. Eylül 2015'te PlayStation.Blog kullanıcıları tarafından tüm zamanların en iyi orijinal PlayStation oyunu seçildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yorulmaz, Sinan. "Konami 4 Klasik Oyununu PC İçin Yayınladı". Teknolojio. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2020. 
  2. ^ "IMDb". 8 Aralık 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Sneak Attack". 1up. Archived from the original on July 15, 2006. Retrieved May 15,2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var: