Mesinya Senatosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mesinya Senatosu
Μεσσηνιακή Σύγκλητος
1821-1821
TürGeçici hükûmet
BaşkentKalamata
Yaygın dil(ler)Yunanca
Resmî din
Rum Ortodoks
HükûmetCumhuriyet
• 1821
Petros Mavromihalis
Tarihçe 
• Kuruluşu
25 March 1821
• Dağılışı
25 May 1821
Öncüller
Ardıllar
Mora Eyaleti
Peloponez Senatosu

Mesinya Senatosu (YunancaΜεσσηνιακή Σύγκλητος) Yunan Devrimi'nin ilk hükûmeti olan Mesinya Senatosu, Peloponez Senatosu'nun oluşturulmasına yönelik ilk adımdır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

1821'de Avrupa'ya Hitap Edilen Manifesto

Mesinya Senatosu 25 Mart 1821'de Kalamata'da kuruldu. Senato, açılış oturumunda Petrobey Mavromichalis'i başkan olarak seçti. Senato üç gün sonra, Avrupa'ya hitap eden bir "manifesto" yayınladı. Bu manifesto, “Avrupa hükümetlerinin ve Avrupa kamuoyunun Yunanlar tarafından Türkiye'ye savaş ilanı hakkında ilk resmi brifing (manifesonun yazarları tarafından “uyarı” olarak nitelendirildi)”.[1] Takip eden aylarda manifesto (muhtemelen Adamantios Korais tarafından yazılmıştır) Patra'daki Avrupa konsolosluklarına teslim edildi ve kısa süre sonra İtalyan, Fransız, İngiliz, Alman ve Amerikan gazetelerinde yayınlandı.[1] Mesinya Senatosu, Peloponez Senatosu'nun kurulmasından sonra feshedildi.

Avrupa'ya Manifesto[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa hükümetlerine ve halklarına karşı yapılan manifestonun metni şöyledir:

"Calamata'daki Spartalı birliklerin başkomutanı Petros Mavromikhalis ve Mesinya Senatosu tarafından Avrupa'ya hitap eden manifesto:

Osmanlı tiranlığının dayanılmaz boyunduruğu, Peloponez'in mutsuz Yunanlılarını bir asırdan fazla bir süredir ezmiştir. Bu boyunduruğun sertliği o kadar aşırıydı ki, bayılan kurbanlarının inilti çıkaracak gücü neredeyse yoktu. Tüm haklarımızdan mahrum bırakıldığımız bu devlette, tiranlarımıza karşı silaha sarılmaya oybirliğiyle karar verdik. Tüm ülke içi uyumsuzluğumuz, baskı meyvesi olarak unutulmaya yüz tutuyor ve özgürlük havasını soluyoruz. Çetelerimiz zincirlerini kırmış, barbarlara karşı şimdiden sinyal veriyorlar. Artık acımasız yöneticiler tarafından dayatılan angaryaları yürütmek için gece gündüz koşmuyoruz. Ağızlarımız açık; ki şimdiye kadar sessiz kaldılar ya da sadece işkencecilerimize faydasız yakarışlar için kullanıldılar, şimdi başarmaya ya da yok olmaya yemin ettiğimiz bir kurtuluşu kutluyorlar. Bu nedenle, adil ve kutsal bir girişim hedefine daha çabuk ulaşabilmemiz, haklarımızı yeniden kazanabilmemiz ve zavallı insanlarımızı yeniden canlandırabilmemiz için Avrupa'nın tüm uygar uluslarından yardım istiyoruz. Anamız Yunanistan, seni aydınlatan lambaydı; bu zeminde sizin hayırseverliğinizi hesaba katıyor. Silah, para ve avukat senden beklediği şeyler. Size daha müreffeh zamanlarda yaptıklarıyla kanıtlayacağı canlı minnettarlığını vaat ediyoruz."

(İmza) Petros Mavromikhalis

28 Mart/9 Nisan 1821'de Kalamata'da verildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Elpida Vogli, The Greek War of Independence and the emergence of a modern nation-state in Southeastern Europe (1821-1827), in Plamen Mitev et al. (eds.), Empires and Peninsulas: Southeastern Europe Between Karlowitz and the Peace of Adrianople, 1699-1829, LIT Verlag, Berlin, 2010, p. 193.
  2. ^ Thomas Gordon, History of the Greek Revolution, 1832, volume 1, p. 183. Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.