Mertim Gökalp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mertim Gokalp
Doğum adıMertim Gokalp
Doğum1981
UyrukAustralian
[mertim.com.au Resmî sitesi]


Mertim Gökalp (d. 1981), Türkiye doğumlu Avustralyalı bir portre ve figür ressamıdır. Bille Brown portresi ile 2013 yılında Archibald Ödülü'nde finalist oldu ve "Modelin Kurban Edilmesi" adlı tablosuyla 2015 Doug Moran Ulusal Portre Ödülü'nde finalist oldu.

Hayatı ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Gökalp Ankara'da doğdu. Sidney'de yaşıyor. 2009'da Sidney'e taşındı ve şu anda sanatçılar tarafından yürütülen bir girişim olan Project 504'ün bir parçası. Kuzey Sidney'deki stüdyosunda çalışıyor. Mertim Gökalp, Avustralya Hükûmeti'nden Üstün Yetenek Vizesi almış ve sonrasında Avustralya vatandaşı olmuştur.[1]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Gökalp, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Güzel Sanatlar Lisans derecesine sahiptir.[2]

Geçmiş sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mertim Gökalp, Avustralya'da önemli sanat ödülleri ve galerilerde sergiler yaptı. En son, ünlü şef Manu Feildel'in portresi olan "Bon Appetit" ile Hunters Hill Sanat Ödülü 2018'i kazandı.[3] Ayrıca 2017'de başka bir Manu Feildel portresiyle[4] Kennedy Ödülü'nü kazandı ve Salon des Refuses'e seçildi ve SH Ervin Gallery'de sergilendi.[kaynak belirtilmeli] Gökalp'in tablosu, Caravaggio'nun İsa'nın Gömülmesi tablosunun çağdaş bir yeniden çekimi olan Modelin Kurban Edilmesi, 2015 Doug Moran Ulusal Portre Ödülü'ne seçildi ve Paddington'daki Juniper Hall'da sergilendi.[5]

2014 yılında Contemporary İstanbul'da sergilenen Gökalp, Rocks Discovery Museum'da "The Descendants" adlı kişisel sergisini açmıştır. Doug Moran Ulusal Portre Ödülü 2013'te yarı finalist olan Mertim'in otoportresi "I am a bit mad, but that is ok!", Avustralya Washington DC Büyükelçiliği, ABD'de sergilenmek üzere birçok Avustralyalı portre sanatçısı arasından seçildi.

Mayıs 2014'te Gökalp'in "Mama keeps me warm" ve "Bille Brown in a Turkish Bath" adlı tabloları Angus Trumble tarafından Glencore Percival Portre Ödülü'nde sergilenmek üzere seçildi. Bu, sanatçının eserlerini Queensland'de ilk kez sergilemesidir.[kaynak belirtilmeli]

Mart 2013'te Gökalp'in Avustralyalı sahne, film, televizyon oyuncusu ve oyun yazarı merhum Bille Brown portresi Archibald Ödülü'nün finalistlerinden biri olarak ilan edildi.[6] Ayrıca Temmuz 2013'te "MultiCultural Australia" sergisinin bir parçası olarak NSW Parlamento Binası'nda sergilendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gokalp, Mertim | Portrait Artists Australia". portraitartistsaustralia.com.au (İngilizce). 24 Nisan 2012. 13 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Shop art by Mertim Gokalp - 7 artworks for sale on Bluethumb". bluethumb.com.au. 21 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2022. 
  3. ^ "Bon Appetit". Hunters Hill Art Prize. 2 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Getting Ready for Dinner". Kennedy Prize. 4 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "2015 Doug Moran National Portrait Prize - finalists". Moran Prizes. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2018. 
  6. ^ "Archibald Prize Archibald 2013 finalist: Derwish: A portrait of Bille Brown by Mertim Gokalp". 18 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]