Mercek camı (optik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mercek camı (ingilizcesi Crown glass (taç cam)), lenslerde ve diğer optik bileşenlerde kullanılan bir optik cam türüdür. Nispeten düşük kırılma indisine (≈1.52) ve düşük dağılıma sahiptir ( Abbe sayıları 60 civarındadır). Mercek camı, yaklaşık %10 potasyum oksit içeren alkali-kireç silikatlardan üretilir ve en eski düşük dispersiyonlu camlardan biridir .

Mercek camı adı verilen özel malzemenin yanı sıra, mercek cam olarak da adlandırılan benzer özelliklere sahip başka optik camlar da vardır. Genellikle bu, 50 ila 85 aralığında Abbe numaralarına sahip herhangi bir camdır. Örneğin borosilikat cam Schott BK7,[1] hassas lenslerde kullanılan son derece yaygın bir taç camdır. Borosilikatlar yaklaşık %10 borik oksit içerir, iyi optik ve mekanik özelliklere sahiptir ve kimyasal ve çevresel hasara karşı dirençlidir. Taç camlarda kullanılan diğer katkı maddeleri arasında çinko oksit, fosfor pentoksit, baryum oksit, florit ve lantan oksit bulunur .

BAK-4 baryum taç camı, BK7'den daha yüksek bir kırılma indeksine sahiptir ve yüksek kaliteli dürbünlerdeki prizmalar için kullanılır. Bu uygulamada, daha iyi görüntü kalitesi ve yuvarlak bir çıkış öğrencisi sağlar.

Mercek camı ve kristal camı birleştiren akromatik bir iki elementli mercek .

Kristal camdan içbükey bir mercek, akromatik bir çift oluşturmak için genellikle dışbükey bir mercek camı ile mercekte birleştirilir. Camların dağılımları, aynı odak uzaklığına sahip tekli bir lense kıyasla azaltılmış renk sapması üreterek kısmen birbirini telafi eder.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The crown/flint distinction is so important to optical glass technology that many glass names, notably Schott glasses, incorporate it. A K in a Schott name indicates a crown glass (Krone in German — Schott is a German company). The B in BK7 indicates that this is a borosilicate glass composition.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]