Meksiko belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meksiko hükûmet başkanı
Jefa de Gobierno de la Ciudad de México
Flag of Mexico City.svg
CDMX Logo.svg
Görevdeki
Claudia Sheinbaum

5 Aralık 2018 tarihinden beri
Resmî ikamet Antiguo Palacio del Ayuntamiento
Atayan Halk seçimi
Görev süresi 6 yıl
Oluşum Federal bölge valisi: 9 Ocak 1894
Federal bölge hükûmeti başkanı: 5 Aralık 1997
Websitesi cdmx.gob.mx

Meksika'nın başkenti Meksiko'nun yönetiminden sorumlu kişi, günümüzde Meksiko hükûmeti başkanı (İspanyolcaJefe de gobierno de la Ciudad de México) olarak adlandırılır. Ülkenin İspanyol sömürgesinden bağımsızlığını kazanmasının ardından, günümüzde şehrin bulunduğu bölge bir kent konseyi tarafından yönetildi. 1997'de şehir, federal bölge statüsü alırken 2018'de yapılan değişiklikle daha yüksek bir özerk statü olan "şehir" statüsünü elde etti.

Birinci imparatorluk ve geçiş hükûmeti (1821-1824)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
Meksiko Kent Konseyi Escudo del Ayuntamiento de ciudad de México (1521-1929).svg 01821-09-27 27 Eylül 1821 01823-10-11 11 Ekim 1823 Yeni İspanya'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanan Birinci Meksika İmparatorluğu dönemindeki ilk şehir yönetimidir.[1][2]
Morán, JoséJosé Morán José Morán.png 01823-10-11 11 Ekim 1823 01824-01-09 9 Ocak 1824 Ülkenin bağımsız olması sonrasındaki ilk belediye başkanıdır.
Múzquiz, MelchorMelchor Múzquiz Melchor Múzquiz (Ovalo).png 01824-01-09 9 Ocak 1824 01824-03-03 3 Mart 1824
Gómez Pedraza, ManuelManuel Gómez Pedraza Manuel Gómez Pedraza.jpg 01824-03-03 3 Mart 1824 01825-01-25 25 Ocak 1825 4 Ekim 1824'te yürürlüğe giren anayasa ile birlikte federal bölge statüsü alan Meksiko'nun, yeni statüsündeki ilk belediye başkanıdır.

Birinci federal cumhuriyet (1825-1837)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
Tornel, José MaríaJosé María Tornel Jmatornel.gif 01825-11-25 25 Kasım 1825 01826-08-26 26 Ağustos 1826
de Elizalde, Juan ManuelJuan Manuel de Elizalde 01826-08-26 26 Ağustos 1826 01826-09-02 2 Eylül 1826 Geçici
Molinos del Campo, FranciscoFrancisco Molinos del Campo 01826-09-02 2 Eylül 1826 01826-10-02 2 Ekim 1826
de Elizalde, Juan ManuelJuan Manuel de Elizalde 01826-10-02 2 Ekim 1826 01827-12-28 28 Aralık 1827 Geçici
Esteva Bruell, José IgnacioJosé Ignacio Esteva Bruell 01827-12-28 28 Aralık 1827 01828-02-23 23 Şubat 1828 Geçici
Tornel, José MaríaJosé María Tornel Jmatornel.gif 01828-02-23 23 Şubat 1828 01828-12-03 3 Aralık 1828
Esteva Bruell, José IgnacioJosé Ignacio Esteva Bruell 01828-12-03 3 Aralık 1828 01830-01-30 30 Ocak 1830
Pérez de Lebrija, AgustínAgustín Pérez de Lebrija 01830-01-30 30 Ocak 1830 01830-02-20 20 Şubat 1830
de Cervantes y Velasco, Miguel JerónimoMiguel Jerónimo de Cervantes y Velasco 01830-02-20 20 Şubat 1830 01831-02-18 18 Şubat 1831
Fagoaga, FranciscoFrancisco Fagoaga 01831-02-18 18 Şubat 1831 01832-10-14 14 Ekim 1832
Martínez, IgnacioIgnacio Martínez 01832-10-14 14 Ekim 1832 01833-01-08 8 Ocak 1833
de Herrera, José JoaquínJosé Joaquín de Herrera HerreraChurubuscoDF.JPG 01833-01-08 8 Ocak 1833 01833-04-17 17 Nisan 1833
Martínez, IgnacioIgnacio Martínez 01833-04-17 17 Nisan 1833 01833-11-24 24 Kasım 1833
Tornel, José MaríaJosé María Tornel Jmatornel.gif 01833-11-24 24 Kasım 1833 01835-01-12 12 Ocak 1835
López Rayón, RamónRamón López Rayón Ramón Rayón.PNG 01835-01-12 12 Ocak 1835 01835-10-13 13 Ekim 1835
Gómez de la Cortina, JoséJosé Gómez de la Cortina 01835-10-13 13 Ekim 1835 01836-10-15 15 Ekim 1836
Fernández Madrid, ManuelManuel Fernández Madrid 01836-10-15 15 Ekim 1836 01836-10-26 26 Ekim 1836
García Conde, FranciscoFrancisco García Conde 01836-10-26 26 Ekim 1836 01837-02-21 21 Şubat 1837

Merkezî cumhuriyet (1837-1846)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
Luis Gonzaga Vieyra 01837-02-21 21 Şubat 1837 01837-02-21 21 Şubat 1837
José María Icaza 01837-02-21 21 Şubat 1837 01837-03-10 10 Mart 1837
Marino Paz y Tagle 01837-03-10 10 Mart 1837 01837-10-10 10 Ekim 1837
Luis Gonzaga Vieyra 01837-10-10 10 Ekim 1837 01837-11-09 9 Kasım 1837
José María Icaza 01837-11-09 9 Kasım 1837 01837-12-20 20 Aralık 1837
Agustín Vicente de Eguía 01837-12-20 20 Aralık 1837 01837-12-30 30 Aralık 1837
Luis Gonzaga Vieyra 01837-12-30 30 Aralık 1837 01838-05-01 1 Mayıs 1838
Agustín Vicente de Eguía 01838-05-01 1 Mayıs 1838 01838-06-01 1 Haziran 1838
Luis Gonzaga Vieyra 01838-06-01 1 Haziran 1838 01838-12-05 5 Aralık 1838
José Fernando de Peredo 01838-12-05 5 Aralık 1838 01839-01-08 8 Ocak 1839
Luis Gonzaga Vieyra 01839-01-08 8 Ocak 1839 01839-09-19 19 Eylül 1839
Tomás Castro 01839-09-19 19 Eylül 1839 01840-01-11 11 Ocak 1840
Miguel González Calderón 01840-01-11 11 Ocak 1840 01840-04-30 30 Nisan 1840
Luis Gonzaga Vieyra 01840-04-30 30 Nisan 1840 01840-07-27 27 Temmuz 1840
Antonio Diez de Bonilla 01840-07-27 27 Temmuz 1840 01840-12-01 1 Aralık 1840
José Fernández de Peredo 01840-12-01 1 Aralık 1840 01841-01-01 1 Ocak 1841
Esteban Villalba 01841-01-01 1 Ocak 1841 01841-09-19 19 Eylül 1841
Francisco Ortiz de Zarate 01841-09-19 19 Eylül 1841 01841-10-07 7 Ekim 1841
Antonio Diez de Bonilla 01841-10-07 7 Ekim 1841 01841-10-09 9 Ekim 1841
Luis Gonzaga Vieyra 01841-10-09 9 Ekim 1841 01842-02-01 1 Şubat 1842
José María Icaza 01842-02-01 1 Şubat 1842 01843-03-06 6 Mart 1843
Mariano Paredes y Arrillaga Mariano-paredes.jpg 01843-03-06 6 Mart 1843 01843-03-10 10 Mart 1843
Valentín Canalizo Valentin Canalizo Oleo (480x600).png 01843-03-10 10 Mart 1843 01843-10-03 3 Ekim 1843

İkinci federal cumhuriyet (1846-1863)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
José Guadalupe Covarrubias 01846-12-07 7 Aralık 1846 01847-01-04 4 Ocak 1847
Vicente Romero 01847-01-04 4 Ocak 1847 01847-01-13 13 Ocak 1847
Juan José Baz 01837-01-13 13 Ocak 1837 01847-02-17 17 Şubat 1847
José Ramón Malo 01847-02-17 17 Şubat 1847 01847-03-29 29 Mart 1847
Ignacio Tiburcio Valeriano Trigueros Olea 01847-03-29 29 Mart 1847 01847-06-03 3 Haziran 1847
José Ignacio Gutiérrez 01847-06-03 3 Haziran 1847 01847-06-29 29 Haziran 1847
Manuel María Lombardini Manuel Lombardini.jpg 01847-06-29 29 Haziran 1847 01847-08-03 3 Ağustos 1847
Miguel Cervantés 01847-08-03 3 Ağustos 1847 01847-08-22 22 Ağustos 1847
José María Tornel Jmatornel.gif 01847-08-22 22 Ağustos 1847 01847-08-26 26 Ağustos 1847
José Joaquín de Herrera HerreraChurubuscoDF.JPG 01847-08-26 26 Ağustos 1847 01847-09-14 14 Eylül 1847 Amerikan askerî müdahalesi sırasında görevi bıraktı ve müdahale sona erene kadar yerel yönetim, Kent Meclisine kaldı.
Manuel Reyes Veramendi 01847-09-16 16 Eylül 1847 01847-12-25 25 Aralık 1847 Kent Meclisi başkanı olarak
Francisco Suárez Iriarte 01847-12-25 25 Aralık 1847 01848-03-06 6 Mart 1848 Kent Meclisi başkanı olarak
Juan María Florés y Terán 01848-03-28 28 Mart 1848 01848-11-05 5 Kasım 1848 Kent Meclisi başkanı olarak
José Ramón Malo 01848-11-05 5 Kasım 1848 01849-05-14 14 Mayıs 1849
Pedro Jorrín 01849-05-14 14 Mayıs 1849 01849-07-10 10 Temmuz 1849
Pedro María Anaya Anaya.jpg 01849-07-10 10 Temmuz 1849 01850-01-02 2 Ocak 1850
Miguel María de Azcárate 01850-01-02 2 Ocak 1850 01854-10-21 21 Ekim 1854
Antonio Díez de Bonilla 01854-10-21 21 Ekim 1854 01854-11-15 15 Kasım 1854
Martín Carrera Martín Carrera.jpg 01854-11-15 15 Kasım 1854 01855-08-15 15 Ağustos 1855
Antonio Díez de Bonilla 01855-08-15 15 Ağustos 1855 01856-01-05 5 Ocak 1856
Juan José Baz 01856-01-05 5 Ocak 1856 01857-10-04 4 Ekim 1857
Agustín Alcérreca 01857-10-04 4 Ekim 1857 01858-01-21 21 Ocak 1858
Miguel María de Azcárate 01858-01-21 21 Ocak 1858 01859-12-29 29 Aralık 1859
Romulo Díaz de la Vega Rómulo Díaz de la Vega.PNG 01859-12-29 29 Aralık 1859 01860-02-29 29 Şubat 1860
Francisco G. Casanova 01860-02-29 29 Şubat 1860 01861-01-06 6 Ocak 1861
Justino Fernández Mondoño Justino Fernandez.jpg 01861-01-06 6 Ocak 1861 01861-02-09 9 Şubat 1861
Miguel Blanco y Muzquiz 01861-02-09 9 Şubat 1861 01861-06-25 25 Haziran 1861
Juan José Baz 01861-06-25 25 Haziran 1861 01862-01-08 8 Ocak 1862
Anastasio Parrodi 64. Anastacio Parrodi.png 01862-01-08 8 Ocak 1862 01862-04-23 23 Nisan 1862
Ángel Frías 01862-04-23 23 Nisan 1862 01862-04-27 27 Nisan 1862
Anastasio Parrodi 64. Anastacio Parrodi.png 01862-05-01 1 Mayıs 1862 01862-05-21 21 Mayıs 1862
José María González de Mendoza 01862-05-24 24 Mayıs 1862 01862-09-20 20 Eylül 1862
José Silvestre Aramberri 01862-09-20 20 Eylül 1862 01863-01-23 23 Ocak 1863
Ponciano Arriaga 01863-01-23 23 Ocak 1863 01863-03-01 1 Mart 1863
José María González de Mendoza 01863-03-01 1 Mart 1863 01863-06-12 12 Haziran 1863
Miguel María de Azcárate 01863-06-12 12 Haziran 1863 01863-06-30 30 Haziran 1863
Manuel García Aguirre 01863-06-30 30 Haziran 1863 01863-11-04 4 Kasım 1863

İkinci imparatorluk (1864-1867)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
José del Villar y Bocanegra 01863-11-04 4 Kasım 1863 01864-07-06 6 Temmuz 1864
Manuel María de Azcárate 01864-07-06 6 Temmuz 1864 01865-11-28 28 Kasım 1865
José María González de Mendoza 01865-11-28 28 Kasım 1865 01866-04-09 9 Nisan 1866
Manuel A. Campero 01866-04-09 9 Nisan 1866 01866-09-20 20 Eylül 1866
Mariano Icaza 01866-09-20 20 Eylül 1866 01866-09-30 30 Eylül 1866
Tomás O'Horán y Escudero 01866-09-30 30 Eylül 1866 01867-08-14 14 Ağustos 1867

Üçüncü federal cumhuriyet (1867-1876)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
Porfirio Díaz Porfirio-1867.jpg 01867-06-15 15 Haziran 1867 01867-08-14 14 Ağustos 1867
Juan José Baz 01867-08-14 14 Ağustos 1867 01869-09-07 7 Eylül 1869
Francisco A. Vélez Francisco A. Vélez.jpg 01869-09-07 7 Eylül 1869 01871-01-27 27 Ocak 1871
Francisco Paz 01871-01-27 27 Ocak 1871 01871-03-16 16 Mart 1871
Gabino Bustamante 01871-03-16 16 Mart 1871 01871-06-14 14 Haziran 1871
Alfredo Chavero 01871-06-15 15 Haziran 1871 01871-09-19 19 Eylül 1871
José María Castro 01871-09-19 19 Eylül 1871 01871-10-29 29 Ekim 1871
Tiburcio Montiel DTMontiel.jpg 01871-10-29 29 Ekim 1871 01873-09-29 29 Eylül 1873
Joaquín A. Pérez 01873-09-29 29 Eylül 1873 01876-11-21 21 Kasım 1876
Protasio Pérez de Tagle 01876-11-21 21 Kasım 1876 01876-11-28 28 Kasım 1876
Agustín del Río 01876-11-30 30 Kasım 1876 01877-02-07 7 Şubat 1877
Juan Crisóstomo Bonilla 01877-02-07 7 Şubat 1877 01877-02-19 19 Şubat 1877
Luis del Carmen Curiel 01877-02-19 19 Şubat 1877 01880-12-02 2 Aralık 1880
Carlos Pacheco Villalobos 01880-12-02 2 Aralık 1880 01881-06-26 26 Haziran 1881
Ramón Fernández 01881-06-26 26 Haziran 1881 01884-05-03 3 Mayıs 1884
Carlos Rivas 01884-06-03 3 Haziran 1884 01884-12-02 2 Aralık 1884
José Ceballos 01884-12-03 3 Aralık 1884 01893-04-18 18 Nisan 1893
Manuel Domínguez Quintanar Manuel Dominguez. Photograph by Cruces y Cia. Wellcome V0028242.jpg 01893-04-19 19 Nisan 1893 01893-06-16 16 Haziran 1893
Pedro Rincón Gallardo y Terreros 01893-06-17 17 Haziran 1893 01896-08-02 2 Ağustos 1896
Nicolás Islas y Bustamante 01896-08-03 3 Ağustos 1896 01896-08-07 7 Ağustos 1896
Rafael Rebollar 01896-08-08 8 Ağustos 1896 01900-10-07 7 Ekim 1900
Guillermo Landa y Escandón LandaEscandon.png 01900-10-08 8 Ekim 1900 01900-12-07 7 Aralık 1900
Ramón Corral Ramon Corral (detalles).jpg 01900-12-08 8 Aralık 1900 01905-01-02 2 Ocak 1905
Guillermo Landa y Escandón LandaEscandon.png 01905-01-03 3 Ocak 1905 01911-05-02 2 Mayıs 1911
Samuel García Cuéllar 01911-05-03 3 Mayıs 1911 01911-05-19 19 Mayıs 1911

Meksika Devrimi sonrası (1911-1928)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Görev başlangıcı Görev bitişi Notlar
Alberto García Granados 01911-05-20 20 Mayıs 1911 01912-08-02 2 Ağustos 1912
Ignacio Rivero 01912-08-03 3 Ağustos 1912 01912-08-20 20 Ağustos 1912
Federico González Garza Federico González Garza.jpg 01912-08-21 21 Ağustos 1912 01913-02-02 2 Şubat 1913
Enrique Cepeda/Alberto Yarza 01913-02-02 2 Şubat 1913 01913-02-24 24 Şubat 1913 On Trajik Gün sırasındaki eş belediye başkanları olarak görev yaptılar.
Samuel García Cuéllar 01913-02-25 25 Şubat 1913 01914-02-24 24 Şubat 1914
Ramón Corona MacEntee 01914-02-25 25 Şubat 1914 01914-07-15 15 Temmuz 1914
Eduardo Iturbide 01914-07-15 15 Temmuz 1914 01914-08-15 15 Ağustos 1914
Álvaro Obregón Obregón Salido, Álvaro.jpg 01914-08-15 15 Ağustos 1914 01914-08-16 16 Ağustos 1914
Alfredo Robles Domínguez 01914-08-18 18 Ağustos 1914 01914-09-09 9 Eylül 1914
Heriberto Jara 01914-09-10 10 Eylül 1914 01914-11-21 21 Kasım 1914
Juan Gutiérrez R. 01914-11-22 22 Kasım 1914 01914-11-25 25 Kasım 1914
Vicente Navarro 01914-11-26 26 Kasım 1914 01914-12-03 3 Aralık 1914 Geçici
Manuel Chao Manuel Chao.jpg 01914-12-04 4 Aralık 1914 01914-12-31 31 Aralık 1914
Vito Alessio Robles Vito Alessio.JPG 01915-01-01 1 Ocak 1915 01915-01-26 26 Ocak 1915
Daniel Lecona y Soto 01915-01-27 27 Ocak 1915 01915-01-27 27 Ocak 1915
Juan Venegas 01915-01-30 30 Ocak 1915 01915-03-10 10 Mart 1915
Amador Salazar 01915-03-11 11 Mart 1915 01915-08-02 2 Ağustos 1915 Yerel yönetimde söz sahibi olan askerî komutandı.
Francisco de Paula Mariel y Careta 01915-09-01 1 Eylül 1915 01916-05-11 11 Mayıs 1916 Yerel yönetimde söz sahibi olan askerî komutandı.
Gildardo Magaña Gildardo-Magaña-general.jpg 01915-05-12 12 Mayıs 1915 01915-06-11 11 Haziran 1915
Juan Venegas 01915-06-11 11 Haziran 1915 01915-07-10 10 Temmuz 1915
César López de Lara 01915-07-10 10 Temmuz 1915 01915-07-20 20 Temmuz 1915
Gildardo Magaña Gildardo-Magaña-general.jpg 01915-07-22 22 Temmuz 1915 01915-08-02 2 Ağustos 1915
César López de Lara 01915-08-03 3 Ağustos 1915 01917-04-06 6 Nisan 1917
Gonzalo G. de la Mota 01917-04-07 7 Nisan 1917 01917-05-03 3 Mayıs 1917 Geçici
César López de Lara 01917-05-04 4 Mayıs 1917 01918-01-21 21 Ocak 1918
Alfredo Breceda Mercado 01918-01-22 22 Ocak 1918 01918-08-20 20 Ağustos 1918
Arnulfo González 01918-08-21 21 Ağustos 1918 01919-01-20 20 Ocak 1919
Alfredo Breceda Mercado 01919-01-21 21 Ocak 1919 01919-02-26 26 Şubat 1919
Benito Flores 01919-02-27 27 Şubat 1919 01919-05-27 27 Mayıs 1919
Manuel Rueda Magro 01919-05-27 27 Mayıs 1919 01920-05-06 6 Mayıs 1920 Geçici
Manuel Gómez Noriega 01920-05-06 6 Mayıs 1920 01920-07-06 6 Temmuz 1920 Geçici
Celestino Gasca Villaseñor 01920-07-08 8 Temmuz 1920 01923-10-24 24 Ekim 1923
Ramón Ross 01923-10-25 25 Ekim 1923 01923-12-14 14 Aralık 1923
Abel S. Rodríguez 01923-12-15 15 Aralık 1923 01924-02-10 10 Şubat 1924
Ramón Ross 01924-02-11 11 Şubat 1924 01926-06-20 20 Haziran 1926
Francisco R. Serrano 01926-06-21 21 Haziran 1926 01927-06-19 19 Haziran 1927
Primo Villa Michel Primo Villa Michel.JPG 01927-06-20 20 Haziran 1927 01928-11-30 30 Kasım 1928

Federal Bölge başkanları (vekiller, 1929-1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Parti Devlet başkanı Görev başlangıcı Görev bitişi
José Manuel Puig Casauranc Ulusal Devrimci Parti Emilio Portes Gil 01929-01-01 1 Ocak 1929 01930-05-31 31 Mayıs 1930
Crisóforo Ibáñez Ulusal Devrimci Parti Emilio Portes Gil 01930-06-01 1 Haziran 1930 01930-10-07 7 Ekim 1930
Lamberto Hernández Ulusal Devrimci Parti Pascual Ortiz Rubio 01930-10-08 8 Ekim 1930 01931-10-15 15 Ekim 1931
Enrique Romero Courtade Ulusal Devrimci Parti Pascual Ortiz Rubio 01931-10-16 16 Ekim 1931 01931-10-20 20 Ekim 1931
Lorenzo Hernández Ulusal Devrimci Parti Pascual Ortiz Rubio 01931-10-21 21 Ekim 1931 01932-01-19 19 Ocak 1932
Vicente Estrada Cajigal Ulusal Devrimci Parti Pascual Ortiz Rubio 01932-01-20 20 Ocak 1932 01932-08-18 18 Ağustos 1932
Manuel Padilla Ulusal Devrimci Parti Abelardo L. Rodríguez 01932-08-26 26 Ağustos 1932 01932-09-02 2 Eylül 1932
Juan G. Cabral Ulusal Devrimci Parti Abelardo L. Rodríguez 01932-09-05 5 Eylül 1932 01932-12-15 15 Aralık 1932
Aarón Sáenz Ulusal Devrimci Parti Abelardo L. Rodríguez 01932-12-15 15 Aralık 1932 01935-06-17 17 Haziran 1935
Lázaro Cárdenas
Cosme Hinojosa Ulusal Devrimci Parti Lázaro Cárdenas 01935-06-18 18 Haziran 1935 01938-01-03 3 Ocak 1938
José Siurob Ramírez Meksika Devrimci Partisi Lázaro Cárdenas 01938-01-04 4 Ocak 1938 01939-01-23 23 Ocak 1939
Raúl Castellano Jiménez Meksika Devrimci Partisi Lázaro Cárdenas 01939-01-24 24 Ocak 1939 01940-11-30 30 Kasım 1940
Javier Rojo Gómez Meksika Devrimci Partisi Manuel Ávila Camacho 01940-12-01 1 Aralık 1940 01946-11-30 30 Kasım 1946
Fernando Casas Alemán Kurumsal Devrimci Parti Miguel Alemán Valdés 01946-12-01 1 Aralık 1946 01952-11-30 30 Kasım 1952
Ernesto P. Uruchurtu Kurumsal Devrimci Parti Adolfo Ruiz Cortines 01952-12-01 1 Aralık 1952 01966-09-14 14 Eylül 1966
Adolfo López Mateos
Gustavo Díaz Ordaz
Alfonso Corona del Rosal Kurumsal Devrimci Parti Gustavo Díaz Ordaz 01966-10-20 20 Ekim 1966 01970-11-30 30 Kasım 1970
Alfonso Martínez Domínguez Kurumsal Devrimci Parti Luis Echeverría 01970-12-01 1 Aralık 1970 01971-06-15 15 Haziran 1971
Octavio Sentíes Gómez Kurumsal Devrimci Parti Luis Echeverría 01971-06-15 15 Haziran 1971 01976-11-30 30 Kasım 1976
Carlos Hank González Kurumsal Devrimci Parti José López Portillo 01976-12-01 1 Aralık 1976 01982-11-30 30 Kasım 1982
Ramón Aguirre Velázquez Kurumsal Devrimci Parti Miguel de la Madrid 01982-12-01 1 Aralık 1982 01988-11-30 30 Kasım 1988
Manuel Camacho Solís Kurumsal Devrimci Parti Carlos Salinas de Gortari 01988-12-01 1 Aralık 1988 01993-11-29 29 Kasım 1993
Manuel Aguilera Gómez Kurumsal Devrimci Parti Carlos Salinas de Gortari 01993-11-30 30 Kasım 1993 01994-11-30 30 Kasım 1994
Óscar Espinosa Villarreal Kurumsal Devrimci Parti Ernesto Zedillo 01994-12-01 1 Aralık 1994 01997-12-01 1 Aralık 1997

Federal Bölge hükûmeti başkanları (1997-2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Parti Görev başlangıcı Görev bitişi
Cuauhtémoc Cárdenas Solórzano Cuauhtemoc Cardenas Solorzano.jpg Demokratik Devrim Partisi 01997-12-05 5 Aralık 1997 01999-08-29 29 Ağustos 1999
Rosario Robles Rosario-Robles.jpg Demokratik Devrim Partisi 01999-09-29 29 Eylül 1999 02000-12-04 4 Aralık 2000
Andrés Manuel López Obrador Andres manuel lopez obrador oct05.jpg Demokratik Devrim Partisi 02000-12-05 5 Aralık 2000 02005-07-29 29 Temmuz 2005
Alejandro Encinas Rodríguez Alejandro Encinas 2.jpg Demokratik Devrim Partisi 02005-08-02 2 Ağustos 2005 02006-12-04 4 Aralık 2006
Marcelo Ebrard Marcelo Ebrard Casaubón.jpg Demokratik Devrim Partisi 02006-12-05 5 Aralık 2006 02012-12-04 4 Aralık 2012
Miguel Ángel Mancera Miguel Mancera (enero 2017) cropped.jpg Demokratik Devrim Partisi 02012-12-05 5 Aralık 2012 02018-03-29 29 Mart 2018

Meksiko hükûmeti başkanları (2018-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye başkanı Fotoğraf Parti Görev başlangıcı Görev bitişi
José Ramón Amieva José Ramón Amieva en 2015.jpg Demokratik Devrim Partisi 02018-03-19 19 Mart 2018 02018-12-04 4 Aralık 2018
Claudia Sheinbaum Claudia Sheinbaum.jpg Ulusal Yenilenme Hareketi 02018-12-05 5 Aralık 2018 günümüz

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Padilla, Moroy; Isabel, María, (Edl.) (1988). Guía de las actas del cabildo de la ciudad de México, años 1601 – 1610, siglo XVII (İspanyolca). Meksiko: Universidad Iberoamericana. ss. 7-19. ISBN 968-816-082-2. 
  2. ^ Emmerich, Gustavo Ernesto (2005). Las elecciones en la ciudad de México, 1376 - 2005 (İngilizce). Meksiko: Instituto Electoral del Distrito Federal - UAM. ss. 69-122. ISBN 970-786-002-2. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]