Zafer Üskül

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mehmet Zafer Üskül sayfasından yönlendirildi)

Mehmet Zafer Üskül (d. 30 Ağustos 1944, Silifke, Türkiye), Türk siyasetçidir. Anayasa hukuku profesörü olan Üskül, 1982 Anayasası yerine sivil bir anayasa hazırlanmasına yönelik çalışmalarıyla adını duyurmuş, 2007 Genel Seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Mersin milletvekili seçilmiş ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı seçilmiştir.

Zafer Üskül Adana Erkek Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Fransa'da, Grenoble Üniversitesi'nde siyaset bilimi doktorası yaptı. 1974'te doçentliğe 1979'da profesörlüğe yükseldi. Anadolu Üniversitesi'nde ve Mersin Üniversitesi'nde çalıştı. Mersin Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı görevini yürüttü. Marmara, İstanbul ve Yıldız Üniversitesi'nde bir süre ders verdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde Türk Anayasa Hukuku profesörlüğünü üstlendi. Avrupa Birliği'nin desteklediği "Göç ve Kalkınma" konulu projede çalıştı. İnsan Hakları Yüksek Danışma Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı yaptı, Kültür Bakanlığı danışmanı olarak görev aldı. Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucu üyesidir.

Üskül Temmuz 2007'de AK Parti hükûmeti tarafından hazırlanması tasarlanan yeni Anayasa'nın "Atatürkçülük" dahil olmak üzere her türlü ideolojik referanstan arındırılmasını savunarak dikkatleri üzerine çekti.

Milletvekilliği sonrasında Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı başkanlığı ve Fakülte Kurulu üyeliği görevlerini yürütmeye başlamıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2013.