Megaloptera

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Megaloptera
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Üst takım: Neuropterida
Takım: Megaloptera
Corydalus cornutus - MHNT

Megaloptera bir böcek takımıdır ve bilinen yaklaşık 300 türü vardır. Takımın adı, bu böceklerin büyük kanatlarına atıfta bulunarak Antik Yunancadan, mega- (μέγα-) "büyük" + pteryx (πτέρυξ) "kanat" kelimesinden gelir. Megaloptera, yetişkinlerinin kısa ömürleri, suda yaşayan larvaların kirliliğe karşı yüksek toleransları (bu nedenle yüzücüler tarafından sıklıkla karşılaşılmazlar) ve genellikle alacakaranlık veya gece ortaya çıkma alışkanlıkları nedeniyle nispeten bilinmeyen böceklerdir. Bununla birlikte, Amerika'da dobsonfly, erkeklerinin diş benzeri çenelere sahip olması nedeniyle oldukça iyi bilinmektedir. Bunlar görünüşte ürkütücü olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için nispeten zararsızdır. Bu görünümle tavus kuşunun tüyleri gibi esas olarak dişileri etkilemeye yararlar. Bununla birlikte çeneler çiftleşme sırasında dişileri tutmak için de kullanılır ve bazı erkek dobsonflies, uzun çeneleriyle birbirlerini ters çevirmeye çalışarak kur yapma gösterilerinde birbirleriyle dövüşürler.[kaynak belirtilmeli] Genellikle hellgrammites olarak adlandırılan Dobsonfly larvaları, Kuzey Amerika'da olta balıkçılığı için kullanılır.

Megaloptera daha önce sinir kanatlar ve yılan sinekleri ile birlikte daha sonra Neuroptera olarak adlandırılan bir grubun parçası olarak kabul edildi, ancak bunlar artık genel olarak ayrı takımlar olarak kabul ediliyor. Neuroptera artık sinir kanatlara ve akrabalarına (eskiden Planipennia olarak adlandırılıyordu) atıfta bulunur. Eski Neuroptera, özellikle de sinir kanat grubu, yine de birbirleriyle çok yakından ilişkilidir ve bu grubun yeni adı Neuropterida'dır.[1] Böylelikle, ya bir parçası oldukları Endopterygota'nın onun üzerinde sıralanmamış bir sınıf haline gelmesiyle üst sıraya yerleştirilir ya da Endopterygota, sıralanmamış bir Neuropterida'nın bir parçası olduğu bir üst sıra olarak korunur. Endopterygotlar içinde Neuropterida'nın sınıfının yaşayan en yakın akrabaları kın kanatlılardır .

Asya dobsonfly Acanthacorydalis fruhstorferi'nin kanat açıklığı 21,6 cm kadar olabilir. Bu ölçüm onu dünyanın en büyük su böceği yapar.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Also called "Neuropteroidea", though the ending "-oidea" is normally used for superfamilies. [kaynak belirtilmeli].
  2. ^ "Largest aquatic insect (by wingspan)". Guinness World Records. 4 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2018. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]