Mdzovreti Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mdzovreti Kalesi
Mdzovreti Kilisesi

Mdzovreti Kalesi (Gürcüce: მძოვრეთის ციხე) Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Dzama Nehri vadisinde yer alan bir kaledir. Kareli ilinin Ortubani köyünde konumlanmıştır. Kale, Dzama nehrinin sağ kıyısındadır. Kompleks, kilise, çan kulesi, kale, çeşitli evler ve tarımsal yerlerden oluşmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mdzovreti'de tarihi bir şehir vardı. Kale, 10. yüzyılda gelecekte Abhazya'nın kralı olacak III. Teodos'un konutuydu, 13. yüzyılda ise Kaha'nın (Toreli) oğlu Dük Gamrekeli'ye aitti. 1640 yılında kale, Nodar Tsitsişvili'nin krala karşı yaptığı isyan sırasında güçlendirildi. Kral Rostom kaleyi fethetmeyi başaramadı.

Tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayaya dikilmiş bir anıtsal yapı kompleksi bulunmaktadır. Kalede üç inşaat katmanı bulunur. 16. yüzyıldan itibaren Dzama vadisinde Panaskerteli-Tsitsişvilis'in hakimiyeti başlar. Kalenin doğu kısmında Meryem Ana Kilisesi vardır.

Kilise[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapı, 9 x 5.8 metre boyutlarında bir salon kilisesidir. Kilise, 17. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir. Bir kaya parçası oyularak yapılmıştır. Kilisenin girişi batıdadır. Yarım daire şekilli apsis, batı duvarı ve güney duvarında bir pencere bulunmaktadır. Sunak, büyük bir ikonostasis ile ayrılmıştır. Kilisenin içi sıvanmıştır. Kilisenin iki tane çatısı bulunmaktadır.

Kilisenin batısında üç katlı bir çan kulesi bulunmaktadır. Neredeyse kare planlı olan kule (5.8 x 5.9 metre) 18. yüzyılın ikinci yarısından kalmadır. Çoğunlukla kaldırım taşından inşa edilmiştir.

Kule[değiştir | kaynağı değiştir]

7.1 x 6.9 metre ölçülerindeki kule, 23.3 metre yüksekliğindedir. Kalenin güneybatısında konumlanmış olan kule, 17. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir. 7 katlı olan kule, kaldırım taşından yapılmıştır. Biri kuzeyde (birinci kat) diğeri güneyde (3. kat) olmak üzere iki girişi vardır. Birinci katın ahşap çatısı vardır. Diğer katlar ise ahşap levhalarla kaplanmıştır.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Description of Georgian historical and cultural monuments; Tiflis, 1990. volume 5. sayfa: 380-381