McDonald's Sıcak Kahve Davası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

McDonald's Sıcak Kahve Davası ya da Sıcak Kahve Davası, 1992 tarihinde Amerika'da görülen bir tazminat davasıdır. Restoran zinciri McDonald's 1992 tarihinde Stella Liebeck isimli müşterisine kahve verirken standart servis sıcaklığının üstünde (88 °C) servis etmesi ve bu bardağın Stella Liebeck'in bacakları üstüne dökülmesi sonucu 3.derece yanıkların oluşmasına sebep olmuştur. Bunun üzerine Stella Liebeck McDonald's 'a şikayeti üzerine McDonald's sağlık masraflarını ödemedi. Bunun üzerine mahkemeye başvuran Stella Liebeck, McDonald's hakkında suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine mahkeme McDonald's 'ı %80 suçlu buldu ve 3 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Daha sonra bu tutarı çok bulan mahkeme, tutarı 640 bin dolar'a düşürdü.[1]

Davadan Sonra[değiştir | kaynağı değiştir]

Stella Liebeck'in kahveden oluşan yanıklardan ötürü vücudunun %6'sında 3.derece yanık ve %16'sında hafif derecede yanık oluştu. Davadan sonra 2 yıl boyunca kısmi engelli olarak hayatını sürdürdü ve 92 yaşında hayatını kaybetti. Bu davadan sonra McDonald's da kahveleri normal servis sıcaklığında servis etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Amerikalıların Mesela McDonald's kahvesi yaktı diye milyonlarca dolarlık davalar açmaları çok saçma ve kurnazca değil mi?". Çağrı Mert Bakırcı. 19 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022.