Mayşe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mayşe, içki, meyve suyu ve salça üretimi gibi endüstrilerde kullanılan bir terimdir. Biracılıkta maltın haşlanması sürecindeki sıvının adıdır. Mayşe süzüldükten sonra elde edilen sıvı ise şerbet olarak adlandırılır. Şarapçılıkta ise üzümlerin sap ve çöplerinden ayrılarak ezildikten sonraki halini tanımlar ve eğer kırmızı şarap veya roze üretilecekse maserasyona tabi tutulabilir.[1] Meyve suyu sanayisinde de presleme öncesinde meyvelerin ezilmesini tanımlar. Meyve mayşesine askorbik asit ve enzim ilavesi yapılabilir veya mayşe ısıtılabilir.[2]

Biracılıkta[değiştir | kaynağı değiştir]

Biracılıkta mayşe aşaması nişasta içeren tahıllardan şeker (maltoz) eldesi adına önemli bir adımdır. Bu işlem maltın ihtiva ettiği enzimler vasıtasıyla sağlanır ve mayşeye maltın yanında maltlanmamış tahıllar da eklenebilir. Her enzimin en iyi çalıştığı optimal bir sıcaklığı olduğundan ısıtma işlemi aşamalı bir şekilde yapılır ve belli sıcaklıklarda sıcaklık korunur. Beta-glukan, amiloz ve proteinlerde parçalanma meydana gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ŞARAP ÜRETİMİNDEKİ ALKOL FERMENTASYONUNDA GÖRÜLEN DURAKLAMALAR" (PDF). Gıda Mühendisliği Dergisi. 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ocak 2023. 
  2. ^ GIDA TEKNOLOJİSİ: MEYVE - SEBZE SUYU ÜRETİMİ (PDF). TC MEB. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ocak 2023.