Mavi Vurgun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavi Vurgun
The Mediterranean Caper
YazarClive Cussler
ÇevirmenMehmet Harmancı
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürMacera
Yayım1973 (özgün)
1994 (Türkçe)
YayımcıBantam Books (özgün)
Altın Kitaplar (Türkçe)
Sayfa220
ISBN9780425197394 (özgün)
9789754054606 (Türkçe)
Dirk Pitt serisi
Girdap
(1. kitap)
Mavi Vurgun
(2. kitap)
Buzdağı
(3. kitap)

Mavi Vurgun, Clive Cussler'ın 1973 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınladığı aksiyon-macera romanıdır. Bu, yazarın baş kahramanı Dirk Pitt'in yer aldığı ilk yayınlanmış kitaptır. Amerika'nın Gizem Yazarları tarafından "1973'ün En İyi Ciltsiz Orijinal Romanı" dalında Edgar ödülüne aday gösterildi.

Tanıtım Yazısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Clive Cussler kahramanı Dirk Pitt ile birlikte okurlarını deniz diplerinde yeni heyecanlara sürüklüyor.

Tarihin karanlıklarından birdenbire ortaya çıkan eski bir uçak modern hava üssüne ölüm saldırısına girişir. Bu garip olay Akdeniz'de soluk kesen insan avının başlangıcı olacaktır.

Konu Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı Özel Projeler Direktörü Dirk Pitt ve Özel Projeler Direktör Yardımcısı Al Giordino, Ege Denizi'ndeki Dirk'e ait PBY Catalina model uçağıyla görevlerine doğru seyahat ederken, Taşoz adasında yer alan Brady Hava Kuvvetleri Üssü kontrol kulesinden bir yardım çağrısı alırlar. Kule, I. Dünya Savaşı döneminden kalma sarıya boyanmış ve siyah Malta haçına benzer bir amblem taşıyan bir Alman Albatros D-3 çift kanatlı uçağının hava saldırısında olduklarını bildirir. En yüksek hızı sadece saatte 103 mil olan çift kanatlı uçağın, pistleri bombalamakta ve milyonlarca dolarlık F-105 Starfire jetlerini[1] ve C-133 Cargomaster'ları en ufak bir direniş olmadan yok etmektedir. Dirk ve Al, sadece birkaç tüfekle donanmış olan İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma uçaklarıyla I. Dünya Savaşı'nda kalma uçakla ve makineli tüfekleriyle karşılaşmak zorunda kalır. Muhteşem bir it dalaşından sonra savaş alanından galip çıkarlar.

Dirk, NUMA araştırma gemisi First Attempt'in kaptanı olan Komutan Rudi Gunn ile görüşmek üzere Ege'ye gönderilmiştir. First Attempt, bilim adamlarının ilk memelinin gelişiminin canlı kanıtı olabileceğine inandıkları The Teaser adlı bir fosili bulmaya çalışan bir araştırma gezisindedir.

Çift kanatlı uçakla yaptığı çatışmanın ardından Dirk, gece yarısı yüzmeye gider, Teri von Till adında güzel bir genç kadınla tanışır ve kadını çabucak baştan çıkarır. Teri, Dirk'i amcasının villasında akşam yemeğine davet eder ve böylece Pitt'in kitabın ana kötü adamı Bruno von Till ile tanıştırılır. Pitt, von Till'in Teğmen Kurt Hiebert'in eski bir yoldaşı olduğunu öğrenir. Hiebert, Makedonya Şahini olarak bilinen bir Birinci Dünya Savaşı pilotudur ve en bilinen özelliği, çift kanatlı parlak sarı Albatros uçağıdır.

Pitt, Akşam yemeğinden sonra, von Till ile havaalanına yapılan saldırıyla ilgisi hakkında yüzleşmek ister ve von Till hiçbir şey itiraf etmese de Pitt'i villayı, Hades Çukuru olarak bilinen bir kapıdan silah zoruyla terk etmeye zorlar. Daha sonra, Hades Çukuru'nun, eski Yunan döneminde köylülerin hüküm giymiş bir suçluyu ölüme mahkum ettikleri zaman kullanılan bir labirent olduğu açıklanır. Ölüme mahkum edilen kişiye anında ölüm veya Hades Çukuru'nu seçme seçeneği verilirdi. Labirentin bir girişi, gizli bir çıkışı ve geçitler arasında dolaşan aç bir aslanı vardır ve kayıtlı tarihte, hiç kimse aslan onları bulmadan önce çıkışı bulamamıştır. Von Till'in bir aslanı olmasa da, Dirk Pitt'in ölümcül bir mücadeleye girdiği çok büyük beyaz bir Alman çoban köpeği vardır.

Başarılı kaçışının ardından Pitt, Bruno von Till'den intikam almak için geri döndü ve Teri von Till'i rehine alarak villadan kaçarken yakalanarak gözaltına alındı. Daha sonra Bruno von Till'in Interpol ajanları ve Birleşik Devletler Federal Narkotik Bürosu'ndan Müfettiş Hercules Zacynthus tarafından gözetlendiği ortaya çıkar. Müfettiş, von Till'in birçok iğrenç suç eylemiyle ilgili her türlü malın taşınmasından sorumlu birinci sınıf bir kaçakçı olduğundan şüphelenildiğini açıklar. Bu eylemler arasında 1954'te İspanyol ekonomisini neredeyse deviren büyük İspanyol altın hırsızlığı; 85 yüksek rütbeli Nazi subayının II. Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya'dan gizemli bir şekilde ortadan kaybolması ve Buenos Aires'te aniden yeniden ortaya çıkmaları; ve İtalya'nın Napoli kentinden kaçırılıp, Kazablanka'da seks kölesi olarak satılan bir otobüs dolusu genç kızlar yer almaktadır. Müfettiş, şimdi von Till'in Minerva Lines adlı kargo gemisi filosunu kullanarak yaklaşık yarım milyar dolar değerinde eroini ABD'ye kaçırmaya çalıştığına inanmaktadır.

Interpol, Federal Narkotik Bürosu, Gümrük Bürosu ve diğer birçok kolluk kuvvetlerinin tüm çabalarına rağmen Bruno von Till'i gemilerini yasadışı bir şey taşırken yakalayamamışlardır. Pitt, sonunda, von Till'in, nakliye hattının kaynaklarını kullanarak, Alman U-Boat U-19 ve bir Japon I-Boat sınıfı denizaltısının batık enkazlarını kaldırdığını ve bu denizaltıları kaçakçılık operasyonunun parçası olarak kullandığı keşfeder. Von Till, bir Alman denizaltısını, kargo gemilerinin ambarlarından kolayca takılıp çıkarılabilen tamamen otomatik bir kaçakçılık gemisine dönüştürmüştü.

Pitt'in varsayımlarını eylem için bir temel olarak kullanan müfettiş, Amerika Birleşik Devletleri'nde mümkün olduğu kadar çok eroin dağıtıcısını yakalamak için bir çalışma başlatır. Ancak Pitt, Bruno von Till'in Interpol ve Federal Narkotik Bürosu'nun yaklaşımının farkında olduğundan şüphelenir ve von Till'i daha önce durdurmak için son bir çabayla, kaçıp hain uyuşturucu kaçakçılığı operasyonunu başka bir yerde kurmadan önce Al ve First Attempt ekibinin üyeleriyle birlikte kendi umutsuz görevini başlatır. Pitt, von Till'i yenmeyi ve bu süreçte Amiral Sandecker için bir Teaser da bulmayı başarır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kaptan Darius - Yunan jandarmasından Albay Zeno'nun yardımcısı ve Bruno von Till'in emrinde bir hain.
  • Teğmen Kurt Heibert - Makedonya Şahini olarak bilinen I. Dünya Savaşı askeri. Jagedestaffel 91'de görev yapıp Makedon cephesinde müttefiklere karşı 32 zafer kazandı ve Büyük Savaş'ın seçkin askerlerinden biriydi. 15 Temmuz 1918'de Ege Denizi'nde uçağı düşürülerek öldürüldüğü varsayılıyor.
  • Kaptan Al Giordino - Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı Özel Projeler Direktör Yardımcısı.
  • Komutan Rudi Gunn - NUMA araştırma gemisi First Attempt gemisinin kaptanı ve seferin komutanı.
  • Dr. Ken Knight - First Attempt araştırma gemisine atanan parlak bir deniz jeofizikçisi .
  • Albay Lewis - Brady Hava Kuvvetleri Üssü Komutanı.
  • Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nden Binbaşı Dirk Pitt - Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı'na Özel Projeler Direktörü
  • Amiral James Sandecker - Ulusal Sualtı ve Denizcilik Ajansı Baş Direktörü.
  • Bruno von Till - Hain bir kaçakçılık operasyonunun parçası olarak kullandığı Minerva buharlı gemi hattının sahibi ve işletmecisi. Birinci Dünya Savaşı savaş pilotu olarak tanıtılmasına rağmen, daha sonra gerçekte Adolf Hitler'in fanatik takipçisi; ve Kurt Hiebert'in kardeşi ve Nazi Almanyası'nın ulaşım filosunun komutanı Amiral Erich Hiebert olduğu ortaya çıktı. Hiebert, Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi tarafından gıyaben mahkum edildi ve yıpranmış ticaret gemilerini İngiliz ve Amerikan savaş esirleriyle yüklemek ve onları İngiliz ve Amerikan pilotları tarafından bombalanmak üzere başıboş bırakmaktan ölüme mahkum edildi.
  • Teri von Till - Bruno von Till'in yeğeni. Daha sonra, müfettiş Zacynthus için çalışan Federal Narkotik Bürosu'nun gizli bir ajanı olan Amy olduğu ortaya çıkar.
  • Müfettiş Hercules Zacynthus - Interpol himayesinde çok uluslu, çok yargı yetkisine sahip bir görev gücünün başkanı olan Federal Narkotik Bürosu müfettişi. Zacynthus, Yunanistan'da von Till'in kaçakçılık operasyonunu engellemeye ve büyük bir eroin sevkiyatının ABD'ye ulaşmasını engellemeye çalışır.
  • Albay Polyclitus Anaxamander Zeno - görev gücünün ikinci komutanı ve ulusal ordunun bir kolu olan Yunan jandarma Komutanı.

Diğer eserlere imalar / referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dirk Pitt, tamamen otomatik bir gemiyi gözlemlerken duygularını anlatırken Robert Southey'in "The Inchcape Rock" adlı eserinden şu kısa alıntıyı yapıyor: "Havada kıpırdama yok, denizde kıpırdama yok, gemi olabileceği kadar sabit." .

Gerçek tarih, coğrafya ve güncel bilime imalar / referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mavi Vurgun, Pitt gerilim panteonundaki çoğu romandan farklıdır, çünkü geçmişle alakalı bir önsözle başlamaz. Ancak roman boyunca gerçek hayattan bir takım kişilerden ve olaylardan bahsedilmiştir. Bunlar arasında casus Mata Hari, hayalet gemiler Mary Celeste ve Uçan Hollandalı, Martin Bormann ve Hermann Göring gibi çeşitli Nazi savaş suçluları yer alıyor. 1786'da HMS Confident'te bir denizcinin ceza olarak korkunç bir şekilde geminin altından geçirilmesine de atıfta bulunuluyor. Roman aynı zamanda yayınlandığı sırada Sri Lanka olarak yeniden adlandırılan Seylan'a da atıfta bulunuyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ F-105 StarFire model gerçek hayatta bulunmamaktadır. Yazar büyük ihtimalle F-104 Starfighter modelini kastetmiştir