Mavi Korku

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavi Korku
Deep Blue Sea
YönetmenRenny Harlin
YapımcıAkiva Goldsman
Tony Ludwig
Alan Riche
YazarDuncan Kennedy
Donna Powers
Wayne Powers
Oyuncular
MüzikTrevor Rabin
Görüntü yönetmeniStephen F. Windon
KurguFrank J. Urioste
Derek Brechin
Dallas Puett
StüdyoVillage Roadshow Pictures
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i28 Temmuz 1999 (1999-07-28)
Süre105 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe$82 milyon
Hasılat$164.6 milyon

Mavi Korku (İngilizce: Deep Blue Sea), Renny Harlin'in yönettiği 1999 Amerikan bilimkurgu korku filmi. Filmde Saffron Burrows, Thomas Jane, Samuel L. Jackson, Michael Rapaport ve rapçi LL Cool J yer aldı. İzole edilmiş bir su altı tesisinde geçen film, bilim insanlarından oluşan bir ekibin Alzheimer hastalığına karşı savaşmak için mako köpekbalıklarıyla ilgili araştırmalarını ele almaktadır. Yapılan deneyler sonucunda köpekbalıkları, olduğundan çok daha zeki özellikler kazanırlar. Büyüyen ve ufku genişleyen akıllarını kullanıp ete daha kolay yoldan ulaşmanın planlarını yapan köpekbalıkları, bir şekilde bilim insanlarının elinden kaçmayı başararak açık denizlere açılırlar.

82 milyon dolarlık bir bütçeye sahip olan Mavi Korku, 1993 yılındaki Dağcı filminden beri ticari olarak başarılı bir film yapmayan Harlin için bir testi temsil etti. Film öncelikle Rosarito, Meksika'daki Fox Baja Stüdyolarında çekildi; yapım ekibi burada, James Cameron'ın 1997 Titanic filmi için inşa edilmiş olan büyük su depoları üzerinde setler inşa etti. Filmin bazı sahnelerinde gerçek köpekbalıkları sahneleri kullanılsa da çoğu köpekbalığı ya animatronik ya da bilgisayar grafiklerinden oluşmaktadır. Trevor Rabin filmin müziğini besteledi; LL Cool J, filme "Deepest Bluest (Shark's Fin)" ve "Say What". adlarında iki şarkı ile katkıda bulundu.

Film endüstrisinin yaz sezonunda sinemalarda gösterime giren Mavi Korku, Amerika Birleşik Devletleri'nde ile Kanada'da 73 milyon ABD doları ve dünya genelinde 164 milyon ABD doları olan orta hâlli bir ticari başarısı elde etti.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]