Mavera (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mavera
Dizinin afişi
FormatTelevizyon dizisi
TürTarihî
Dram
Dîni
Senaristİbrahim Ethem Arslan
Mustafa Burak Doğu
ÖyküGökhan Gürses
Talha Bayansal
Emin Yardım
YönetmenDoğan Ümit Karaca
BaşrolKorel Cezayirli
Görkem Sevindik
Tansel Öngel
Sinan Tuzcu
Hasan Küçükçetin
Recep Usta
Zara
Ferit Kaya
Mehmet Korhan Fırat
Hakan Adrian Can
Evren Erler
Nusret Çetinel
Açılış müziğiMavera jenerik
Bitiş müziğiMavera jenerik
BesteciEnder Gündüzlü
Erkin Hadimoğlu
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı26
Yapım
YapımcıYusuf Esenkal
Serdar Öğretici
MekânKonya
Görüntü yönetmeniMünür Gürsoy
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiEs Film
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Görüntü formatı16:9 1080p
Ses formatıStereo
Yayın tarihi12 Nisan 2021 - 7 Mayıs 2021
DurumuSona erdi

Mavera, Es Film imzalı, ilk bölümü 12 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan, Ahmed Yesevi'nin hayatını ve yaşantılarını anlatan, tarihî, dram ve dinî türdeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizinin başrollerinde Korel Cezayirli, Görkem Sevindik, Tansel Öngel, Hasan Küçükçetin, Sinan Tuzcu, Recep Usta ve Zara gibi oyuncular yer almaktadır. Dizi, 26 bölüm şeklinde planlanarak çekilmiştir.

Dizinin çekimleri, 2020 yılının yaz ayında Konya'da gerçekleştirilmiştir ve 2021 yılının Ramazan ayında yayınlanması hedeflenmiştir.

Yönetmenliğini Doğan Ümit Karaca’nın yaptığı, Ramazan ayına özel mini bir dizi olan Mavera, 7 Mayıs 2021 gecesi yayımlanan 26. bölümü ile sona ermiştir.[1]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, tarihteki ilk alperenlerin ve onlardan biri olan Hâce Ahmed Yesevi'nin hayatını anlatmaktadır. Dizide, Hâce Ahmed Yesevi ile beraberindeki Türkistanlı üç derviş, pirleri olan Yusuf Hemedani tarafından zamanın parlak şehirlerinden biri olan Bağdat’a gönderilir.

Yusuf Hemedani tarafından Bağdat yerleşkesine gönderilen Ahmed Yesevi, burada yoğun bir mücadele vermektedir.[2]

''Mavera'' kelimesinin anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mavera kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu'na göre şöyledir: Bir şeyin ötesinde, arkasında, gerisinde bulunan yer, zaman.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Bölüm aralığı Açıklama
Korel Cezayirli Hâce Ahmed Yesevî 1-26 Yusuf Hemedani tarafından Bağdat'a gönderilen, Anadolu'ya daha önce gitmemiş olsa dahi, onun Türkleşmesine vesile olan ünlü mutasavvıftır.
Görkem Sevindik Sarı Saltuk Selçuklu Devleti'ne istihbarat veren bir casustur. Hâce Ahmed ile daha sonradan tanışmış ve ona sadık olmuştur.
Tansel Öngel Mahmud 1-23 Ahmed Yesevi'nin en yakın dostudur. Cengaver bir kişiliği vardır. Hâce'yi çok sever ve sürekli onu korumayı kendine vazife edinmiştir. 23. bölümde, göçmen ailelerinin obasına yapılan saldırıda şehit olmuştur.
Sinan Tuzcu Âtıf 1-26 Bağdat halifesinin veziridir. Haşhaşi teşkilatına bilgi veren bir haindir. Ahmed Yesevi ve dostlarına her türlü eziyeti yapmak için uğraşmaktadır. Final bölümü olan 26. bölümde, Sarı Saltuk tarafından öldürülür.
Hasan Küçükçetin Pehlivan Hamza Usta 1-23 Ahmed Yesevi'nin ustasıdır. Aynı zamanda pehlivandır. Uzun boylu, iri yapılı birisidir ve silah olarak sürekli balta kullanır. Yeri geldiğinde öğüt vermesini de iyi bilir. 23. bölümde, göçmen ailelerinin obasına yapılan saldırıda şehit olmuştur.
Necip Karakaya Yusuf Hemedanî 1-19 Ahmed Yesevi'nin piridir. Türk-İslam dünyasının önde gelen din adamlarındandır.
Zara Kara Leyla 1-26 Bağdat'taki evinde kadınları oynatıp bununla para kazanan bir kadındır. Tüm Bağdat'ta adı kötüye çıkmıştır. Ahmed Yesevi, Bağdat'a geldiğinde onun dükkânını satın almış ve bu vesileyle tanışmışlardır. Sonrasında Hace'ye sadık, temiz birisi olmuştur.
Recep Usta Mansur Hace Ahmed Yesevi, Mahmud ve Pehlivan Hamza'nın yoldaşıdır.
Mehmet Korhan Fırat Şahsuvar 2-26 Önceleri Bağdat'ta, fakir olan mahallesinin karnını doyurmak için her türlü hırsızlık ve kaçakçılık yapan, zenginlerden nefret eden birisiydi. Ardından Hace'yi tanımasıyla birlikte onun yoluna girmiş, ona sadık olmuş ve bu işlerden uzak durmuştur.
Hakan Adrian Can Necat 1-26 Bağdat'ta görevli olan bir Haşhaşi daisidir. Vezir Âtıf'ın yardımları ve istihbaratlarıyla Hace'yi ve dostlarını yok etme peşindedir. Final bölümünde Şahsuvar tarafından öldürülür.
Ferit Kaya Mervan 1-22 Bağdat'taki Hemedani Tekkesi'nin baş dervişidir. Hace Ahmed'in gelmesiyle birlikte ondan nefret etmiş ve onun yoluna taş koymaya çalışmıştır. Aynı zamanda Vezir Âtıf'a bağlı ve sadık birisidir. 22. bölümde Şahsuvar tarafından öldürülür.
Nusret Çetinel Halife Müsterşid 1-26 Bağdat'ın halifesidir. Oldukça yaşlı bir kişidir. Önceleri her türlü işlerini veziri Atıf'a yaptırdığı için Atıf'ın hainliğini fark etmemiştir. Sonrasında Hace yardımıyla öğrenir ve ona minnet duyar.
Evren Erler Dübeys bin Sadaka Selçuklu Devleti'ni çökertmek için her türlü faaliyeti yürüten kıdemli birisidir. Haşhaşi tarikatı ve dahi Abbasi halifeliğini kontrol altında tutan Vezir Atıf da dahil olmak üzere birçok kişiyle iş birliği yapar. Final bölümünde, mekanına düzenlenen saldırıda kaçmıştır ve bir daha görülmemiştir.
Erdem Ergüney Kutluk İlk bölümde Hace Ahmed ve dostlarını ağırlayıp barındıran göçer obasının sahibidir. Hace ve onun dostlarına her türlü yardımı dokunmuştur.
Nur Berfin Çiroğlu Aytolu Kutluk'un kızıdır. Hace Ahmed'e sevdalanmıştır. Sevgisini bir türlü dile getirememiştir. Obasına düzenlenen bir saldırıda, Haşhaşiler tarafından yakalanıp işkence edilmiştir ve ardından mankurt edilip Hace'yi öldürmesi için görevlendirilmiştir. Final bölümünde; Hace'yi öldürmek için davranır, ancak başka bir çare kalmadığından halifenin kızı Asife tarafından öldürülür.
Dilaray Yeşilyaprak Asife Sultan Halife Müsterşid'in kızıdır. O da Hace Ahmed'e sevdalanmıştır ve o da sevgisini dile getirememiştir.
Demircan Kaçel Yalgız Göçer obasında yaşayan, hiç konuşmayan, yıllar önce anne ve babasını kaybeden yetim bir oğlandır. Hace ile tanıştıktan sonra ona derin bir saygı duymuş ve ardından konuşmayı başarmıştır.
Arben Akış Necip 1-21 Şahsuvar'ın mahallesinde yaşayan ve Şahsuvar ile sürekli takılan küçük bir çocuktur. İlk bölümde, açlıktan bir dükkândan ekmek çalınca Hace Ahmed, onu dövmek isteyen adamları durdurur ve onu korur. Bu olay vesilesiyle tanışırlar. Sonrasında Şahsuvar ile birlikte Hace'nin yoluna girerler. 21. bölümde, Hace'nin düşmanları tarafından zehir aracılığıyla ölür ve küçük bir çocuğun ölümü Hace'yi ve dostlarını bayağı üzer.
Handan Yıldırım Dadı 1-26 Asife Sultan'ın dadısıdır.
Haydar Köyel Adnan 1-22 Kara Leyla'nın baş yardımcısıdır. Her türlü bilgiyi ona iletir.
Volkan Uygun Üzeyir 1-26 Dübeys bin Sadaka'nın yiğit adamlarından biridir. Korkusuzdur ve efendisine bir köpek kadar sadıktır. Final bölümünde Selçuklu askerleri tarafından okla öldürülür.
Alper Türedi Tarık Usta Bağdat'ta uzun yıllardır yaşayan Hristiyan bir esnaftır. İnsanların yaşayışına ve inançlarına saygı gösterir. Hace'ye yardımları da dokunmuştur. Final bölümünde, Hace'yi tanımanın da verdiği huzur ve memnuniyetle, kendi isteği ile Müslüman olur.
Mehmet Ali Aysin Urungu 1-23 Kutluk'un oğlu, Aytolu'nun kardeşidir. Obalarına düzenlenen saldırıda, düşmanları tarafından öldürülür.
Sedat Mert Sedat 1-26 Dübeys bin Sadaka'nın en güvendiği adamıdır. Final bölümünde Sarı Saltuk tarafından öldürülür.
Alkan Kızılırmak Selçuklu komutanı Selçuklu Devleti'ne hizmet eden yiğit bir komutandır. Sarı Saltuk ile birlikte Bağdat'taki düşmanlarını temizleme görevini üstlenirler.
Samet Arda Mercan Tarık Ustanın oğludur 1-19 Tarık ustanın oğludur.Tek gözünden hasta bir çocuktur ve Hâce Ahmet Yesevi tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuşturulmuştur.[3]
Atilla Öner Fehd 1-26

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

SezonBölüm
sayısı
Orijinal yayın tarihi
Başlangıç tarihiBitiş tarihiKanal
12612 Nisan 2021 (2021-04-12)7 Mayıs 2021 (2021-05-07) (Final)TRT 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mavera ne zaman çekildi? Mavera dizisinin konusu nedir?". Haberler.com. 2 Mayıs 2021. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
  2. ^ "TRT 1 Mavera Oyuncuları İsimleri Karakterleri Konusu". DiziFilmGazetesi. 11 Nisan 2021. 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]