Mauritius Kreolü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mauritius Kreyolu sayfasından yönlendirildi)
Mauritius Kreolü
kreol morisien,morisien
TelaffuzŞablon:IPA-mfe
Konuşan sayısı1,090,000  (2012 UNSD)
1,335,000 toplam konuşan sayısı
2. dil olarak konuşan sayısı: 200,000 (2016)
Dil ailesi
DiyalektlerAgalega
Chagossian
Rodriguan
Dil kodları
ISO 639-3mfe
Glottologmori1278[1]
Mauritius Creole dilinde yazılmış bir tabela yazısı.

Mauritius Kreolü veya Morisien (eski adıyla Morisyen) Mauritius'ta konuşulan Fransızca kökenli bir creole dilidir . İngilizce kelimeler, dilin standartlaştırılmış versiyonuna dahil edilmiştir. Ayrıca, Afrika ve Asya'daki kültürlerden köleler ve sözleşmeli hizmetçiler, ülkede farklı bir dil mirası bıraktılar. Bu grupların konuştuğu kelimeler de çağdaş Morisien'e dahil edilmiştir.

Mauritius Kreolü, 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmış olan Mauritius Cumhuriyeti'nin köprü dilidir. Hem İngilizce hem de Fransızca, Mauritius Kreolü'ne alternatif olarak kullanılmaktadır. İngilizce öncelikle yönetim ve eğitim amaçlı konuşulur ve Fransızca medya tarafından ve ikinci dil olarak kullanılır.

Mauritiuslular evde Mauritius Kreolü ve iş yerinde Fransızca konuşma eğilimindedir. Okullarda Fransızca ve İngilizce öğretilir. Mauritiuslular çok sayıda etnik kökene sahip olsalar da (Hint, Afrika, Avrupa ve Çin dahil) Mauritius Kreolü, ülkenin birincil ana dili haline gelmek için nüfusun çoğunun atalarının dillerini yavaş yavaş değiştirdi. Bugün yaklaşık 1,3 milyon insan bu dili konuşuyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Morisyen". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.