Mauretania Sitifensis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Provincia Mauretania Sitifensis
Roma İmparatorluğu Eyaleti
AD 293–AD 585
Mauretania Sitifensis harita üzerinde
Mauretania Sitifensis harita üzerinde
MS 400 yılında Roma İmparatorluğu'nun Mauretania Sitifensis eyaleti
Merkez Setifis
Tarih Klasik Antik Çağ
 - Kuruluş AD 293
 - Bizans tarafından "Mauretania Prima" eyaletinin oluşturulması AD 585
Bugün parçası  Cezayir

Mauretania Sitifensis, Africa Proconsularis içinde bir Roma eyaletidir. Başkenti, Setifis'dir.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Roma İmparatorluğu'nun İmparator Diocletianus'un daha sonraki bölünmesinde, Saldae'den Ampsaga nehrine kadar olan Mauretania Caesariensis'in doğu kısmından yeni bir eyalete oluşturuldu ve yeni eyalet, denizden uzak Setifis (modern Cezayir'de Setif) kasabasına atfen Mauretania Sitifensis (modern Cezayir'de Setif) olarak adlandırıldı.[2]

I. Konstantin zamanında, Mauretania Sitifensis, İtalya praetoria idaresi içinde yer alan Dioecesis Africae idaresine bağlandı. Yeni eyalet, Vandallar tarafından fethedilene kadar, 4. yüzyılda büyük bir ekonomik gelişme gösterdi. Eyalette, Konstantin sonrası ana yerel din olan Hristiyan tarikatı Donatizm, Kutsal Makam'ı zorlarken Setifis, Mitraizmin merkeziydi.[3]

Mauretania Sitifensis'in belirli alanlarda Vandal ve Bizans yönetimindeyken, çoğunluğu (578 AD yılına kadar) Altava Krallığı gibi Berberi krallıkları tarafından yönetiliyordu. Sadece Saldae ve Setifis çevresindeki kıyı bölgesi tamamen Roma kültürünü taşıyordu. 585 AD yılında Bizans İmparatoru Mauricius, "Mauretania Prima" eyaletini kurdu ve eski Mauretania Sitifensis'i sildi. Doğrusu imparator Mauricius aynı yıl "Eksarh" makamı kurmuştu, bu makam Praefectus praetorio yüksek sivil yöneticisi ile magister militum askeri yöneticisinin bir araya gelmesiydi ve Konstantinopolis'ten hatırı sayılır özerkti.

Biri İtalya'da Ravenna'da (dolayısıyla Ravenna Eksarhlığı olarak bilinir) ve diğeri Afrika'da Kartaca merkezli ve Batı Akdeniz'deki tüm imparatorluk mülklerini de içeren iki eksarhlık kuruldu. İlk Afrika eksarhı Patrici Gennadius idi: 578'de Magister militum Africae olarak atandı ve Mauretania Sitifensis'in topraklarını genişleterek Mauretanya'daki Romano-Moro Garmul Krallığı'nı hızla yendi. İmparator Mauricius tarafından yapılan eyalet değişiklikleri arasında Mauretania Caesariensis ile Mauretania Sitifensis eyaletlerinin birleştirilip yeni "Mauretania Prima" eyaletinin oluşturması vardı.

Mauretania Sitifensis başlangıçta 17.800 mil karelik bir alana sahipti ve Saldae limanından ihraç edilen iyi bir tarımı (tahıllar vb.) vardı.[4] Ancak Bizans kontrolü altında eyalet, orijinal alanın üçte biri ile sadece kıyı kesimine indirildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Mauretania Sitifensis'in haritası (mavi renkli)". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ Serge Lancel et Omar Daoud, "L'Algérie antique : De Massinissa à saint Augustin" Chapter: Mauretanie
  3. ^ H. Jaubert, Anciens évêchés et ruines chrétiennes de la Numidie et de la Sitifienne 29 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., in Recueil des Notices et Mémoires de la Société archéologique de Constantine, vol. 46, 1913
  4. ^ Mauretania Sitifensis, p. 639-640
Genel
  • Arrowsmith, Aaron. A Compendium of Ancient and Modern Geography. Editor E.P. Williams, 1856 (New York Library) New York, 2007
  • Serge Lancel et Omar Daoud. L'Algérie antique : De Massinissa à saint Augustin, Place des Victoires, 2008 (9782844591913)
  • Martindale, John R., (Ed.) (1992). The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume III, AD 527–641 (İngilizce). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-20160-8. 
  • Shlosser, Franziska E. (1994). The Reign of the Emperor Maurikios (582–602). A reassessment (Historical Monographs 14) (İngilizce). Atina.