Matthew Fontaine Maury

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Matthew Fontaine Maury
Doğum14 Ocak 1806(1806-01-14)
Spotsylvania County, Virginia, ABD
Ölüm1 Şubat 1873 (67 yaşında)
Lexington, Virginia, aBD
Defin yeriHollywood Cemetery
MilliyetAmerikalı
MeslekAstronom, oşinograf, deniz subayı, eğitimci, yazar
İmza

Matthew Fontaine Maury (14 Ocak 1806 - 1 Şubat 1873) Amerikalı astronom, deniz subayı, tarihçi, oşinograf, meteorolog, haritacı, yazar, jeolog ve eğitimcidir.

Özellikle de Denizlerin Fiziki Coğrafyası (1855) başta olmak üzere oşinografi alanındaki kitaplarındaki kapsamlı çalışmaları nedeniyle "Denizlerin Yol Bulucusu" ve "Modern Oşinografi ve Deniz Meteorolojisinin Babası" ve daha sonra "Denizlerin Bilimcisi" olarak adlandırılmıştır. Maury, gemilerin denizden geçmesi için okyanus şeritleri de dahil olmak üzere rüzgarların ve okyanus akıntılarının haritasının çıkarılmasına birçok önemli yeni katkı yaptı.

Maury, 1825'te, 19 yaşında, ABD Temsilcisi Sam Houston aracılığıyla, Birleşik Devletler Donanması'nda subaylık emri aldı. USS Brandywine firkateynindeki subaylığı sırasında, neredeyse hemen denizleri incelemeye ve navigasyon yöntemlerini kaydetmeye başladı. Bir bacak yaralanması nedeniyle deniz görevine uygun olmayan hale geldiğinde, Maury zamanını navigasyon, meteoroloji, rüzgarlar ve akıntılar üzerine çalışmaya adadı. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Gözlemevi'nin Baş Müfettişi ve Harita ve Aletler Deposu'nun başkanı oldu. Maury orada binlerce geminin kütüklerini ve haritalarını inceledi. Denizcilere okyanus akıntılarını ve rüzgarları kendi avantajlarına nasıl kullanacaklarını gösteren ve okyanus yolculuklarının uzunluğunu büyük ölçüde azaltan Kuzey Atlantik Rüzgar ve Akıntı Haritasını yayınladı. Maury'nin oşinografik verileri kaydetmeye yönelik tek tip sistemi, dünyanın dört bir yanındaki donanmalar ve ticaret denizcileri tarafından benimsendi ve tüm büyük ticaret yolları için grafikler geliştirmek için kullanıldı.

Amerikan İç Savaşı'nın patlak vermesiyle Virginia'lı Maury, ABD Donanması komutanı olarak görevinden istifa etti ve Konfederasyona katıldı. Savaşı Güney'de ve yurtdışında, İngiltere, İrlanda ve Fransa'da geçirdi. Bir gemi edinmeye yardım etti, konfederasyon adına Amerika'daki savaşın birkaç Avrupa ülkesi arasında durdurulmasını savundu. Savaşın ardından Maury, Lexington, Virginia'daki Virginia Askeri Enstitüsünde bir öğretim görevini kabul etti. Karada ulusal ve uluslararası hava tahmini üzerine yorucu bir eyaletten eyalete konferans turunu tamamladıktandı. 1873'te enstitüde öldüğünde ayrıca Virginia Jeolojik Araştırması adlı kitabını ve gençler için yeni bir coğrafya dizisini tamamlamıştı.

İlk yılları ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Maury, 15. yüzyıl Fransa'sına kadar izlenebilen, Huguenot soyunun önde gelen bir Virginia ailesi olan Maury ailesinin soyundan geliyordu. Büyükbabası Rahip James Maury, sonradan ABD başkanı olan Thomas Jefferson'a ilham veren bir öğretmendi. Maury'nin ayrıca Virginia'nın erken dönemindeki "Küçük" ailesinden bir Hollanda-Amerikan soyları vardı.

1806'da Virginia, Fredericksburg yakınlarındaki Spotsylvania County'de doğdu; ebeveynleri Richard Maury ve Diane Minor Maury idi. Aile, Matthew beş yaşındayken Franklin, Tennessee'ye taşındı. ABD Donanmasında bir subay olarak korsanlarla savaştıktan sonra sarı hummaya yakalanan ağabeyi Teğmen John Minor Maury'nin denizcilik kariyerini takip etmek istedi. John'un acı verici ölümünün bir sonucu olarak, Matthew'un babası Richard, onun Donanmaya katılmasını yasakladı. Maury, Donanmanın o zamanlar sunabileceğinden daha iyi bir eğitim almak için West Point'e gitmeyi düşündü, ancak bunun yerine, 1825'te 19 yaşında bir aile dostu olan Tennessee Temsilcisi Sam Houston'ın etkisiyle bir deniz ataması aldı.

Maury, La Fayette'in 1824'te Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ünlü ziyaretin ardından, Marquis de La Fayette'i Fransa'ya götüren firkateyn Brandywine gemisinde subay olarak Donanma'ya katıldı. Maury, neredeyse hemen denizleri incelemeye ve navigasyon yöntemlerini kaydetmeye başladı. Bu ilgiyi uyandıran deneyimlerden biri, görevlendirildiği gemi ve dünyayı dolaşan ilk ABD savaş gemisi olan USS Vincennes'de dünyanın etrafını dolaşmaktı.

Bilimsel kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Maury'nin deniz gezisi günleri, bir kaza sonucu sağ bacağının kırılmasının ardından 33 yaşında aniden sona erdi. Daha sonra, zamanını deniz meteorolojisi, seyrüsefer, rüzgarlar ve akıntıların haritasını çıkarmaya ve Mezmurlar'da bahsi geçen "Denizlerin Yolları"nı aramaya adadı.

Washington, DC'deki Birleşik Devletler Donanması ofisinin sorumlusu olarak "Grafikler ve Aletler Deposu" sorumlusu olarak adlandırılan genç teğmen, 1842'de çok sayıda örgütlenmemiş kayıt defteri ve kütüğün kütüphanecisi oldu. Girişimiyle, ofisinde bilgileri organize ederek ve deniz koşulları ve gözlemler hakkında daha fazla bilgi toplamak için ülkenin gemi kaptanları arasında bir raporlama sistemi kurarak denizciliği iyileştirmeye çalıştı. Çalışmalarının sonucu uluslararası tanınırlık ve 1847'de Wind and Current Chart of the North Atlantic'in yayınlanmasıydı. Uluslararası tanınması, 1854'te ABD Donanma Gözlemevi ve Hidrografi Ofisi'ne deponun amacının ve adının değiştirilmesinde etkili oldu. Nisan 1861'deki istifasına kadar bu görevi sürdürdü. Maury, ulusal bir gözlemevinin kurulmasının başlıca savunucularından biriydi ve bir bilim meraklısı ve eski ABD Başkanı Temsilcisi John Quincy Adams'a, en sonunda Deniz Gözlemevi olacak bir yapının oluşturulması için başvurdu. Maury, astronomiyi bir avokasyon olarak seven Adams'ı Deniz Gözlemevi'nde zaman zaman ağırladı. Maury'nin yukarı Pennsylvania Bulvarı'ndaki evine her zaman uzun bir yolculuk yapmasından endişe duyan Adams, Gözlemevi sahasındaki bir Müfettiş Evini finanse eden bir ödenek tasarısı sundu. Adams, bu nedenle tesisin teleskopundan bakmak için düzenli olarak uğramasında herhangi bir kısıtlama yaşamadı.

Bir denizci olarak Maury, ters rüzgarların ve sürüklenme akımlarının bir geminin yolu üzerindeki etkileri hakkında gemi kaptanları tarafından öğrenilen çok sayıda ders olduğunu belirtti. Kaptanlar dersleri aslına sadık kalarak kayıt defterlerine kaydettiler ama sonra unutuldular. Maury, Gözlemevinde, ABD Donanması'nın başlangıcından kalma sandıklarda saklanan binlerce eski geminin kütük ve çizelgelerinin muazzam bir koleksiyonunu ortaya çıkardı. Her mevsimdeki rüzgar, sakinlik ve akıntı hakkında bilgi toplamak için belgeleri gözden geçirdi. Onun hayali bu bilgiyi tüm kaptanların ellerine teslim etmekti.

Maury ayrıca balinaların göçünün haritasını çıkarmak için eski gemilerin kütüklerini kullandı. O zamanlar balina avcılarının gemileri, balinaların göç ettiğini ve yollarının çizilebileceğini bilmeden, bazen yıllarca denize açılmaktaydı.

Maury'nin okyanus akıntıları üzerine çalışması, Kuzeybatı Geçidi teorisinin yanı sıra, okyanusta Kuzey Kutbu yakınlarındaki bir alanın zaman zaman buzsuz olduğu hipotezini savunmasına yol açtı. Bunun arkasındaki mantık sağlamdı. Eski balina avcısı gemilerinin kütükleri, zıpkınların tasarımlarını ve işaretlerini gösteriyordu. Atlantik'te yakalanan balinalarda bulunan zıpkınlar, Pasifik'teki gemiler tarafından vurulmuştu ve bunun tersi, balinalar Horn Burnu'nu dolaşmış olsaydı imkansız olacak bir sıklıkta olurdu.

Balinanın memeli olduğunu bilen Maury, balinaların nefes almasını sağlamak için okyanuslar arasında buzsuz bir kuzey geçidinin olması gerektiğini teorileştirdi. Bu, birçok kaşif için güvenilir bir deniz rotası aramaya ilham veren popüler bir fikir oldu. Birçoğu onu ararken öldü.

Teğmen Maury, denizcilere okyanus akıntılarını ve rüzgarları kendi avantajlarına nasıl kullanacaklarını ve yolculuklarının uzunluğunu büyük ölçüde azaltacaklarını gösteren Rüzgar ve Kuzey Atlantik Akım Haritasını yayınladı. Seyir Yönleri ve Denizlerin Fiziki Coğrafyası ve Meteorolojisi halen bir standart olmaya devam etmektedir. Maury'nin sinoptik oşinografik verileri kaydetmeye yönelik sistemi, dünyanın dört bir yanındaki donanmalar ve ticaret denizcileri tarafından benimsendi ve tüm önemli ticaret yolları için grafikler geliştirmek için kullanıldı.

Maury, 1855'te

Maury'nin Deniz Gözlemevi ekibi, kendisine atanan yardımcılardan oluşuyordu: James Melville Gilliss, Teğmenler John Mercer Brooke, William Lewis Herndon, Lardner Gibbon, Isaac Strain, USN 1854 Darien Exploration Expedition'dan John "Jack" Minor Maury II ve diğerleri. Gözlemevinde görevleri her zaman geçiciydi ve yeni gelenlerin tekrar tekrar eğitilmesi gerekiyordu. Böylece Teğmen Maury, astronomik çalışmalar ve denizcilik çalışmalarında aynı anda istihdam edildi ve bu çalışmalara yardımcı olmak için sürekli olarak yeni kişiler yetiştirdi. Ünü arttıkça, onunla çalışmak üzere görevlendirilecek gençler arasındaki rekabet yoğunlaştı. Sürekli değişse de her zaman asistanları vardı.

Maury, Ordunun West Point'ine rakip olacak bir Donanma okulu da dahil olmak üzere, deniz reformu yolunda çok şey savundu. Bu reform, Maury'nin birçok "Scraps from the Lucky Bag" ve gazetelerde basılan diğer makaleler tarafından bastırıldı ve Birleşik Devletler Donanma Akademisi'nin kurulması gibi nihayet gerçekleştirdiği rüyası da dahil olmak üzere, Donanmada birçok değişikliğe yol açtı.

1848'teki ilk toplantısında, Amerikan Bilimi Geliştirme Derneği'nin (AAAS) kurulmasına yardım etti.

Maury, 1849'da Doğu Amerika Birleşik Devletleri ile Kaliforniya'yı birleştirmek için kıtalararası bir demiryolunun gerekliliğinden bahsetti. Michigan Gölü ve Meksika Körfezi'nden eşit uzaklıkta olduğu için doğu terminali olarak Memphis, Tennessee ile güneyden bir rota önerdi. Teksas'tan geçen güneydeki bir rotanın kış karlarından kaçınacağını ve Meksika'nın kuzey eyaletleriyle ticarete yol açabileceğini savundu. Maury ayrıca Panama Kıstağı boyunca bir demiryolu inşaatını savundu.

Uluslararası meteoroloji konferansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Maury ayrıca uluslararası bir deniz ve kara hava durumu hizmeti kurmak istedi. Denizlerin ve akıntıların haritasını çıkardıktan sonra, kara hava durumu tahmini üzerinde çalıştı. Kongre kara sistemi hava gözlemleri için uygun fon sağlamayı reddetti.

Maury, deniz hakkında yeterli bilimsel bilginin ancak uluslararası işbirliği ile elde edilebileceğine erkenden ikna oldu. Amerika Birleşik Devletleri'ne dünyanın denizcilik uluslarını meteoroloji için "evrensel bir sistem" kurmak üzere bir konferansa davet etmesini önerdi ve 1853'te Brüksel'de buluştuğunda öncü bir bilimsel konferansın öncü ruhuydu. Birkaç yıl içinde, dünya deniz taşımacılığının dörtte üçüne sahip olan ülkeler, oşinografik gözlemlerini, bilgilerin değerlendirildiği ve sonuçların dünya çapında dağıtıldığı Donanma Gözlemevi'ndeki Maury'ye gönderiyorlardı.

ABD, konferanstaki temsilcisi olarak Maury'yi gönderdi. Brüksel Konferansı sonucunda, pek çok geleneksel düşman da dahil olmak üzere çok sayıda ülke, tek tip standartlar kullanarak kara ve deniz hava durumu verilerinin paylaşımında işbirliği yapmayı kabul etti. Prusya, İspanya, Sardinya, Hür Hamburg Şehri, Bremen Cumhuriyeti, Şili, Avusturya ve Brezilya ve diğerleri Brüksel konferansından kısa bir süre sonra işletmeye katılmayı kabul ettiler.

Papa, Papalık Devletlerinin gemileri için, yalnızca Maury soyut günlükleri doldurularak Washington DC'deki Maury'ye gönderilen gemilere verilebilecek onursal ayrım bayrakları tanımladı.

Kölelerin Brezilya'ya sınır dışı edilmesi fikri[değiştir | kaynağı değiştir]

Maury'nin kölelik kurumu konusundaki duruşu "uluslararası savcılık"[1] olarak adlandırılan bir tutumdur. Diğer politikacılar, gazete editörleri, tüccarlar ve Birleşik Devletler hükûmet yetkilileriyle birlikte Maury, Amerika Birleşik Devletleri, Karayip Denizi ve Brezilya'daki Amazon havzasını birbirine bağlayan kölelik için bir gelecek tasavvur etti.[2] Birleşik Devletler ticaretinin geleceğinin, beyaz güneyliler ve onların köleleştirilmiş halkı tarafından sömürgeleştirilen Güney Amerika'da olduğuna inanıyordu. Maury, orada "elinde Amerikan baltasıyla Afrikalılar tarafından yapılacak bir iş" olduğunu iddia etti. 1850'lerde eyaletteki köleliği aşamalı olarak ortadan kaldırmanın bir yolu olarak Virginia'nın kölelerini Brezilya'ya göndermenin bir yolunu inceledi.[3] Maury, Deniz Kuvvetleri tarafından Teğmen William Lewis Herndon tarafından yapılan Amazon bölgesi üzerinde 1853 araştırmasından haberdardı. 1853 seferinin amacı, ticaret için bölgenin haritasını çıkarmayı hedefliyordu, böylelikle Amerikalı tüccarlar "malları ve menkul kıymetleriyle [köleleştirilmiş insanlar dahil] yerleşmek ve Amazon vadisinin nehir karayolları boyunca Güney Amerika ülkelerinden mal ticareti yapmak için" gidebiliyorlardı. Brezilya yasal köleleştirmeyi sürdürdü, ancak 1850'de İngilizlerin baskısı altında Afrika'dan yeni köle ithalatını yasal olarak yasakladı. Maury, Amerika Birleşik Devletleri'nde köleleştirilmiş insanları Brezilya'ya taşımanın, zaman içinde güneyin mümkün olduğu kadar çok bölgesinde köleliği azaltacağını veya ortadan kaldıracağını ve Brezilya için yeni köleleştirmeyi sona erdireceğini öne sürdü. Ancak Maury'nin birincil endişesi ne köleleştirilmiş insanların özgürlüğü ne de Brezilya'daki köleliğin iyileştirilmesi değil, daha çok Virginia'nın ve diğer Güney eyaletlerinin beyaz köle sahiplerinin affedilmesiydi. Maury kuzenine, "Bu nedenle Amazon'un köle topraklarında Güney Eyaletleri'nin Emniyet valfini görüyorum" diye yazdı.

Maury, planında Amazon'u serbest navigasyona açmak istedi. Bununla birlikte, İmparator Pedro II'nin hükûmeti önerileri kesin bir şekilde reddetti ve Maury'nin önerisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde çok az destek gördü veya hiç destek görmedi. 1855'e gelindiğinde, teklif kesinlikle başarısız olmuştu. Brezilya, 1866'da Amazon'daki tüm uluslara serbest navigasyon yetkisi verdi, ancak yalnızca Paraguay ile savaş halindeyken bölgede serbest navigasyon gerekli hale geldiğinde.

Maury köle sahibi olmamasına rağmen kölelik kurumuna karşı da değildi. Oşinografideki mirasını köle ticaretine bağlayan bir makale, Maury'nin kölelik konusunda kararsız olduğunu, bunu yanlış olarak gördüğünü, ancak başkalarını köleleri özgürleştirmeye zorlama niyeti olmadığını ileri sürdü.[3] Bununla birlikte, anıtının Virginia, Richmond'daki Monument Avenue'den kaldırılmasını açıklayan yeni bir makale, bilimsel başarılarına eşlik eden köle ticaretiyle derin bağlar aracılığıyla kölelik yanlısı bir duruş sergiliyordu.[2]

Amerikan İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Komutan Matthew Fontaine Maury

Maury, ayrılığa şiddetle karşıydı ve 1860'ta New Jersey, Pennsylvania, Delaware ve Maryland valilerine, onları savaşa yönelik ivmeyi durdurmaya çağıran mektuplar yazdı.[4] Maury, ancak Virginia Nisan 1861'de ayrıldığında, ABD Donanması'ndaki görevinden istifa etti ve anavatanına karşı savaşmayı reddetti. Amerikan İç Savaşı'nın patlak vermesiyle, Maury Konfederasyon'a katıldı.[3]

Virginia valisi, ABD Donanması'ndan istifa etmesi üzerine, Maury'yi Virginia Donanması komutanlığına atadı. Konfederasyon Donanması ile birleştirildiğinde, Maury Konfederasyon Donanması'nda komutan oldu ve Sahil, Liman ve Nehir Savunması Donanma Bürosu başkanı olarak atandı. Maury, bu görevde, Union gemiciliğine büyük zarar veren, elektrikle kontrol edilen ilk deniz madeninin geliştirilmesine yardımcı oldu. Cyrus West Field ve Samuel Finley Breese Morse ile çalışırken transatlantik kablo ve su altında tellerden akan elektrik konusunda tecrübesi vardı. O dönemde torpido olarak adlandırılan deniz mayınları, bugünkü temas mayınlarına benziyordu ve Donanma Bakanı tarafından 1865'te "Birliğe diğer tüm nedenlerin toplamından daha fazla gemiye mal olduğu" söylendi.

Konfederasyon'da bir donanma eksikliğinin farkında olan Maury, birini savundu. Kısmen bu nedenle, kısmen uluslararası ünü ve kısmen de onun biraz uzağa yerleştirilmesini isteyen üst düzey subayların kıskançlığı nedeniyle, Eylül 1862'de İngiltere'ye özel hizmet emri verildi.[4] Orada Konfederasyon için gemiler satın alıp yerleştirmeye ve Avrupalı güçleri Konfederasyonu tanımaya ve desteklemeye ikna etmeye çalıştı. Maury İngiltere, İrlanda ve Fransa'ya gitti, Konfederasyon için gemiler aldı ve donattı ve malzeme talep etti. Maury konuşmalar ve gazete yayınlarıyla Avrupa uluslarını Konfederasyon adına araya girmeye ve Amerikan İç Savaşı'nın sona ermesine yardım etmeye çağırdı. Maury, Konfederasyon için Fransa İmparatoru III. Napolyon ve 10 Nisan 1864'te Meksika İmparatoru ilan edilen Avusturya Arşidük Maximilian ile ilişkiler kurdu.

Savaşın erken bir aşamasında, Konfederasyon Devletleri Kongresi, Maury'yi Virginia Üniversitesi'nde matematik profesörü olan Francis H. Smith ile birlikte bir ağırlık ve ölçü sistemi geliştirmesi için görevlendirdi.

Sonraki hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş, Maury'nin yakın ailesinin yaşadığı Fredericksburg'daki birçok insanı mahvetti. Maury, Batı Hint Adaları'nda konfederasyonun çöküşünü öğrendiğinde, Konfederasyon'a geri dönme sürecindeydi. Robert E. Lee ve diğer arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Virginia'ya dönmemeye karar verdi, ancak Meksika Körfezi'ndeki Birlik deniz kuvvetlerine teslim olduğunu belirten bir mektup gönderdi ve Avrupa'da tanıştığı Maximilian'ın bulunduğu Meksika'ya gitti. Onu "İmparatorluk Sömürgecilik Komiseri" olarak atadı Maury ve Maximilian'ın planı, eski Konfederasyonların Meksika'ya göç etmeye ikna etmek, yerlerinden edilmiş Konfederasyonlar ve diğer ülkelerden gelen göçmenler için Carlotta ve New Virginia Kolonisi inşa etmekti. Sonunda plan, hedeflenen göçmenleri çekmedi ve Meksika'da artan muhalefetle karşı karşıya kalan Maximilian buna son verdi. Maury daha sonra 1866'da İngiltere'ye döndü ve iş buldu. 1868'de federal hükûmet tarafından affedildi ve geri döndü, Lexington, Virginia'daki Virginia Askeri Enstitüsünde fizik kürsüsünü elinde tutan bir öğretim görevini kabul etti. Lexington'dayken Virginia'nın fiziksel bir araştırmasını tamamladı. Kapsamlı bir şekilde ders verdi ve Virginia Askeri Enstitüsüne ek olarak bir devlet tarım kolejinin kurulmasını savundu. Bu, 1872'de, bugün Virginia Tech olarak bilinen Virginia Ziraat ve Mekanik Kolejinin Blacksburg kentinde kurulmasına yol açtı. Maury'nin ilk başkan olması teklif edildi, ancak yaşı nedeniyle geri çevrildi.

Maury, enstitüyü tamamlamak için bir tarım kolejinin kurulmasını savundu. Bu, 1872'de Blacksburg, Virginia'da Virginia Tarım ve Mekanik Koleji'nin (Virginia Tech) kurulmasına yol açtı.[4] İlk cumhurbaşkanı olma teklifini kısmen yaşı nedeniyle reddetti. 1848'de Benjamin Blake Minor tarafından Southern Literary Messenger adlı yayınında Williamsburg, Virginia'daki William & Mary Koleji'nin başkanı olarak önerilmişti. Maryland, Annapolis'teki St. John's College, Alabama Üniversitesi ve Tennessee Üniversitesi'nin başkanı olmayı düşündü. Görünüşe göre Lee'nin Washington Koleji başkanı olduğu Lexington'daki General Robert E. Lee'ye mektuplarla yaptığı açıklamalardan dolayı yakın olmayı tercih etti.

Maury, Virginia Askeri Enstitüsünde geçirdiği süre boyunca eyalete yaptığı fiziksel araştırmaya dayanarak Virginia'nın Fiziksel Coğrafyası adlı bir kitap yazdı. Bir zamanlar Fredericksburg dışında bir altın madeni müfettişiydi ve bu süre boyunca jeoloji üzerine yoğun bir şekilde çalışmıştı ve bu yüzden böyle bir kitap yazmak için donanımlıydı. İç Savaş sırasında, Virginia'da başka herhangi bir eyalette olduğundan daha fazla savaş meydana geldi ve amacı, savaşta parçalanmış Virginia'ya madenleri keşfetme ve çıkarma, çiftçiliği geliştirme ve böylesine büyük bir yıkımdan sonra yeniden inşa etmesine yardımcı olabilecek başka her şeyde yardımcı olmaktı.

Maury daha sonra Avrupa'da karada hava durumu bürosunda işbirliği hakkında görüşmelerde bulundu, tıpkı yıllar önce rüzgarların haritasını çıkardığı ve denizde fırtınaları tahmin ettiği gibi. Son günlerine kadar, konuşma yaptı, bir konuşması sırasında bayıldı. İyileştikten sonra eve gitti ve karısı Ann Hull Herndon-Maury'ye "Eve ölmeye geldim" dedi.

Ölümü ve cenaze töreni[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara meteorolojisini tanıtan konuşmalar yaparken ülke çapında seyahat etmekten yorulmuştu. Lexington'da 1 Şubat 1873 tarihinde öldü.

Naaşı, Virginia Askeri Enstitüsü kütüphanesinde sergilendi. Maury başlangıçta Stonewall Jackson'ın karşısındaki Lexington mezarlığındaki Gilham aile kasasına gömüldü, daha sonra kalıntıları Goshen Geçidi üzerinden Richmond, Virginia'ya götürüldü.[5] Başkan James Monroe ve John Tyler arasında Richmond, Virginia'daki Hollywood Mezarlığı'nda yeniden defnedildi.

Anısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Goshen Geçidi'ndeki Maury Nehri'ne bakan Maury Anıtı
New York City Büyük Amerikalılar Onur Listesi'nde Maury Büstü

Maury, günde ortalama 14 saat süren ulusal ve uluslararası sıkı çalışmalardan sonra, birkaç ülke tarafından şövalyelik ve değerli mücevherlerle madalyaların yanı sıra Papa Pius IX tarafından verilen tüm madalyaların bir koleksiyonu da dahil olmak üzere şöhret ve şeref kazandı. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Gözlemevi'nde 1848'den 1849'a kadar Maury'nin öğrencisi olan Peder Angelo Secchi'den kitap ithafı aldı. İkisi ömür boyu arkadaş kaldı. Maury'nin diğer dini arkadaşları arasında, 1857'den önce Tennessee'deki Güney Üniversitesi'nin inşasında Piskopos Leonidas Polk ile birlikte çalışan eski öğretmeni James Hervey Otey de vardı.[kaynak belirtilmeli]

Bir ABD Donanması subayı olarak, yabancı ülkelerin ödüllerini reddetmesi gerekiyordu. Bazıları, onları kocası için kabul eden Maury'nin eşi Ann Hull Herndon-Maury'ye teklif edildi. Bazıları Virginia Askeri Enstitüsüne yerleştirildi, diğerleri Smithsonian'a ödünç verildi, bazıları ise ailede kaldı. Virginia Geçici Donanması'nda bir amiral (genellikle bir nezaket unvanı) ve Konfederasyon'da bir komutan oldu.

Denizlerin Yol Bulucu Anıtı, Monument Avenue, Richmond, Virginia. 11 Kasım 1929'da adanmıştır. 2 Temmuz 2020'de kaldırıldı.

Birkaç üniversite kampüsündeki binalara ismi verilmiştir. Maury Hall, Virginia Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü'nün evi ve Üniversitenin Donanma ROTC taburunun karargahıdır. College of William & Mary Virginia Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün orijinal binası da Maury Hall olarak adlandırılmıştır. Annapolis, Maryland'deki Birleşik Devletler Donanma Akademisi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile Robotik ve Kontrol Mühendisliği Bölümüne de ismi verilmiştir. James Madison Üniversitesi, üniversitenin ilk akademik ve idari binasına Maury Hall ismini vermiştir. 2020 George Floyd protestolarının ardından, JMU öğrenci örgütleri binanın yeniden adlandırılması çağrısında bulundu.[6] 22 Haziran 2020 Pazartesi günü, öğrencilerin ve mezunların çağrılarını dinleyen üniversite başkanı, JMU ziyaretçi kuruluna, Ashby Hall ve Jackson Hall ile birlikte Maury Hall'un adını değiştirmelerini tavsiye edeceğini duyurdu.[7]

USS Maury ve USS Commodore Maury (SP-656) adlı çeşitli gemiler de dahil olmak üzere bazı gemilere ismi verildi. Mart 2013'te, ABD Donanması oşinografik araştırma gemisi USNS'i (T-AGS-66) denize indirdi.

Maury'nin Portresi, Ella Sophonisba Hergesheimer, 1923

Newport News, Virginia'daki Mariners 'Lake, Maury'nin adını almış, ancak George Floyd protestoları sırasında adı değiştirilmişti.[8][9] Göl, Denizciler Müzesi arazisinde bulunur ve bir yürüyüş yolu ile çevrilidir.

Tamamı Virginia Askeri Enstitüsü yakınlarında (Maury'nin ders verdiği) Virginia, Rockbridge County'de bulunan Maury Nehri, ve Ay'da Maury krateri de ismini onurlandırmaktadır.

Virginia, Norfolk'taki Matthew Fontaine Maury Lisesi, onun adını almıştır.[10] Alexandria, Virginia'daki Matthew Maury İlköğretim Okulu, 1929'da inşa edildi. Yakındaki Arlington, Va., 1944'te Maury'yi onurlandırmak için 1910 Clarendon İlkokulu adını değiştirdi; Bina, 1976'dan beri Arlington Sanat Merkezi'ne ev sahipliği yapıyor.[11] Eski okulun dışında bir ilçe tarihi işareti vardır.[12] Fredericksburg'daki Matthew Fontaine Maury Okulu 1919-1920'de inşa edildi ve 1980'de kapatıldı. Bina, apartman dairelerine dönüştürüldü ve Ulusal Tarihi Yerler Sicilindedir. Buna bitişik, 1935'te inşa edilen ve hala yerel lise spor etkinlikleri için kullanılan Maury Stadyumu'dur.

Güneyde, Richmond, Virginia, Fletcher, North Carolina, Franklin, Tennessee, ve Chancellorsville, Virginia’dakiler de dahil olmak üzere, birçok tarihi işaretçi Maury'yi Güney'de anmaktadır.

Matthew Fontaine Maury Makaleleri, Kongre Kütüphanesi'nde, Maury'nin kapsamlı kariyerini ve yazışmalar, defterler, konferanslar ve yazılı konuşmalar dahil bilimsel çabalarını belgeleyen 14.000'den fazla maddeyi içeren bir koleksiyondur.

2 Temmuz 2020'de Richmond belediye başkanı, George Floyd protestoları başlayınca 1929'da Richmond's Monument Avenue'da dikilen Maury heykelinin kaldırılmasını emretti. Belediye başkanı olağanüstü hâl yetkilerini, heykele "kamu güvenliğine yönelik ciddi, acil ve büyüyen bir tehdit" olarak nitelendirerek, devlet tarafından zorunlu bir inceleme sürecini atlamak için kullandı.[13]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

USS Dolphin (1836) verileriyle yayımlanan ilk basılı okyanus batimetrisi haritası
  • On the Navigation of Cape Horn
  • Whaling Charts
  • Wind and Current Charts
  • US Navy Contributions to Science and Commerce. 1847. 3 Şubat 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  • Explanations and Sailing Directions to Accompany the Wind and Current Charts, 1851, 1854, 1855
  • Lieut. Maury's Investigations of the Winds and Currents of the Sea, 1851
  • On the Probable Relation between Magnetism and the Circulation of the Atmosphere, 1851
  • Maury's Wind and Current Charts: Gales in the Atlantic, 1857
  • The Physical Geography of the Sea. 1858. Harper & Brothers. 1855 – Internet Archive vasıtasıyla. Matthew Fontaine Maury. 
  • Observations to Determine the Solar Parallax, 1856
  • Amazon, and the Atlantic Slopes of South America, 1853
  • Commander M. F. Maury on American Affairs, 1861
  • The Physical Geography of the Sea and Its Meteorology, 1861
  • Maury's New Elements of Geography for Primary and Intermediate Classes
  • Geography: "First Lessons"
  • Elementary Geography: Designed for Primary and Intermediate Classes
  • Geography: "The World We Live In"
  • Published Address of Com. M. F. Maury, before the Fair of the Agricultural & Mechanical Society
  • Geology: A Physical Survey of Virginia; Her Geographical Position, Its Commercial Advantages and National Importance, Virginia Military Institute, 1869

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "This Vast Southern Empire — Matthew Karp". www.hup.harvard.edu (İngilizce). 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b "What did Matthew Fontaine Maury ever do to deserve his removal from Monument Avenue?". American Civil War Museum (İngilizce). 3 Temmuz 2020. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  3. ^ a b c "Scientist of the Seas: The Legacy of Matthew Fontaine Maury | Worlds Revealed: Geography & Maps at The Library Of Congress". blogs.loc.gov. 25 Temmuz 2018. 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c "Matthew Fontaine Maury: Benefactor of Mankind". www.history.navy.mil. 1 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Maury River". Virginia Department of Wildlife Resources. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 
  6. ^ "JMU students challenge university to rename buildings named after Confederate leaders". www.wdbj7.com (İngilizce). 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 
  7. ^ Mattingly. "JMU proposes renaming buildings honoring Confederate leaders". Richmond Times-Dispatch (İngilizce). Lee BHM Corp. 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2020. 
  10. ^ "Maury High and two other Norfolk schools named for Confederates could be renamed". pilotonline.com. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "About". Arlington Arts Center (İngilizce). 3 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  12. ^ "Maury School Historical Marker". www.hmdb.org (İngilizce). 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  13. ^ "Crews remove Maury statue on Monument Avenue". CBS 6 News, Richmond. 2 Temmuz 2020. 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]