Masyaf Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Masyaf Kalesi
قلعة مصياف
Masyaf, Suriye
Masyaf Kalesinin görünümü
Harita
Suriye üzerinde Masyaf Kalesi
Masyaf Kalesi
Masyaf Kalesi
Masyaf Kalesi (Suriye)
TipKale
Yapı bilgisi
Bugünkü durumuKısmen Harap
Yapı tarihçesi
İnşa12. yüzyıl

Masyaf Kalesi (Arapçaقلعة مصياف) Hama batısındaki, Asi Vadisine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta, Hama Valiliği'e bağlı Masyaf kasabasında yer almaktadır. Banyas gibi iç uzak şehirlere ticaret yollarını korumak için görev yaptı. Kalenin kendisi etrafını çevreleyen alanın 20 metre üzerinde bir platformdadır. Hisar bir kale olarak Raşidüddin Sinan zamanında meşhur oldu, kendisi Dağların yaşlı adamı olarak bilinirdi ve bu adla hüküm sürdü. Haşhaşiler olarak bilinen suikastçilerin Suriye kanadının lideriydi ve Haçlı seferleri tarihinde bir yere sahiptir.

Kalenin tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanıtlar kalenin alt katmanları ve temellerinin Bizans kökenli olduğunu gösterir.[1] Sonraki katlar Nizari İsmaililer, Memlükler ve Osmanlılar tarafından eklenmiştir. Kale 1141'de Sankur'un(kaleyi Şayzarlı Banu Mundik adına tutan kişi) elinden Haşhaşiler tarafından alınmış ve sonra Raşidüddin Sinan tarafından yeniden kaleleştirilmiştir. Masyaf ve çevresindeki şehir Nizari Emirliği tarafından 12.yüzyıldan 13. yüzyılın sonuna kadar başkent olarak görevlendirilmiştir. Selahattin Mayıs 1176'da kaleyi kuşattı fakat kuşatma uzun sürmedi ve ateşkes ile sonlandı. Mevcut araştırma o zamanlarda kalenin Haşhaşilerin elinde olduğunu gösterir.[2]

1260'ta kale Moğollar tarafından ele geçirildi. Sonra o yılın Eylül ayında Moğolları Suriye'den atıp kaleyi geri almak için Nizariler Memlüklerle ittifak kurdu. Baybars kaleyi Şubat 1270'te geri aldı. 1830'da, Mısır kuvvetleri yöneten İbrahim Paşa kaleye bazı zararlar verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Castle of Masyaf". The Institute of Ismaili Studies. 10 Ekim 2005. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Secrets of Assassins' fort unearthed in Syria". 20 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2007.