Maslenica Operasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maslenica Operasyonu
Hırvatistan Savaşı
Tarih22 Ocak - 1 Şubat 1993
Bölge
Sonuç Hırvat zaferi. Smokoviç, Kaşiç ve İslam Grçki köyleri yok edildi.
Taraflar
 Hırvatistan Krayina Sırp Cumhuriyeti
Komutanlar ve liderler
Janko Bobetko
Agim Çeku
Željko "Arkan" Ražnatović
Veljko Milanković
Güçler
10,000 8500
Kayıplar
114 asker öldü[1] 348 kişi, ayrıca 35 kadın ve 3 çocuk[2] (Sırp kaynakları)
490 asker öldü[1] (Hırvat kaynakları)


22 Ocak 1993'te Hırvatistan ordusu Krayina bölgesindeki Sırplara karşı harekete geçti. Bunun üzerine Krayina Sırp Cumhuriyeti lideri Goran Haciç, cuma geceyarısı cumhuriyet topraklarını savunmak üzere savaş hali ilan etti ve halkı seferberliğe çağırdi. 26 Ocak Cenevre'de Bosna-Hersek ile ilgili görüşmeleri yürüten AT temsilcisi Lord David Owen, "Hırvatistan'daki iç savaşı çok tehlikeli bir gelişme olarak" niteledi. AT de bir bildiri yayımlayarak, çarpışmaların durdurulmasını istedi. Öte yandan Krayina Sırp Cumhuriyeti Savunma Bakanı Albay Stojan Spanoviç, dağılan Yugoslavya'daki BM birliklerinin komutanı General Satish Nambiar'a gönderdiği mektupta, Zadar kenti civarında meydana gelen çatışmalarda yaklaşık 500 kişinin öldüğünü açıkladı.

28 Ocak'ta Hırvat güçlerinin sabah bölgedeki bir hidroelektrik santralına saldırdıkları ve santralı ele geçirdikleri bildirildi. Bu arada, BM Güvenlik Konseyi, BM tarafından korunan bölgede saldırılarını sürdüren Hırvat birliklerini yeniden uyardı. BM Genel Sekreteri Butros Gali'nin konunun yeniden Güvenlik Kon-seyi'nde ele alınacak kadar endişe verici olduğunu açıklaması üzerine toplanan Konsey, bir başkanlık açıklaması yaparak, bütün tarafların askeri faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Maslenica Operasyonu sonunda, Krayina Sırp Cumhuriyeti, "pembe bölge"yi (Zadar-Maslenica Köprüsü-Karlobag) kaybetmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "'Maslenica' obilježava 14.obljetnicu". Dnevnik. 20 Ocak 2007. 25 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2013.